RESULTAT
Megavekst i eiendom gir «en viss konsentrasjonsrisiko»: – Jeg sover godt om natten
Banksjefen i Oslofjord sparebank mister ikke nattesøvn over advarsler fra tilsynet eller tøff konkurranse fra digitale aktører.

Oslofjord Sparebank er en liten bank på en stor reise. I første kvartal kan banken vise til en 12 måneders utlånsvekst på 16,65 prosent, mer enn en dobling fra 7,88 prosent året før.
– Vi har mange dedikerte folk som er bevisste på planene våre og vet hva de skal gjøre. Vi opplever også at vi blir interessante for stadig flere kunder, både i bedriftsmarkedet og i personmarkedet, sier Bjørn Eirik Øverland, administrerende direktør i Oslofjord Sparebank, til BankShift.
I årsrapporten for 2024 skjøt utlånsveksten opp til over 16-tallet, fra å ha ligget på under tre prosent.
Den gang uttalte Øverland at han ønsket å få fart på bedriftsmarkedet. Dette kvartalet viser banken en økning på 25 prosent i dette segmentet, og Øverland er godt fornøyd:
– Det må sies at vi har en relativt liten portefølje, så det gir litt «russiske prosenter». Likevel er vi stolte, og vi merker at større og mer kapitalsterke aktører får øynene opp for oss og ønsker å høre hva vi kan tilby. Det er veldig gøy.
Nisjer inn på eiendom
Øverland forteller at veksten i hovedsak har kommet fra Oslo, og spesielt Oslo Vest. Det er særlig eiendom banken har satset på – «eiendomsutvikling, eiendomsutleie og lignende».
– Tilsynet ga dere en klapp på lanken i april 2024 og skrev at «banken har tydelig konsentrasjonsrisiko mot eiendomsmarkedet og høy risiko i BM-porteføljen». Hva tenker du om konsentrasjonsrisikoen innen eiendom, med denne veksten?
– Ja, vi har en viss konsentrasjonsrisiko. Men eiendom er det vi kan best, og vi liker at vi kan ta og føle på panteobjektene våre. Det føles mye tryggere – og er mye tryggere – enn mange andre bransjer, sier Øverland.
Han legger til at banken «ligger i Norges beste markedsområde – og kanskje verdens beste».
– Vi er veldig trygge på porteføljen vår. Jeg sover godt om natten. Vi har historisk lavt mislighold, og jobber kontinuerlig med å holde det slik. Vi følger opp listen over mislighold ukentlig og tar tidlig kontakt med kundene. Det gir lave tap.
Bygger inntekter
Selv om mye går riktig vei for banken, økte kostnadsprosenten til 37,12 prosent dette kvartalet, opp fra 33,75 prosent i samme periode året før.
– Det er det eneste som er sikkert for fremtiden: kostnadene kommer til å stige. Så handler det om å få topplinjen til å vokse mer enn kostnadene. Det er mye morsommere å bygge inntekter enn å jage kostnader. Vi har fokus på begge deler, og 37 i kostnadsprosent er et veldig bra tall for en bank på vår størrelse, sier Øverland.
Han trekker frem at banken tross alt har ganske lave personalkostnader.
– Vi driver banken med relativt få folk – vi har 18 årsverk. Vi får det til fordi vi har dedikerte ansatte som synes det er gøy å jobbe her.
Jakter unge kunder
Øverland forteller at kostnadene også holdes nede fordi banken bruker veldig lite penger på markedsføring.
– Du vil ikke se oss i reklamepausen under Champions League, ler han.
I personmarkedet har banken satset på konkurransedyktige vilkår, særlig for unge under 34 år, et segment banken har sanket kunder i.
– Vi har satset spesielt på unge folk fordi vi har manglet det i porteføljen av historiske årsaker. Unge har ofte den beste inntektsutviklingen fremover. Vi tror det er en god investering, sier han.
Digital-kampen
Selv om de fleste pilene peker oppover for den lille banken, har også denne banksjefen noen bekymringer for fremtiden.
– Det som uroer meg mest, er digitaliseringen av personmarkedet. Når nettbankene har høyest kundetilfredshet og lavest priser, er det tøft å konkurrere. Det gir oss en tung betjeningsmodell, forteller han.
I tillegg følger han, som så mange andre, renteutviklingen med argusøyne.
– Hvis renten forblir høy lenge, kan det få negative konsekvenser for kundene våre. På kort sikt er høye renter bra for banken, men ikke hvis kundene sliter, forteller han.
Dobbel så sterk vekst
Banken ved Rådhusplassen i Oslo er en av landets yngste banker, med selvstendig bankvirksomhet i 2003.
Historisk var banken en sparekasse for ansatte i televerket, startet i 1938. Under krigen drev de blant annet svinefarm for å skaffe kjøtt til ansatte, og sikret tobakk til de i televerket.
Banken når en ny milepæl denne uken: da sender de ut sitt første kundeutbytte. Øverland tror det er «kraftfullt» å få penger rett på konto for kundene, og en viktig konkurransefordel.
– Hvem ser du på som dine største konkurrenter i Oslo?
– Vi ser på bankmarkedet i Oslo som veldig fragmentert. Det er mange aktører, og konkurransen er forskjellig i nisjene vi opererer i. I bedriftsmarkedet møter vi andre konkurrenter enn i personmarkedet. Der er «alle» til stede, sier han.
Han legger til at han ikke vil kommentere konkurrenter spesifikt, men:
– Det jeg kan si, er at vi har hatt nesten like sterk vekst som enkelte nisjebanker, men har en avkastning rundt 12-tallet, sammenlignet med deres rundt 6-tallet. Det er en stor forskjell.