FOLKEFINANSIERING
Tar tap på 180 millioner etter oppkjøpsfiasko
Folkeinvests ambisjoner om å bli store på lånebasert folkefinansiering gikk ikke etter planen. Nå er virksomheten avskrevet og solgt, og sjefen har sluttet.

2024 ble et marerittår for Folkeinvest. Planen var å etablere seg som det første folkefinansieringsselskapet som tilrettela for både emisjoner og lån.
Et knusktørt kapitalmarked gjorde at selskapet endte opp et helt annet sted – med monstertap, oppsigelser, nedskrivninger, salg og en full omstart.
Årsrapporten viser nemlig at resultat før skatt endte med et svimlende underskudd på 178,9 millioner kroner, sammenlignet med 12 millioner i minus i 2023. Mesteparten av tapet (153 millioner) kommer fra nedskrivninger av verdien på datterselskapene Folkeinvest Formidling (tidligere Monio) og Caplist.
– Ikke pene tall
Driftsinntektene ble mer enn halvert fra 17,1 millioner kroner i 2023 til 7,5 millioner i fjor. Dermed gikk driftsresultatet fra et underskudd på 8 millioner i 2023 til et underskudd på 25,2 millioner i fjor.
– Det er ikke veldig pene tall, nei, sier Sverre Konrad Nilsen, styreleder i Folkeinvest, til BankShift og fortsetter:
– 2024 ble et veldig krevende år, preget av et nedkjølt investeringsklima, spesielt innen tidligfase. På toppen av det prøvde vi å omstille en organisasjon som hadde lykkes bra i egenkapitalmarkedet til også å drive med lånevirksomhet. I det kapitalmarkedet som var, endte vi opp i en spagat som ikke var bra for noen av delene. I ettertid ser vi at dette tappet kapasitet fra kjernevirksomheten vår.
Det første – og eneste lånet – som ble formidlet via Folkeinvest Formidling, ble utbetalt i fjor sommer. Kort tid etterpå ble virksomheten satt på pause, og en i en situasjon der inntektene skrumpet inn kraftig, samtidig som kostnadene økte, ble det besluttet å gå tilbake til kjernevirksomheten.
Var ikke planen
Det var ikke slik det var tenkt da Folkeinvest sommeren 2023 litt overraskende meldte at selskapet hadde kjøpt det kriserammede folkefinansieringsselskapet Monio av Sparebank 1 SR-Bank.
Monio lå med brukket rygg etter at E24 i løpet av vinteren og våren hadde avslørt at selskapet hadde gitt investorene mangelfull informasjon om lån som senere ble misligholdt. Det kostet selskapet rundt 30 millioner kroner i kompensasjon til de rammede investorene.
Folkeinvest så krisen i Monio som en mulighet til utvide virksomheten og få et nytt inntektsben å stå på. Dermed droppet man planen om å ekspandere til Sverige og Danmark.
– Vi synes vi har fått en veldig attraktiv mulighet som vi har slått til på, sa daværende daglig leder Øyvind Fries til Shifter i 2023.
SR-Bank var raskt med på notene og ble med inn som ny storeier i Folkeinvest med en eierandel på 36,87 prosent. Oppgjøret ble gjort i aksjer. Årsrapporter både fra banken og selskapet viser at eierandelen på det tidspunktet var verdsatt til 136,5 millioner kroner.
Da selskapet i mai 2024 var klare til å fortelle mer om den lånebaserte satsingen sa Fries:
– I et tungt makrobilde var det mer hensiktsmessig å bredde produktet i det markedet vi allerede har etablert. Det neste trinnet i vår strategi er å bli et digitalt meglerhus for alle, med trykk på det siste.
To tredjedeler av de ansatte er borte
Men allerede et par måneder etterpå var den satsingen over.
Det har fått store konsekvenser for selskapet.
► Staben er kraftig redusert. På det meste hadde Folkeinvest litt over 20 ansatte, ved årsskiftet var de nede i 14 og nå er 7 personer igjen, ifølge Nilsen.
► Daglig leder gjennom syv år, Øyvind Fries, trakk seg i fjor høst. Sverre Konrad Nilsen tok over som midlertidig sjef fra 1. oktober. Det var andre gang Nilsen trådte inn som daglig leder, i selskapet han og Erik Haugane startet i 2015. Nilsen var daglig leder i Folkeinvest de to første årene etter oppstart.
– Sett fra utsiden kan det fremstå som at Øyvind Fries måtte gå på grunn av problemene. Var det slik?
– Øyvind var sentral i å bygge opp Folkeinvest og har lagt ned en betydelig innsats gjennom årene . Helt siden vi rekrutterte ham i 2017, har han vært tydelig på at han ser på arbeidslivet i syvårsperspektiv, så sånn sett var det naturlig at han valgte å gå videre, sier Nilsen.
VIrksomheten er solgt
► Sparebank 1 SR-Bank, som nå er blitt til SB1 Sør-Norge, er ikke lenger største eier. Eierandelen på nesten 37 prosent er redusert til drøyt 4 prosent og overført til ventureselskapet Finstart Nordic. Resterende aksjer er blitt slettet.
► Folkeinvest Formidling leverte et underskudd på 9,5 millioner kroner og etter lange forhandlinger med det danske lånebaserte folkefinansieringsselskapet Flexfunding, ble det for et par uker siden kjent at selskapet til sist var solgt, og at de ansatte som var igjen ble med over til nye eiere.
– Fikk dere godt betalt for det som var igjen av lånevirksomheten?
– Det vil jeg si. Men jeg har ingen kommentarer utover det, sier Nilsen.
Har fått nytt håp
Etter å ha ledet oppryddingsprosessen i selskapet gjennom vinteren og våren, overlot Nilsen sjefsstolen til Folkeinvests markedssjef Amalie Holt 1. april, og har selv inntatt rollen som styreleder i et selskap som har mener er godt rigget for fremtiden.
– Nedskrivingene var nødvendige å gjøre når man gjør en slik omstilling, der vi gjorde et strategisk valg for å rendyrke fokus på egenkapital. Vi har solgt oss ut av satsinger som ikke er del av kjernevirksomheten, kuttet kostnader betydelig, og gjort justeringer i organisasjonen for å sikre rett kompetanse til strategien vi går inn i. Den nye strukturen og fokuset på egenkapitalmarkedet har allerede gitt resultater i 2025 , sier Nilsen.
– Vi er allerede oppe i 80 prosent av fjorårets totalvolum og vi er bare i mai. Det gir meg trygghet i at strategien vi la og grepene vi tok i 2024 fungerer. Styret har stor tro på selskapets evne til å levere verdi til både selskaper og investorer fremover.