ARBEIDSLIV

Sommervikarer får ansvaret for å utvikle ny KI-agent for Eika

Blant 150 søkere, valgte Eika ut fire studenter som skal få leke seg med KI denne sommeren. Målet er å utvikle en KI-agent som gjør hverdagsøkonomien enklere for kundene.

Fra venstre: Edvard Schøyen, Tora Kristine Løtveit, Helene Wiik og Judith Røynstrand
Fra venstre: Edvard Schøyen, Tora Kristine Løtveit, Helene Wiik og Judith Røynstrand
Publisert

Siden 2018 har Eika hvert år samarbeidet med studenter fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) på ulike sommerprosjekter. I år skal fire studenter utforske hvordan generativ kunstig intelligens kan støtte Eikas kunder med hverdagsøkonomiske oppgaver.

Øystein Hauan, utviklingsleder i Eika, forteller at det har vært mange om beinet til dette prosjektet.

– Til årets sommerprosjekt hadde vi cirka 150 søkere, hvorav vi intervjuet rundt tretti. De fire vi valgte ut er tredje- og fjerdeårsstudenter fra NTNU, tre jenter og én gutt. Det er gledelig å se at kjønnsbalansen ved NTNU stadig blir bedre, og vi har hatt spesielt god erfaring med å rekruttere jenter.

Fra student til utviklingsleder

Hauan kom selv rett fra NTNU til Eika for åtte år siden. At han havnet i Eika, var litt tilfeldig:

– Faren min jobbet her som sjefsarkitekt. Da jeg var hjemme fra utveksling i Tyskland, ble faren min litt nervøs av tanken på at jeg ikke skulle ha noe å gjøre. Han spurte Anders (Bjerkestrand, leder for teknologi- og utviklingsavdelingen, red. anm.) om han hadde en jobb til meg, og det hadde han. Sånn kom jeg inn.

Senere fikk Hauan med seg et par kompiser da de var ferdige med å studere, og derfra vokste nettverket på NTNU videre.

Øystein Hauan, utviklingsleder i Eika

Jakten på NTNU-kompetansen

Mange banker ønsker seg en bit av kompetansen ved NTNU, og Hauan forteller at Eika reiser mye opp til Trondheim for å delta på bedriftsarrangementer, presentasjoner og karrieredager.

– Mange bedriftspresentasjoner fokuserer ofte på goder som idrettslag og turer, men vi valgte å skifte fokus til hva arbeidsoppgavene faktisk innebærer. Det er jo dette man skal gjøre sju og en halv time hver dag, sier Hauan.

Denne strategien har fungert godt, og totalt har Eika rekruttert nærmere førti nyutdannede fra NTNU. Av disse har mellom femten og tyve først vært på to-måneders internship, ifølge Hauan.

Et langt jobbintervju

Hauan sier sommerprosjektene har vært en viktig del av rekrutteringen, og dette er niende året på rad at Eika gjennomfører dette prosjektet.

– Vi har hatt mellom tre og åtte studenter hvert år, og sommerjobben fungerer som et to måneder langt jobbintervju, hvor vi virkelig får se hva folk er gode for. Man føler seg mye tryggere på en ansettelse etter to måneder enn etter én time med intervju.

Hauan forteller at Eika primært ser etter folk med stor evne og interesse for læring.

– Hvor mye du kan fra før har mindre å si. I tillegg er det viktig at de passer inn hos oss personlighetsmessig, at de er nysgjerrige, engasjerte, smarte og gode til å samarbeide. Vi jobber mye teambasert, og da er det viktig med folk som trives med det. Samtidig må vi som arbeidsgiver sørge for at ambisiøse masterstudenter innen IT får mulighet til å utvikle seg videre hos oss.

KI-agent for hverdagsøkonomi

Hauan forteller at årets gen-KI-prosjekt handler om å få KI inn i utviklingen til Eika.

– Vi har hatt utfordringer med å finne kapasitet til å utforske dette tidligere, så nå har studentene fått en ganske åpen oppgave med å utvikle en KI-agent som kan utføre handlinger på vegne av kundene våre, for eksempel innen økonomi.

Hauan tror en slik agent kan bli et spennende tillegg, selv om det ikke skal erstatte nettbanken.

– Målet med prosjektet er å få frem en fungerende «proof of concept» som kan utføre enkle operasjoner, og samtidig vise organisasjonen hvilke muligheter som ligger i KI. Dette prosjektet gir oss også muligheten til å virkelig sette fart på vår KI-utvikling.

Studentene har allerede presentert prosjektet for konsernledelsen, og de har satt seg et ambisiøst mål om å ha noe klart innen 1. august. Resultatet skal de presentere i et allmøte for hele konsernet etter sommeren.

– Studentenes engasjement og entusiasme smitter over, og vi gleder oss veldig til å se hva de klarer å få til i løpet av sommeren, sier Hauan.