KJERNEBANKSYSTEM
Jobber med ny kjernebankavtale: – Tietoevry har benyttet sin monopolstilling til å slappe av
Sparebanken Øst mener at Tietoevry har slappet av – vi motiveres av krevende kunder svarer kjernebankleverandøren.
Sparebanken Øst er nå i forhandlinger med flere kjernebankleverandører
om ny avtale. I dag bruker banken Tietoevry, men administrerende direktør i banken, Pål Strand, mener at de ikke har
levert godt nok de siste årene.
– Vi mener at det hadde vært bedre med en sunn konkurranse i det norske kjernebankmarkedet. Det kan virke som at Tietoevry har benyttet sin monopolstilling til å slappe av. Teknologisk har norske banker ligget helt fremst i verden, nå står vi i fare for å sakke akter ut, sier Strand.
Administrerende direktør i Tietoevry Banking, Klaus Andersen, skriver i en epost til BankShift at de er stolt av å kunne jobbe med Sparebanken Øst, og at de motiveres av krevende kunder som setter høye forventninger på seg selv og sine leverandører. Men han svarer ikke direkte på om selskapet har slappet av.
– Vi har gjennom flere år dokumentert at vi har en robust, fleksibel og moderne bankplattform som er konkurransedyktig. Nå er vi klar til å lansere neste generasjon med teknologiske verktøy som gjør at bankenes kunnskapsmedarbeidere kan jobbe effektivt og mer proaktivt. Gjennom denne endringsreisen kan vi bidra til at Sparebanken Øst fortsetter å realisere betydelig verdi, skriver Andersen.
Strand i Sparebanken Øst poengterer at banken ikke er under tidspress i forhandlingene med Tietoevry og at de snakker med flere aktører.
– Er dere i dialog med SDC?
– Ja, vi jobber med å finne ut om det finnes aktører som oppfyller alle kravene fra norske myndigheter og kan levere tjenestene vi har behov for. SDC er en av dem som vi snakker med, svarer Strand.
Blir mer ustabil
Strand påpeker at et av argumentene til Tietoevry er at selskapet har vært en stabil leverandør over tid. Nå mener han at selskapet er i ferd med å miste den posisjonen.
– Det er usikkert hvem som blir eierne når Tietoevry Banking blir skilt ut fra resten av Tietoevry og blir børsnotert. Det gjør dem til en mindre stabil leverandør for oss, forklarer Strand.
I februar annonserte Tietoevry at de vil fisjonere selskapet. Andersen skriver til BankShift at fordelen med å etablere Tietoevry Banking som egen enhet, og potensiell børsnotering, er at de blir et mer fokusert og transparent selskap med tydelige strategiske prioriteringer.
– Én av
disse prioriteringene er å videreutvikle, modernisere og styrke vår norske
bankplattform, forklarer Andersen.
Han har tidligere forklart til BankShift at Tietoevry Banking sikter på børsnotering i Helsinki til sommeren.
På starten av 2000-tallet solgte norske banker kjernebankleverandøren Fellesdata til EDB Business Partner. Selskapet fusjonerte med Ergogroup og byttet senere navn til Evry. I 2019 fusjonerte de med finske Tieto og har vært kjent som Tietoevry siden.
– Gjorde norske banker en feil da de solgte Fellesdata?
– Det var sikkert en fornuftig avtale den gangen, svarer Strand.
Frendegruppen
Sparebanken Øst er en av bankene som distribuerer Frende Forsikring. Nylig formaliserte bankene i distribusjonsnettverket samarbeidet i Frendegruppen. Gruppen har vært tydelig på at de ønsker et felles kjernebanksystem. Strand sier at han er litt usikker på hvordan det skal fungere.
– Bankene i alliansen har forskjellig behov. De store utvikler flere komponenter selv, som for eksempel nett og mobilbank. Vi får det levert fra Tietoevry. Hvis vi skal ha en felles avtale, så er vi litt usikker på hvordan det vil fungere. Det er ikke helt tydelig hvordan vi skal kunne ha felles kjernebanksystem i Frendegruppen, sier Strand.
Gruppen består i dag av fem aktører. De to største aktørene er Sparebanken Vest og Sparebanken Sør. I tillegg er det to allianser i gruppen, DSS og Lokalbank. Sparebanken Øst er en liten bank i forhold til de to store bankene, men en stor bank i forhold til alliansene. For fire år siden var det fire banker på rundt samme størrelse som distribuerte Frende Forsikring; Helgeland Sparebank, Sparebanken Sogn og Fjordane, Fana Sparebank og Sparebanken Øst. De to første har gått til Sparebank 1-alliansen og Fana Sparebank forlot samarbeidet til fordel for en distribusjonsavtale med Eika Forsikring. Strand i Sparebanken Øst synes at det er synd at banken er den eneste av sin størrelse igjen i Frendegruppen.
– Vi synes det er synd at Frendesamarbeidet har mistet de andre bankene som var på vår størrelse og har samme behov og utfordringer som det vi har, kommenterer Strand.
Han understreker også at Sparebanken Øst er fornøyd med Frende som forsikringsselskap.