POLITIKK

Regjeringen mener konkurransen blant bankene er god – men at den kan bli bedre

Finansministeren varsler nye oppdrag til både bransjen og tilsynet, for å bedre konkurransen i bankmarkedet.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Bildet er tatt i en annen anledning.
Publisert Sist oppdatert

Fredag legger regjeringen frem årets finansmarkedsmelding for Stortinget. Hensikten med meldingen er å gi en oversikt over utviklingen i finansmarkedene og løfter frem aktuelle spørsmål og prioriteringer.

Meldingen inneholder blant annet en gjennomgang av konkurransen i bankmarkedet.

Der konkluderes det med at bankkonkurransen er ganske god – men at den kan bli bedre.

– En trygg og stabil banknæring, med god konkurranse bankene imellom, er bra for folk og næringsliv. God konkurranse bidrar til lavere priser og bedre løsninger i bankene, som igjen kan gi folk bedre og rimeligere banktjenester, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

– Konkurranse mellom bankene er et sentralt tema i årets finansmarkedsmelding. Jeg kommer til å følge opp omtalen i meldingen med oppdrag både til finansbransjen og Finanstilsynet med mål om å styrke konkurransen og gi norske bankkunder bedre betingelser, sier Vedum.

Et av punktene som skal sees på er Finansportalen. Finansdepartementet og Barne- familiedepartementet har opprettet en arbeidsgruppe som skal se på utfordringer som forbrukerne møter i forbindelse med informasjonsinnhenting i bank- og finansmarkedene, og vurdere innrapporteringskravene til Finansportalen.

Finanstilsynet har fått i oppdrag å foreslå tiltak som gjør at kunder enklere kan betjene boliglån i en annen bank enn der konto med lønnsinngang er. Mens Finans Norge er blitt bedt om informasjon rundt arbeidet med utstedelse av bankuavhengig BankID og mulige forbedringer i bankbyttetjenestene.

Høy gjeld og høye eiendomspriser blir fortsatt påpekt som de viktigste sårbarhetene i det norske finanssystemet. Her skriver Finansdepartementet at kapitalkrav skal bidra til at bankene kan tåle økte tap og opprettholde utlånstilbud ogs i urolige tider.