INNOVASJON
Konserndirektøren vil snu teknologi-tankegangen i DNB: – Ingen enkel øvelse, men avgjørende for hvor godt vi lykkes
Norges største bank bruker syv milliarder i året på teknologi. Nylig fikk konserndirektør Per Kristian Næss-Fladset statusrapport i jakten på et nytt Vipps, under DNBs interne innovasjonsdag – med BankShift på slep.

– Innovasjon er kanskje blitt et slitt begrep som mange strør om seg, men hvis man tenker på det som verdien av å gjøre noe nytt, eller adressere et problem som noen har, som ikke er løst, eller løse det bedre enn tidligere, så er det substansen av innovasjonsbegrepet. Nettopp det er det som er jobben vår i det store, sier konserndirektør for produkt, data og innovasjon Per Kristian Næss-Fladset i DNB til BankShift.
Nylig avholdt DNB en intern innovasjonsdag, der de ulike delene av konsernet presenterte sine prosjekter for kolleger. Dagen ble sparket i gang av Kjerstin Braathen selv, som snakket om geopolitisk uro og hva EU, Norge og DNB trenger for å skape et økosystem som bidrar til vekst. Braathen trakk blant annet frem at DNB bruker syv milliarder kroner årlig på teknologi, samtidig som utvikling av kompetanse er viktig for bedriften.
Ledestjernen Vipps
På spørsmål om hvorfor DNB velger å ha en innovasjonsdag for de ansatte, der man viser frem ulike prosjekter i organisasjonen, kommer det et lengre svar fra innovasjonssjefen.
– Det handler både om de små tingene, som hverdagsinnovasjon som kanskje er viktigst for de fleste, men også den andre enden, som lanseringen av Vipps. Vipps var jo ikke der de er i dag fra dag én. Det er all utvikling og innovasjon som har skjedd siden, som har tatt tjenesten dit det er nå. Og det er her man virkelig får suksessen, når man fin-tuner behovene. De små forbedringene, og de store skiftene og tjenestene. Man må ha begge deler, sier Næss-Fladset.
– Og for å lykkes med begge deler, så er det viktig å ha stolthet i organisasjonen for det vi gjør. Derfor må vi synliggjøre viktigheten av det, vise frem hva vi gjør, inspirere og lære av hverandre. Det er en utrolig stor del av det å lykkes med innovasjon i en stor bedrift som DNB. Derfor er det viktig å ha nettopp slike dager, der vi kan hente inn eksterne perspektiver og få inspirasjon, og samtidig vise hverandre hva vi jobber med. Det gir stolthet og får opp selvtilliten og trekker opp verdien i arbeidet. Det er en utrolig fin arena, legger Næss-Fladset til.
Tidkrevende
For realiteten i en så stor organisasjon som DNB, er at det kan stoppe opp litt i maskineriet. Næss-Fladset mener derfor det er viktig å ha struktur og fokus på innovasjon over tid, da det er en øvelse som krever profesjonalitet og dedikasjon.
– Man snubler veldig sjeldent over et problem man finner en løsning på og det blir en suksess. I realiteten er det en krevende prosess hvor man ofte bruker mye tid på ting man kanskje ikke vet helt hva blir til, og skal man ha livets rett, må man evne å gjenta den prosessen, sier han.
DNB gjennomfører slike innovasjonsdager én til to ganger årlig, men gjennomfører også flere mindre arrangementer gjennom året. Ting fra scenen ble også streamet til andre DNB-lokasjoner. Næss-Fladset er selv klar på hva som er viktigst for å drive innovasjonen videre.
– Det aller viktigste er folka og nettverket som jobber med dette i DNB. Det er der kompetansen og kraften til å drive innovasjon finnes. Det andre er kanskje partnerskapet og samarbeidet vi har hatt med andre, som Startuplab, sier han, med henvisning til teknologi-inkubatoren på Forskningsparken i Oslo.
Teknologi først
Fra scenen snakket konsernsjef Braathen om at ting i bankbransjen hadde snudd. Det er innovasjonssjefen helt enig i, når han får spørsmålet om hva som blir viktig for bankbransjen fremover.

– Nå er det teknologi i alt vi gjør, og det som er viktig med teknologi er å få noe ut av det. Da er vi nødt til å anvende det og det store potensialet ligger i evnen til å skalere. Det å tenke digitalt først, automatikk og selvbetjening først, så skal vi heller støtte prosessene med mennesker der det er behov for det. Tidligere har vi tenkt betjening av mennesket og støtte med teknologi. Det må vi snu på.
Derfor tror han også at det å frigjøre seg fra hvordan den tradisjonelle bank- og finansnæringen har gjort ting, kan bli viktig, og heller se på hva som blir mulig fremover. Så spørs det hvor lett det blir.
– Lett vil jeg nok ikke si at det er, men det er viktig. Det handler om å ta den utrolig sterke fagkompetansen i banken på disse tingene og parre dem med ny kompetanse og få det beste ut av de to. Ingen enkel øvelse, men avgjørende for hvor godt vi lykkes med innovasjon, sier Næss-Fladset.
Det beste fra pandemien
Flere ganger gjennom intervjuet påpeker Næss-Fladset at det handler om «å få de riktige folka til å jobbe sammen om de viktige tingene». Det er kanskje enklere sagt enn gjort. Selv mener innovasjonssjefen at måten man for eksempel jobbet på under pandemien, er svaret på effektivt innovasjonsarbeid.

– Det som har gitt meg klokkertro på at vi klarer å gjøre dette er når jeg ser hvordan vi jobber gjennom en hendelse, krise eller pandemien. Det er ikke måte på hvilken handlekraft vi klarer å frigi da, så jeg engasjerer meg i hvordan vi kan ta det beste ved dette og gjøre det integrert i hvordan vi jobber i hverdagen, sier han.
– Så du sitter og håper på en ny krise?
– Nei, og man skal være forsiktig med hva man ønsker seg. Men vi har sett hvordan vi klarer å gjøre ting kraftfullt, og jeg føler vi har kommet langt på vei i å finne ut av det, uten at det handler om å gjøre 24/7/365 dager i året-jobben til normalen, sier Næss-Fladset.
Struktur
Han anerkjenner også at det er forskjeller for en stor bank som DNB å drive innovasjon, kontra en mindre organisasjon. Men han har noen tips til hvordan man skal lykkes:
– Man trenger strukturkapital som har noe med prosess, fora og rammebetingelser for å kunne gjøre det. Man kan «free-style» mer i en mindre organisasjon, der man kan prate med alle i selskapet på en dag. Det går ikke i DNB. Det må være struktur, noe prosess og noe formalisering rundt det, men ikke mer enn at man får rammebetingelsene til å kunne gjøre noe, sier Næss-Fladset.
At DNB har kapitalen som trengs til å ta større risiko i sitt innovasjonsarbeid er heller ikke til å stikke under stol. Fra scenen sa Næss-Fladset at det som er fint med å jobbe med innovasjon i en bedrift som DNB, er at om en har en god idé, så finnes det kapital til å utføre den, og man finner alltid en ekspert på området.
Spåkule-avdelingen
For syv år siden DNB startet også NewTechLab, som skal se på fremtidens løsninger – enda lenger frem i tid enn vanlig innovasjonsarbeid. Så hvordan balanserer man slikt arbeid med det hverdagslige innovasjonsarbeidet?
– Det er en utfordring jeg er veldig glad for å ha. Så er det jo sånn at om det skal være i balanse, så må det være noe å balansere. Så det å ha et slikt team, som kikker langt frem og eksperimenterer, prøver og feiler, og skaffer oss innsikt i fremtiden, setter oss i stand til å ta den kunnskapen inn i dagens leveranser og sikre at vi holder riktig retning over tid, det er viktig.
Han trekker frem to ting teamet har kunnet jobbe med, før det eventuelt ble interessant for DNB som bank.
– En av tingene teamet ser på nå, er digitale aktiva, stable coins, og det er et område mange kunder begynner å bli opptatt av. Det begynte NewTechLab å se på i 2018, og da var det nesten litt fy-fy å snakke om dette i banksammenheng. Det er prosjekter som setter oss i en posisjon til å utvikle våre egenskaper for blant annet custody for digitale aktiva i dag.
– Så er det også ting som dukker opp som vi tror blir interessant, men som viser seg å kanskje ikke bli så interessant likevel. For eksempel dette med Metaverset, som viste seg å ikke bli like stort som vi trodde, i alle fall ikke nå, men kanskje en gang i fremtiden, sier Næss-Fladset.