KJERNEBANK

Tietoevry med U-sving: Avlyser børsnotering av bankvirksomheten

Planen om å skille ut og børsnotere Banking-delen av teknologiselskapet Tietoevry legges på is. Selskapet mener verdiene ikke kan makses i dagens marked.

Administrerende direktør i Tietoevry Banking, Klaus Andersen.
Publisert Sist oppdatert

BankShift kommer tilbake med mer!

Det virket opplest og vedtatt at Tietoevry Banking skulle skilles ut som eget selskap og børsnoteres. Sjefen har gått så langt som å datofeste noteringen, og ledergruppen var så godt som spikret. En generalforsamling i juni skulle sementere det hele.

– Som en del av en større organisasjon så må vi naturligvis innpasse oss i selskapets systemer og beslutningsprosesser. Når Tietoevry Banking går på børs, så gir det oss mer beslutningskraft, sa administrerende direktør Klaus Andersen til BankShift så sent som i mars.

Nå gjør selskapet en U-sving og legger planene på is.

I en børsmelding skriver Tietoevry at de har konkludert med følgende i sin strategiske gjennomgang av virksomheten:

«Bankvirksomheten fortsetter som en spesialisert virksomhet i gruppen - verdien er for øyeblikket ikke maksimert gjennom en børsnotering eller salg.»

Toppsjef i Tietoevry,  Kimmo Alkio, kommenterer U-svingen på følgende måte i kvartalsrapporten som ble publisert torsdag:

– Rådende kapitalmarkedsforhold støtter ikke maksimering av verdiskapingen til Tietoevry Banking gjennom en børsnotering eller salg. Høyere verdi av bankvirksomheten kan realiseres ved å videreutvikle ytelsen til virksomheten i gruppen som en internasjonal fintech-programvareaktør.

Turbulent tid

Tietoevry er den dominerende leverandøren av kjernebanksystemer i Norge. Selskapet har vært i hardt vær etter en rettssak som avslørte at Sparebank 1 har avtalefestet betydelig bedre betingelser enn de øvrige kundene. Saken gikk på om Sparebank 1 Utvikling fikk beholde sine betingelser - noe de fikk gjennomslag for. Tietoevry mener det vil medføre milliardtap, og har anket dommen.

Sparebanken Vest er blant aktørene som har signalisert at den ikke vil akseptere dagens vilkår fremover, og den nye bankalliansen Frendegruppen, som de er største aktør i, ser på mulighetene for å få på plass felles teknologiske løsninger.

Banksjef Pål Strand i en annen bank i samme allianse, Sparebanken Øst, uttalte i et intervju med BankShift at Tietoevry har utnyttet sin monopolstilling.

– Det er usikkert hvem som blir eierne når Tietoevry Banking blir skilt ut fra resten av Tietoevry og blir børsnotert. Det gjør dem til en mindre stabil leverandør for oss, sa Strand til BankShift tidligere i vår.