FOLKEFINANSIERING

Minstetegning på 100.000 avskrekket ikke folkeinvestorene: – Noterte obligasjoner har et kjempepotensial

Tross en pris på 100.000 kroner per andel, ble obligasjonen i Kistefos fulltegnet på cirka ti timer. Fundingpartner-sjef Geir Atle Bore mener det viser at det finnes et marked for videresalg av noterte obligasjoner.

Geir Atle Bore, gründer og daglig leder i Fundingpartner
Publisert Sist oppdatert

Fundingpartners andre forsøk på å videreselge en notert obligasjon til folkeinvestorene sine, ble fulltegnet nesten like raskt som den første. 

Denne gang var det en obligasjon på tre millioner kroner i Kistefos som ble lagt ut. De i alt 30 andelene med et pålydende beløp på 100.000 kroner pluss omkostninger ble lagt ut rett før lunsj onsdag, og den siste andelen ble solgt ved ni-tiden på kvelden.

– Vi mener jo at dette bidrar til å demokratisere obligasjonsmarkedet. Vi er de første som lar vanlige investorer investere i enkeltobligasjoner til langt lavere minstetegning enn normen, sier Geir Atle Bore, gründer og daglig leder i Fundingpartner Group til BankShift.

Men selv Bore var spent på om Fundingpartners investorer skulle finne inngangsbilletten til dagens obligasjonssalg i Kistefos i drøyeste laget. 100.000 kroner per andel er skyhøyt over hva minste innskudd vanligvis er hos selskapet.

– Vi var veldig nysgjerrige på hvordan en slik minstetegning skulle bli mottatt. Det er mye for de minste investorene. Likevel tilbyr vi en mulighet til å investere i et solid selskap som Kistefos, en minstetegning som er lavere enn ellers. Hos en megler ville en uansett måttet ha én million for å kunne kjøpe en slik obligasjon, sier Bore.

Med kampanjen avsluttet konstaterer han at markedet var villig til å betale.

– Dette blir jo rekord når det gjelder snittbeløp per investor i en kampanje. 

At andelsprisen var så høy, forklarer Bore med at pålydende beløp ble satt til 100.000 da ABG, Arctic og DNB utstedte den opprinnelige obligasjonen på 1,25 milliarder kroner. Det bestemmer minste enhet som kan selges i annenhåndsmarkedet. 

Lånet på tre millioner kroner som nå er solgt har en gjenværende løpetid på 4,1 år og en yield på 8,6 prosent etter alle kostnader. Fundingpartner tar et påslag på 0,8 prosent av pålydende beløp ved kjøp og en årlig kostnad på 0,5 prosent av avkastningen.

– Renten er lavere enn på andre prosjekter på plattformen vår, men Kistefos kommer med en helt annen type risiko enn hva de fleste selskapene hos oss har, sier Bore.

Da folkefinansieringselskapet startet Fundingpartner Securities høsten 2022 var ambisjonen først og fremst å bygge et marked for obligasjoner i størrelsesorden 20-200 millioner kroner. Obligasjoner som er altfor små til at de store meglerhusene skal gjøre jobben. 

Rett før sommeren la Fundingpartner for eksempel ut et obligasjonslån på 25,4 millioner kroner fra et eiendomsselskap som skal utvikle tomteområdet Kikkut Terrasse i Drammen. Det ble fulltegnet i løpet av noen dager, og Bore regner med at neste del på 15 millioner som kommer i løpet av høsten vil gå den samme veien.

 – Vi har vist at det finnes et marked for mellomstore obligasjoner der vi gjør jobben med å legge til rette for dem, sier Bore.

Bore mener likevel at videresalg av noterte obligasjoner har enda større potensial for Fundingpartner. 

– Dette er jo i praksis lån til skikkelig store, etablerte selskaper. Jeg tror mange av våre investorer vil synes det er kjempeinteressant med lån til selskaper som Kistefos eller Ekornes, sier Bore. 

Så lenge interessen finnes hos investorene har Fundingpartner et nesten uendelig marked å hente objekter fra. Både Ekornes- og Kistefos-obligasjonene har blitt solgt av Carnegie på Fundingpartners plattform. 

Da Fundingpartner i juni la ut den første obligasjonen fra Ekornes ble den fulltegnet i løpet av en time. Det tilbudet ble det bråk av. 

Flere rente- og kredittforvaltere var raskt ute og kritiserte Fundingpartner for å videreselge et lån til en høyere pris enn hva det omsettes for i markedet.

– Her blir kundene skrudd i alle retninger, sa Erik Hagerup, forvalter for Heimdals høyrentefond til Dagens Næringsliv i juni.

Den kritikken tar Geir Atle Bore ganske så lett på

– At vi tar et påslag, er ikke så rart. Det gjør større aktører som selger disse fondene i utgangpunktet. Jeg mener tvert imot at vi åpner opp obligasjonsmarkedet for en helt ny kjøpergruppe som ikke har hatt tilgang til obligasjonsmarkedet før, sier Bore og legger til

– Den er en kundegruppe som kan bli kjempestor.

Og jo større den blir, desto mer interessant blir den for aktører som Carnegie. Noe som til sist også er bra for Fundingpartner.

– Noterte obligasjoner har et kjempepotensial. Dette er et marked der vi kan vokse og skalere mye raskere enn vi klarer med egne obligasjoner, sier Bore.