ARBEIDSLIV

Han er eneste nordmann i en global ekspertgruppe som skal gjøre det enklere for bankene å rapportere på bærekraft

John Eirik Grova i Sparebank 1 Sør-Norge bruker sin erfaring fra både FN og bankbransjen når han reiser til Brüssel for å utarbeide fremtidens regelverk for bærekraftsrapportering.

John Eirik Grova i Sparebank 1 Sør-Norge Forretningspartner er eneste nordmann i en ekspertgruppe som former fremtidens regelverk for bærekraftrapportering i banksektoren
Publisert Sist oppdatert

John Eirik Grova i Sparebank 1 Sør-Norge Forretningspartner er eneste nordmann i en ekspertgruppe som for tiden former fremtidens regelverk for bærekraftrapportering i banksektoren.

Det han arbeider med, er bærekraftdirektivet fra EU (CSRD), som innebærer at alle store selskaper må integrere bærekraftsrapportering i årsrapportene, og legge til rette for grønn omstilling.

Grova forteller at utfordringen for bankene er at standarden for rapportering er lik for alle bransjer. Det er ikke ideelt om bankene bruker samme standard som industriselskap når en skal si noe om hvordan en påvirker klima og forholder seg til menneskerettighetene i leverandørkjeden, forklarer han.

Prosjektet han er med på, skal gjøre jobben lettere for bankene. 

Ekspertgruppe for bankene

– Organisasjonen European Financial Reporting Group (EFRAG), har i oppgave fra EU å utarbeide forslag til europeiske reguleringer. EFRAG oppnevnte i år en egen ekspertgruppe for banksektoren. Det er der jeg er med. Det vi jobber med skal bli en del av lovverket for hele EU og EØS fra og med 2027, forteller Grova.

Prosjektet er bredt satt sammen av representanter fra ulike land innen EU og EØS, fra bransjen, revisjon og sivilsamfunn.

– Gruppen jeg er med i består først og fremst av representanter fra de største europeiske bankene, revisjonsgigantene i Europa, og finansnæringsorganisasjoner. Jeg var faktisk nettopp på det første fysiske møtet i Brüssel, sier Grova.

Forenkling på menyen

Med seg inn i arbeidet har Grova et ønske om å gjøre regelverket mest mulig relevant og anvendbart for banker og finansaktører, noe som ikke er en enkel øvelse. Det som designes, skal passe for både store, globale banker og, relativt sett, mindre aktører som Norges banker.

BankShift har flere ganger skrevet om hvor komplisert bærekraftsrapportering er for bankene, og har hvordan de ulike metodene for innrapportering gjør det vanskelig å sammenligne bankene.

– Først og fremst må vi passe på at de reglene som kommer er meningsfulle for finansaktørene og kan utgjøre en forskjell. Samtidig skal det ikke være meningsløs rapportering for rapporteringens skyld, forteller Grova.

Fikk navnet fremmet

Det var i februar i år at Grova fikk e-posten om at han hadde blitt valgt ut til å delta i prosjektet.

– Jeg syns det er en ære å få være med å bidra i en slik prosess, det må jeg si. Det er et kjempestort og demokratisk prosjekt som involverer hele Europa, der formålet er å bidra til bærekraftig omstilling og en mer bærekraftig økonomi, sier Grova.

I forkant hadde navnet hans blitt fremmet av tidligere kollegaer i FNs høykomissær for menneskerettigheter, hvor han tidligere har arbeidet, og han ble oppfordret til å søke.

– Regelverket i EU bygger i stor grad på internasjonale standarder som jeg har jobbet med i FN tidligere. I tillegg har jeg erfaring fra finanssektoren. Dette er spørsmål jeg har vært opptatt av i mange år. Så det er jo givende å få gi mitt ørlille bidrag inn i denne sammenhengen, sier Grova.

Thor Christian Haugland har lenge vært leder for bærekraftavdelingen i Forretningspartner, og snakker gjerne varmt om Grova.

– Inni ham bor det nok en veldig stolt kar, selv om han ikke er typen som slår seg for brystet. Det burde han ha gjort mye mer. Å bli anbefalt inn i et slikt prosjekt på grunn av sin kompetanse er en ordentlig fjær i hatten, sier Haugland.