TEKNOLOGI

Lena er bankens KI-ambassadør: – Handler mer om interesse enn om alder

Eika-alliansen består av 47 selvstendige banker med til sammen 197 bankkontorer spredt over hele landet, hvor tusenvis av ansatte med forskjellig teknologisk utgangspunkt nå skal læres opp i kunstig intelligens. Ansatte som Lena Grinna sendes til KI-fronten i lokalbankens tjeneste.

Lena Grinna, teknologiansvarlig i Odal Sparebank, deltar aktivt i Eikas KI-ambassadørprogram.
Publisert

Eika Gruppens kunstig intelligens-prosjekt Fremtidsfabrikken baserer seg på å samarbeide tett med referansebanker for å utvikle nye bankspesifikke løsninger, samt utdanne KI-ambassadører som skal ta kunnskap med seg hjem til arbeidsplassen sin.

Lena Grinna, teknologiansvarlig i Odal Sparebank, deltar aktivt i Eikas KI-ambassadørprogram. Den lille banken med fem filialer har vært med i Eikas referansegruppe for kunstig intelligens helt fra starten.

– Vi er alle litt fremoverlente og liker å følge med på teknologisk utvikling, sier Grinna.

– Det startet med jevnlige treffpunkter for forretningsutvikling blant noen fremoverlente banker i Eika-alliansen. Dette uformelle samarbeidet utviklet seg til dagens formelle referansegruppe, legger hun til.

Lærer opp egne kolleger

Eika-alliansen består av 47 selvstendige banker med til sammen 197 bankkontorer spredt over hele landet, hvor tusenvis av ansatte med forskjellig teknologisk utgangspunkt nå skal læres opp i KI.

Dette har Eika løst med et ambassadørprogram som går ut på å lære opp noen få, som går tilbake til bankene sine og lærer opp sine kollegaer.

Grinna forteller at hun ble valgt som KI-ambassadør av ledergruppen i banken, fordi hun er ansvarlig for teknologi og har rollen som mottaksansvarlig, altså prosjektansvarlig, for alt Eika leverer til banken.

– Da var det naturlig at det ble meg – det falt naturlig inn i rollen. Jeg liker gevinstrealisering, å jobbe smart og å automatisere manuelle prosesser, forteller hun.

– Jeg har deltatt på to samlinger med Microsoft, og der er det veldig mye praktisk arbeid. Det er også enkelt å ta kontakt med de andre representantene i gruppen, og utveksle erfaringer. Programmet har strukturerte og trygge rammer å lære i. Her har Eika virkelig satset, og det er viktig, for det er avgjørende å henge med i tiden, sier hun.

Grinna har startet med opplæring av ledergruppen og fagansvarlige, som har fått full tilgang til Microsoft 365 Copilot. Øvrige ansatte bruker en enklere versjon.

– Jeg liker veldig godt å lære opp kollegaer, sier Grinne, som nylig hadde en full gjennomgang med sin bank. 

– Vi håndterer jo veldig mye personopplysninger og derfor er det kjempeviktig med riktig opplæring.

«Show, don't tell»

Grinna sier at det kan være en utfordring å lære opp på tvers av ulike aldersgrupper og teknologiske forutsetninger, men at hun opplever at forutsetningene ikke nødvendigvis er aldersrelaterte.

– Ved hovedkontoret vårt finnes det en gruppe som heter Seniornett, der vi bidrar med innhold. Der er det ingen under 70 år, og da jeg snakket med dem om kunstig intelligens, var de veldig fremoverlente. Det har vært mellom 70 og 80 deltakere hver gang. Så jeg tror det handler mer om interesse enn om alder, og det samme ser jeg internt i banken. Det handler mer om personlighet og profil enn generasjon, mener hun.

Hun tror at den beste måten å øke interessen for kunstig intelligens på, er å vise det i praksis.

– Når folk ser hva verktøyene faktisk kan gjøre, løsner det. Å vise hvordan man kan forenkle oppgaver i praksis fungerer best hos oss.

Påvirkerne

Fremtidsfabrikken har delt opp KI-programmet i ulike løp og inneholder blant annet en «KI-Lab» – en sandkasse hvor Eika prøver ut forskjellige idéer innen feltet. Her får Odal Sparebank være med å forme den teknologiske fremtiden til alliansen.

– Som referansebank får vi tidlig innsikt i Eikas planer. Det gir oss muligheten til å påvirke retningen og samtidig forberede oss godt på kommende endringer. I KI-laben får vi komme med konkrete ønsker, og så prioriterer vi sammen med de andre bankene. Deretter utvikler Eika løsninger basert på våre behov, forklarer Grinna.

Hun forteller at ambisjonen med kunstig intelligens i Odal Sparebank handler først og fremst om kundeopplevelse:

– Vi ønsker å bruke kunstig intelligens til å forbedre kundeopplevelsen, slik at kundene får raskere betjening, og vi kan bruke mer tid på den menneskelige kontakten, sier hun.

– I tillegg ønsker vi å effektivisere prosesser som kreditt- og risikovurderinger, regelverksetterlevelse og internkontroll.

Ikke en sidrompa bank

Grinna sier det er essensielt å utforske nye digitale verktøy for å være relevant som bank i dag.

– Vi må heller ikke glemme at vi har kunder som også er veldig fremoverlente, sier hun.

Hun mener at det at Odal Sparebank tilbyr digitale og KI-baserte løsninger er viktig for å holde tritt med utviklingen, også for kundenes del.

Hun legger også til at hun heller ikke merker noe tydelig aldersskille blant kundene når det gjelder holdning til KI.

– Vi ser faktisk at mange unge kunder er usikre på egen økonomi og ønsker å prate med folk først. Når de deretter blir introdusert for de digitale løsningene, blir de veldig fornøyde, sier hun, og legger til at det handler om en balansegang mellom klassisk kundebehandling og digitale løsninger.

– Vi vil jo ikke bli sett på som sidrumpa, heller.