FINTECH

Klare for ny fintech-festival

Tunge aktører med bakgrunn fra Netflix og Uber blir KI-trekkplaster. Finance Innovation og Bent Gjendem lover imidlertid at det skal snakkes om mer enn kunstig intelligens på årets fintech-happening i Bergen.

Finance Innovations festivalgjeng er klare for fest. F.v Daglig leder Bent Gjendem, Anna Myhrvold, Rea Parashar, Håkon Kløve-Graue Lavik og Kristoffer Hammer.
Publisert

Norway Fintech Festival ble en suksess på første førsøk. Teamet i Finance Innovation har nå satt sammen et program som de håper skal bidra til at premiereårets 400 besøkere blir enda flere denne gangen da festivalen blir avholdt på Media City Bergen 16.-18. april.

– Vi håper og tror at vi skal klare å passere 500 besøkere denne gangen, sier Finance Innovation-sjef Bent Gjendem til BankShift.

For å nå det målet kommer man ikke unna en solid dose KI på programmet. NFF er ikke noe unntak i så måte, men man har også gjort et skikkelig forsøk på å finne noen litt uventede innganger på temaet.

– Jeg kan synes at AI-debatten i Norge har handlet litt for mye om risiko og litt for lite om å bygge business. Da jeg var på SXSW i Austin nylig snakket alle om hvordan man skal få generativ AI inn i plattformene, sier Gjendem og fortsetter:

– Hvis vi virkelig bestemmer oss, har vi alle forutsetninger i Norge for å skape en egen næring av AI og fintech.

KI-tungvektere

Inspirasjonen på scenen vil imidlertid komme fra folk med bakgrunn fra et par amerikanske tech-giganter som ikke akkurat er typiske fintech-selskaper.

Dhruv Ghulati, Uber

Dhruv Ghulati leder i dag avdelingen Applied AI i mobilitetskjempen Uber. Der jobber han med systemer for å verifisere sjåfører og ulike prediksjonsmodeller for alt fra inntekter til behovet av antall biler ved en flyplass. Men Ghualti kan også trekke frem eksempler fra tidligere erfaringer. I 2016 grundet han Factmata, et av de aller første selskapene som prøvde å avsløre falske nyheter ved hjelp av språkmodeller. Selskapet solgte han til medieovervåkingsselskaper Cision i 2022. Han har også jobbet i Onfido med å bygge KI-systemer som avslører falske dokumenter som bruker for å verifisere en identitet.

Chris Chang, Gradient.ai

Chris Chang jobber i dag i den egne startupen Gradient.ai. som lager en KI-basert utviklingsplattform for store bedrifter. Før det var han produktsjef i Netflix og ledet Studio AI, som utviklet de første store språkmodellene for strømmegigantens produksjonsorganisasjon. Chang har også ledet store KI-prosjekter i Pinterest og Facebook.

Et annet punkt på talerlisten som skiller seg ut er Oleksandr Bornyakov. Han er vise digitaliseringsminister i Ukraina og deltar digitalt fra Kyiv. Han skal tale om digital transformasjon i en krigssituasjon. Ifølge Bent Gjendem finnes en veldig spennende og i grunnen positiv historie om de moderniseringer som har funnet sted i skyggen av krigen.

Svenskene sliter

Når det gjelder mer åpenbart fintech-relaterte temaer er det flere punkter med tydelig skandinavisk perspektiv.

Mats Persson Bergius, leder for Swedish Fintech Association, er også sjef for Norge og Sverige i Lunar

Mats Persson Bergius, som leder Swedish Fintech Association, er på plass for å snakke om at også det svenske fintech-underet har sine utfordringer.

I en fersk rapport konkluderer organisasjonen med at den svenske fintech-bransjen risikerer å komme på etterskudd, og at eksempelvis Estland allerede har passert på noen området.

Et annet problem som blir løftet er at andelen fintech-selskaper som har fått problemer med sine banktjenester er doblet de siste året. De kommer av såkalt «de-risking», det vil si at bankene avslår å tilby tjenester fordi risikoen med tanke på å etterleve antihvitvaskingskrav blir for stor.

Rapporten peker også på at nesten halvparten av svenske fintech-selskaper har klart omstillingen fra vekst til lønnsomhet bra, men at 20 prosent likevel står i fare for å gå konkurs i 2024.

Shifter-inspirasjon

Et annet punkt med nordisk tema har hentet inspirasjon fra Shifters spalter. I september i fjor snakket Shifter med Vidar Aksland i Finstart Nordic, Armando Coppola i svenske Wellstreet Capital og Johan Lorenzen i danske Upfin om det rådende investeringsklimaet. Nå er planen at trioen skal møte til debatt på scenen i Bergen.

Det kan bli en interessant temperaturmåler på skandinavisk fintech.

Egen studentsatsing

Samtidig har Norway Fintech Festival en ambisjon om at ikke alt skal handle om alvorlige samtaler om finansiell teknologi med også om fest og moro og uformelle møter. Det betyr at både pre-partyet kvelden før festivalen og en konsert som avslutning på den første dagen er punkter som gjentar sig.

Og Finance Innovation holder fast ved lokale artister. I fjor var det Lars Vaular som underholdt festivalbesøkerne. I år er det elektronika-duoen Ka2.

Det kan også noteres at NFF gjør en skikkelig satsing rettet mot studentmiljøet i Bergen. Nyheten Norway Fintech Festival Young tyvstarter festivitetene og ønsker å gi studenter innen IT, økonomi, finans, innovasjon og utviklingen en mulighet med det lokale fintech- og finansmiljøet i Bergen.