RESULTAT

– Sier man som banksjef at man er fornøyd med kostnadsprosenten, så gjør man en dårlig jobb

Konsernsjef Jan-Frode Janson i SMN foretrekker en jevn og lønnsom vekst. – Ikke en hopp og sprett-bank.

Konsernsjef i Sparebank 1 SMN, Jan-Frode Janson.
Konsernsjef i Sparebank 1 SMN, Jan-Frode Janson.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg har jo holdt på med dette en stund og jeg er veldig stolt og engasjert over næringen som leverer godt i usikre tider. Vi leverer nok en gang sterke tall og befester vår posisjon som en premium sparebank, sier konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank 1 SMN til BankShift.

Han var godt fornøyd med kvartalet banken la bak seg, da han presenterte rapporten torsdag morgen.

– Det er god vekst langs hele bredden, og der vi kanskje ikke var helt fornøyd med prosentene i regnskapshusene sist, ser vi at vi er det vi skal være nå, med en resultatmargin på over 20 prosent, så det er tilløp til bredt smil i gråværet i Trondheim, sier Janson.

Resultatet for SMN går litt ned sammenlignet med første kvartal i fjor, men banken leverer nok en gang et resultat på over én milliard kroner i kvartalet, med fire millioners margin denne gang. Driftskostnadene øker derimot for banken med 70 millioner fra tilsvarende kvartal i fjor.

– Når vi ser på selve bankvirksomheten, så har vi god kontroll på kostnadene, men det er klart, sier man som banksjef at man er fornøyd med kostnadsprosenten, så gjør man en dårlig jobb. Vi må jobbe for å effektivisere, selv om norsk banknæring er den mest effektive i Europa, og vi hevder oss godt i det norske markedet. Vi må ha kontinuerlig forbedring, ikke runder med nedbemanning og store omveltinger, sier Janson.

I korte trekk: SMN i Q1

Et knippe nøkkeltall fra første kvartal. Tilsvarende periode fra 2024 i parentes.

🔴 Egenkapitalavkastning: 14% (16%)

🔴 Resultat etter skatt: 1.004 mill. kr. (1.084 mill. kr.)

🔴 Netto renteinntekter: 1.321 mill. kr. (1.336 mill. kr.)

🟢 Utlånsvekst siste 12. mnd.: 4,9%

🟢 Brutto utlån, inkl. SB1 Boligkreditt og SB1 Næringskreditt: 249,9 mrd. kr.

🟢 Tap: 21 mill. kr. (24 mill. kr)

🔴 Kostnadsprosen: 44% (41%)

🟢 Innskudsdekning: 82% (79%)

🟢 Ren kjernekapital: 18,1% (16%)

Milepæler

Sparebank 1 SMN passerte nylig 250 milliarder kroner i utlån, 150 milliarder kroner i inndskudd, i tillegg til at banken nå er topp 25 på Oslo Børs i selskapsverdi. At milepælene kommer som perler på en snor, tror konsernsjefen er et tegn på godt håndverk over tid.

– Ja, vi har noen milepæler. Så er det ikke nødvendigvis viktig å være topp 25 i selskapsverdi, men det er klart det betyr noe for de ansatte og lokalsamfunnet. Det sier noe om viktigheten, og det syns vi er fint. At vi også passerer disse milepælene i utlån og innskudd er en indikasjon på at vi driver ganske fornuftig. 

– Vi er ikke en hopp og sprett-bank, men vi har stø kurs, sier Janson.

Pris/resultat per egenkapitalbevis er også høyt for SMN, på 10,46, opp fra 7,36 fra første kvartal i fjor.

– Vi er jo opptatt av at dette skal være en god investering for eierne våre, og det syns jeg vi leverer bra på, men vi må også levere bra på det. Ikke for å være cocky, men vi har jo trua på det vi driver med. Vi ser også at det er rekordhøy sparing hos de ansatte i spareordningen og mange i konsernledelsen kjøpte seg også nylig opp, så vi tror på det vi gjør, sier Janson.

Konkurranse og giftemål

Trøndelag har også en ekstrem tetthet i bankmarkedet, og nylig var det fusjon mellom Orkla Sparebank og Rindal Sparebank. I SMN er man ikke nødvendigvis på jakt etter en ny fusjonspartner nå, men det er andre måter å samarbeide på.

– Konkurransen er tøff og det merker vi. Næringsveksten er mindre hos oss og det er det noen grunner til. Vi har for eksempel sagt nei til engasjement, fordi marginen er for lav. Så det handler om å balansere lønnsomhet med vekst.

– Så er vekst mer enn bare utlån, og vi er fornøyd med veksten i bredden hos oss. Samtidig vil det skje konsollideringer på to akser; i produktselskaper som driver felles, og gjennom bankfusjoner. På det første punktet har vi gjort ganske mye, sier Janson.

– Så er jo våren en romantisk tid, der det flørtes mye, så vi ser at de mindre finner sammen. Det ligger vel litt i våryrheten. Samtidig ser vi at det å gifte seg tar mye oppmerksomhet og mye planlegging. Vi har en foretrukket minstestørrelse for at det skal være verdt det, ja, sier Janson.

Han både håper og tror at potensielle partnere også ser på hvordan det har gått med stiftelsen som ble opprettet i Søre Sunnmøre etter fusjonen med SMN, og at den fusjonen viser at SMN er en god partner.

Nordisk investeringsbank

Sparebank 1 og Swedbank har også inngått et partneskap for å skape en nordisk investeringsbank. Swedbanks virksomhet innen Corporate Finance og High Yield vil bli innlemmet i Sparebank 1 Markets. Samtidig vil Sparebank 1 Markets utvide sin virksomhet innen aksjeanalyse og megling av verdipapirer til å omfatte det svenske markedet. Swedbank vil erverve 20 prosent av Sparebank 1 Markets, som vil endre navn til SB1 Markets

Etter gjennomføringen av transaksjonen vil Sparebank 1 SMN eie 31,9 prosent av SB1 Markets. Sparebank 1 Sør-Norge, Sparebank 1 Nord-Norge og Swedbank vil eie henholdsvis 28,1 prosent, 14,4 prosent og 20,0 prosent av SB1 Markets.

– Jeg synes dette var en historisk mulighet. SB1 Markets har jo vært en artig historie siden etablert. Man gikk inn i et tøft marked og gjorde mye. Man tok seg opp til den øverste divisjonen i Norge, og nå går man ut i Norden. SMN har vært førende bank, men det er også veldig moro at vi fikk inn Sør-Norge og Nord-Norge også, sier Janson.

SMN vil fortsatt være største eier i SB1 Markets og Janson ser for seg mulige synergier ved å få en nordiske investeringsbank med på laget.

– Vi har helt opplagte synergier mellom markets og bank, og det er kjempeforventinger til de mulige synergiene. Dette er rett og slett tøft og det kommer til å bli bra, sier Janson.