ARBEIDSLIV
Sykefravær i bankbransjen øker fra lave nivåer – forsker advarer
Sykefraværet i bankbransjen øker, men ligger fortsatt godt under snittet. En forskningsleder peker på flere faktorer som påvirker sykefraværet i banknæringen - og kommer med en klar advarsel.
Sykefraværet i bankbransjen er lavt - men øker, viser nye tall for andre kvartal. Økningen for bankbransjen ligger på 0,3 prosentpoeng, fra 3,5 til 3,8 prosent, sammenlignet med samme periode året før.
Til tross for økningen er tallet lavere enn de nasjonale tallene for sykefravær, som ligger på 7,1 prosent i andre kvartal 2024. Sparebank 1 SR-Bank innrømmer at de også har sett en økning, spesielt fra første til andre kvartal i år.
En forskningsleder fra OsloMet peker på flere mulige årsaker til utviklingen.
Høyere utdanning og flere menn
Vilde Hoff Bernstrøm er forskningsleder ved senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet. Hun forklarer at fellesnevneren for lavt sykefravær mellom bransjer er at det er mange ansatte som har høyere utdanning, mindre belastende arbeid og gode arbeidsbetingelser i forhold til både fysisk og psykisk belastning.
Hun forteller også at man generelt ser at sektorer med flere menn har lavere sykefravær. Det er også lavere sykefravær i sektorer der de ansatte opplever et godt arbeidsmiljø med høy autonomi.
Med andre ord er det flere stikkord her som passer til bankbransjen.
– Eksempelvis har helse- og omsorgssektoren høyt sykefravær, blant annet fordi arbeidet kan være både emosjonelt og fysisk utfordrerne og i tillegg til at skiftarbeid i seg selv er krevende, forteller hun.
Stressfaktor
Bernstrøm legger likevel til at høyt stress i seg selv kan få sykefraværet til å øke, og det samme gjelder lange arbeidstider.
Dette er faktorer som heller ikke er ukjente i bankbransjen.
– Når vi ser på individnivå, er høyt stressnivå knyttet til sykefravær, men det er bare én av flere komponenter. Sykefravær handler også om hvor syk du faktisk er, og hvor du setter terskelen for å bli sykmeldt. I yrker med mye press kan denne terskelen være høyere, forteller Bergstrøm.
Det kan med andre ord være vanskeligere for en person med mye å gjøre, å være borte fra jobben fordi vedkommende er syk.
Bergstrøm advarer mot å la de lave sykefraværstallene i bankbransjen bli en sovepute.
– Jeg vil ikke spekulere i trender, men det at sykefraværet er lavt betyr ikke at man skal overse stressfaktorene i jobben. Økt tilgjengelighet utenfor arbeidstid, og det å være påkoblet gjennom kvelden og i helgene, er en stressfaktor som er knyttet til høyere helseplager, slår Bergstrøm fast.
Jobber med forebygging
Catrine Larsen Tisløv, ansvarlig for oppfølging av sykefravær i Sparebank 1 SR-Bank, forteller at deres tall ligger på omtrent samme nivå som statistikken Finans Norge nå har publisert for andre kvartal.
– Da kommer vi fra et litt lavere nivå, så vårt sykefravær i banken har økt noe mer enn hva sykefraværet i bransjen generelt har gjort det siste året, forteller hun.
Tisløv forteller at de i SR-Bank jobber hardt med å forebygge sykefravær.
– Vi har først og fremst en preventiv inngang på problemstillingen, for eksempel gjennom å oppfordre til og støtte trening, aktivitet og generell folkehelse blant våre medarbeidere. Vi tror det gir mer tilstedeværelse, bedre helse og økt livskvalitet, sier Tisløv.
SR-Bank sin erfaring er også at gode velferds- og forsikringsordninger reduserer korttidssykefraværet og sannsynligheten for lange fravær. Spesielt behandlingsforsikringen som dekker både fysiske og psykiske plager mener de har god effekt.
Følger utviklingen tett
I tillegg kan Tisløv fortelle at SR-Bank har et sterkt fokus på å utvikle ledere som bidrar til trygghet på arbeidsplassen.
– Det er helsefremmende å være en del av et miljø og føle seg sett og verdsatt av leder og kollegaer, mener hun.
Hun ønsker ikke å spekulere i hvorfor vi ser en økning i sykefraværet i bankbransjen, men sier at de helt klart ser en økning i sykefraværet hos seg slik også trenden er i bransjen og Norge.
– Vi følger utviklingen tett. Hvis det blir et større problem, er det naturlig å se på hva som har fungert andre steder før vi finner de riktige grepene for vår del, sier Tisløv.