TEKNOLOGI

Finanstilsynet kritisk til «sparerobot» – Nordea varsler endringer

Nordea Norge har ikke har sørget for å gi tilstrekkelig klare og balanserte opplysninger til kunder og potensielle kunder om begrensninger knyttet til rådgivningen og produktutvalget i spareroboten Nora, ifølge Finanstilsynet.

Nordeas hovedkontorer i Oslo.

Nordeas filial i Norge har i flere år operert med en såkalt sparerobot som er gitt navnet Nora. I klassisk chatbot-stil bruker den informasjonen som mates inn for å anbefale en spareplan basert på brukerens økonomi og risikovilje.

Etter en gjennomgang, påpeker Finanstilsynet flere kritikkverdige forhold ved denne i en fersk rapport (ekstern lenke):

Blant annet skriver Finanstilsynet at begrensningene i Noras fondsutvalg ikke har kommet tydelig nok fram på filialens nettsider og i spareroboten. 

«Beskrivelser som "skreddersydd fondstips" som "passer nettopp deg" er egnet til å gi kundene en forventning om at rådgivningen i Nora er basert på et større utvalg av fond enn det som er tilfelle,» skriver tilsynet.

Det går også frem at Nordea Norge nylig har gjennomført flere endringer knyttet til denne problematikken.

Videre påpeker Finanstilsynet at det ikke gis informasjon om forsikringsbaserte spareprodukter på den åpne nettsiden om Nora, og at kunder som klikker seg inn på "Start sparing i fond med Nora" ikke nødvendigvis har ønske eller behov for, eller forståelse av, denne type produkter. 

«Bakgrunnen for at kunden blir anbefalt fondskonto og ikke direkte sparing i fond, er kun basert på et spørsmål i rådgivningsprosessen om valg av kontotype, uten at det blir gitt en klar og tydelig beskrivelse av hva dette valget innebærer,» mener tilsynet.

Nordea  har opplyst at den vil gjennomføre flere endringer i spareroboten og på nettsidene for å tydeliggjøre dette. 

Til sist viser Finanstilsynet også til at de bærekraftige fondene i løsningen er «betydelig dyrere» enn de fondene som tilbys kunder uten bærekraftspreferanser, og at kundene ikke mottar noen informasjon om dette i spareroboten eller på informasjonssiden om Nora.

Nordea viser på sin side til at kunder I Nora som har opplyst at de har bærekraftspreferanser ikke skal presenteres for, eller anbefales, de fondene som ikke har bærekraftsrelaterte egenskaper. Dette sier Finanstilsynet seg enig i, men anbefaler samtidig at Nordea også inkluderer «balansert informasjon om bærekraftspreferanser», herunder både positive og negative følger av å hensynta slike preferanser i sine investeringsbeslutninger.