DIGITALBANKER

Lunar med stor forbedring – tapte «bare» 650 millioner kroner

Den hardt pressede digitalbanken guider på halvering av underskuddet inneværende år.

Gründer og administrerende direktør Ken Villum Klausen i Lunar.
Publisert Sist oppdatert

Til tross for at rettsprosessen mot aksjonærene i norske Instabank og påfølgende skjerpede kapitalkrav har tatt mye av oppmerksomheten, fortsatte den nordiske utfordrerbanken Lunar å vokse i 2023.

Netto rente- og gebyrinntekter økte med 83 prosent til 679 millioner kroner fra 370 millioner kroner året før, ifølge det nylig offentliggjorte årsregnskapet til banken. Tallene er omregnet fra danske til norske kroner med dagens kurs. 

De viktigste årsakene til inntektsveksten, ifølge en pressemelding fra banken, er over 150.000 nye brukere i perioden, høyere rentenivå, 44 prosent flere transaksjoner og en økning på 30 prosent i betalende abonnementskunder.

– Årsregnskapet for 2023 viser at Lunars virksomhet står sterkere enn noen gang, sier finansdirektør Rie Ruby i meldingen.

Hun viser blant annet til at driftskostnadene er ned 24 prosent, noe som samlet førte til en betydelig penere bunnlinje enn året før. Totalresultatet endte med et underskudd på 652 millioner kroner, en forbedring på 72 prosent fra året før.

– Hele virksomheten vår er i en positiv utvikling som vil fortsette i 2024 ettersom vi får flere nye kunder og utvikler produkt- og tjenestetilbudet til private og bedrifter i hele Norden, sier Ruby.

Lunar opplyser i meldingen at det totalt hadde 850.000 brukere i Norden i fjor.

Sikter mot halvering 

Lunar venter fortsatt underskudd inneværende år, men betydelig lavere enn i fjor. Nå guider banken på et resultat etter skatt i intervallet minus 250 millioner danske kroner til minus 150 millioner danske kroner, tilsvarende underskudd i norske kroner på mellom på 396 millioner og 238 millioner.

– Vi investerer fortsatt massivt i å skape den beste hverdagsbanken i Norden, som er vår vekstplattform for de neste årene. Samtidig er det viktig for oss å oppnå «break even» og senere bli lønnsomme. Og vi tar et stort skritt i den retningen i 2023. Vi kommer til å se en enda bedre bunnlinje i 2024 ettersom vi fortsetter vår vekst og strømlinjeformer virksomheten ytterligere, sier Ruby.

Hvorvidt målet er innen rekkevidde, bestemmes blant annet av pågående forhandlinger med flere banker om formidling av lån gjennom Lunar.  Danske Finanswatch meldte nylig at privatpersoner for øyeblikket ikke kan låne penger i banken fordi disse avtalene ikke er i boks.

Nye muligheter

Nylig ble det kjent at Lunar har hentet 180 millioner danske kroner, tilsvarende 285 millioner norske kroner, for å imøtekomme myndighetenes skjerpede kapitalkrav og for å sikre fortsatt vekst. Det er eksisterende eiere som har bidratt med penger.

Samtidig varslet gründer og administrerende direktør Ken Villum Klausen i Lunar Group en tyngre satsing på forretningsområdet «Banking Services». Det innebærer i praksis at Lunar åpner sin nordiske betalingsinfrastruktur for partnere. I pressemeldingen tilknyttet årsresultatet utdypes dette noe:

– Vi opplever overveldende interesse for Banking Services fra hele verden. Det er et raskt voksende forretningsområde med et stort inntektspotensial for Lunar, fordi vi tilbyr noe som ingen andre kan. Gjennom vår betalingsinfrastruktur gir vi tilgang til nye aktører og fremmer innovasjon og konkurranse i Norden. Vi kan enkelt og raskt gi tilgang til betalinger i Norden, noe som har stor verdi for potensielle partnere og dermed også et stort kommersielt potensial for Lunar, sier Ruby.

Nordisk startup-bank?

Nye forretningsområder vil også bli utforsket inneværende år, ifølge Ruby.

– Vi forventer også i 2024 å presentere nye, spennende produkter og partnerskap i Danmark, mens vi ser et betydelig potensial hos mindre bedriftskunder, der en stor andel av nystartede selskaper allerede i dag velger Lunar som sin daglige bank. Vi vil også lansere en forbedret løsning med nye produkter for privat- og bedriftskunder på det svenske markedet, noe som er en stor mulighet for oss, sier Ruby.