ARBEIDSLIV

Nå handler det om «work-life integration»:
– Magi når man skaper noe utenfor forventing

Å tilby de ansatte et arbeidsliv som fungerer med privatlivet er viktig i dagens konkurranse om talentene. Det er en av grunnene til at man i Nordea har laget et Lego-bord og tilbyr pannekaker og is i sommer.

Leder for workplace management Merethe Dertz McKeighen i Nordea.

Sommerkabalen for de ansatte i bank med små barn, er kanskje en floke flere kjenner seg igjen i. Jurist Agnieszka Bakanova i Nordea skriver på LinkedIn at regnestykket ikke går opp når skoleferien er åtte uker, mens foreldre har fire til fem uker på sommeren.

Derfor skryter Bakanova av tilbudet i Nordea, der workplace-avdelingen hadde tilrettelagt for de ansatte å ta med barna på jobb. Etter at det ble innført Lego, brettspill, tegning, og gratis pannekaker og is til barna, var det en suksess å ta med seg datteren på kontoret, og Bakanova skriver at datteren gleder seg til neste gang hun kan være med. Samtidig som hun selv fikk gjort alt av arbeidsoppgaver.

– I ferietid kommer det færre inn på kontoret, men de som kommer inn skal ha en god opplevelse. Vi har lenge hatt muligheten for å ta med barn på kontoret, men så kom vi på å videreutvikle den ideen, sier leder for «workplace management», Merethe Dertz McKeighen i Nordea til BankShift.

Hun forteller at man tidligere hadde tegnesaker og litt leker til barna, før man nå har tatt det opp et nivå.

– Vi hadde et gammelt bord med en nedfelt TV i. Istedenfor å kaste bordet, tok vi ut TVen og fylte det med Lego. For en ekstra opplevelse tenkte vi også at gratis pannekake i lunsjen, og en stasjon der man kan lage sin egen is, kunne gjøre at de følte seg velkommen, og ikke i veien, sier McKeighen.

Lego-bord hos Nordea.

«Work life integration»

Å ha et tilbud der barna til de ansatte også får et forhold til arbeidsplassen, er bare én ting Nordea gjør for å påse at de ansatte har de godene de skal trenge for å føle at Nordea er en god arbeidsplass. For bak alle tiltakene på arbeidsplassen, er det kampen om talentene i arbeidsstokken som gjør at Nordea vil skape gode arbeidsforhold.

– Vi har lenge snakket om work life integration, og ikke balance. Det er viktig med fritid, men vi ser at de ansatte sjekker epost og gjør enkelte arbeidsoppgaver også på kveldstid. Da må vi også tilby litt fritid på jobb, sier McKeighen.

I det legger hun goder som at Nordea har frisør, renseri og take away, for å nevne noe, som kan hjelpe de ansatte med å få hverdagen til å gå rundt.

– Jeg tror det er kjempeviktig. Vi er en global bank, så det er forskjellig hvor mye tilhørighet man har til et team eller en avdeling, men at vi kan skape en tilhørighet til et kontor. At det er tilhørighet til de som driver kantinen, til baristaen, rett og slett på tvers av hele banken, det tror jeg er blitt en slags hygienefaktor, at det skal være det lille ekstra, sier hun.

Prøve og feile

Og det kan også handle om å prøve ting som ikke blir en suksess. McKeighen forteller at de blant annet prøvde å ha massasje fra Squeeze som et tilbud på kontoret, men at det ikke ble nok brukt. 

Valentines-feiring på kontoret hos Nordea.

– Man må prøve forskjellige ting hele tiden. Det handler om små grep. Vi er også opptatt av mangfold, at du skal komme på kontoret med hele deg. Det er en arbeidstaker med privatbehov som vi skal tilrettelegge for, som pauserom der man kan pumpe brystmelk, be, eller hvile mellom møter. Man må tilrettelegge for de behovene de ansatte har, sier McKeighen.

– Har jobben med å tilrettelegge for de ansatte endret seg den siste tiden?

– Ja, jeg tror det. Den langsiktige trenden er at ansatte oftere bytter arbeidsplass. Det vi spesielt så var at mange av de som startet under Covid, også sluttet. De fikk ikke den tilknytningen, så da så vi hvor viktig det er, sier McKeighen.

– Vi er jo ikke konsulenter. Det er ikke tilfeldig at vi jobber for Nordea. Derfor er det viktig å skape møteplasser på tvers av organisasjonen. I tillegg er folk mer vant til fleksibilitet og krever det, så da må opplevelsen på kontoret være minst like bra som den er hjemme, legger McKeighen til.

Hotellifisering

Derfor mener hun at også interiøret på kontoret har hatt en dreining i en periode nå, til noe som ligner mer på noe hjemmekoselig. McKeighen kaller det en hotellifisering av bankkontoret.

Selv er hun veldig glad i jobben sin, og ser spent på utviklingen fremover.

– Det er et privilegium å få jobbe med dette, og det er spesielt spennende etter Covid. Det har vært en endring i forventningene til de ansatte. Vi er og opptatt av å ha et godt samarbeid med lederne, for det er de som legger grunnlaget for at de ansatte trives på jobb. 

– Vi skal ha gode rammer, og legge på de små detaljene som da er å gi den 10-åringen en is for å skape de wow-øyeblikkene. Man skaper magi når man skaper noe utenfor forventing. Og det husker folk. Det skaper tilhørighet og omdømme, avslutter McKeighen.