TEKNOLOGI
Stavanger-gründeren systematiserer bankenes indre liv – har aldri tapt et anbud
I konkurranse mot store internasjonale aktører, har IdentitySteam fått tilslag som leverandør av alt fra ID-tjenester for ansatte til systemer for etterlevelse av regelverk i omtrent tre av fire norske banker. Nå satses det internasjonalt.

IdentityStream har fått skikkelig fotfeste i norsk bankbransje. Stavanger-selskapet ble formelt stiftet i 2013, på ryggen av konsulentvirksomheten til gründer Tore Olav Kristiansen. Med bare 13 ansatte har selskapet som leverer løsninger innen identitetssikkerhet og etterlevelse internt i organisasjoner fått om lag tre av fire norske banker på kundesiden.
Så sent som denne månenden inngikk Sparebanken Norge en avtale med selskapet.
– Det er krevende kunder, og det er dyrt å være med på prosessene. Men du får gehør for budskapet, og det er fint når det går vår vei. Vi har ennå ikke tapt et anbud. Bankbransjen er gode på anbud. Det er ingen skinnanbud, som for eksempel i kommunesektoren, sier Kristiansen til BankShift.
Bank fra første stund
IdentityStream leverer en rekke tjenester, som blant annet sikrer at riktige folk får tilgang til riktige interne systemer, passordhåndtering, kontraktsadministrasjon, og intern etterlevelse av regulering som GDPR.
Sandnes Sparebank (nå Rogaland Sparebank) og Sparebank 1 SR-Bank (nå Sparebank 1 Sør-Norge) var blant de første kundene.
Senere har Eika Alliansen valgt selskapets tjenester for identititets- og tilgangsstyring og flere av bankene i alliansen har inngått individuelle avtaler med IdentityStream på løsninger for regulatorisk samsvar, kontraktsadministrasjon og sikker administrasjon av passord. I mars i år valgte også Sparebank 1-alliansen selskapet som sin foretrukne leverandør til medlemsbankene, etter hva BankShift forstår i konkurranse med flere internasjonale tilbydere.
Nå har IdentityStream også landet en ny stor kontrakt, etter at Sparebanken Norge gikk gjennom sine leverandører. IdentityStream har siden 2018 levert tjenester til Sparebanken Sør, og får nå fornyet tillit etter fusjonen med Sparebanken Vest.
Blant annet skal selskapet bidra til at den nye storbanken etterlever DORA-regelverket.
– Vi har vært gjennom kundefusjoner en del ganger. Til nå har vi gjerne hatt begge eller den store som kunde, og da er det nærliggende å tro at vi får være med videre. Her var det den store som vi ikke hadde som kunde. Da tenkte vi at det var sannsynlig at vi ikke fikk bli med, og det gjør det ekstra hyggelig, sier Kristiansen om tilslaget i Sparebanken Norge.
Nøkkelen for å få til det, mener gründeren, var å få den tidligere kunden - Sparebanken Sør - til å presentere løsningen for den nye ledelsen, i stedet for å gjøre det selv.
– Vi er spissa i kompetansen, både på utvikling og implementering, og de har vært veldig fornøyd. Så har vi hatt tilgang til flinke folk i Sparebanken Sør som har gitt oss forretningskompetanse, sier Kristiansen.
Det bekrefter informasjons- og sikkerhetssjef (CISO) Åsmund Myklevoll i Sparebanken Norge.
– Vi har hatt et godt samarbeid med IdentityStream i mange år, og de har levert løsninger som støtter våre høye krav til sikkerhet, personvern og etterlevelse. Når vi nå går inn i en ny fase som Sparebanken Norge, er det viktig for oss å videreføre samarbeid med partnere som kjenner vår bransje og våre behov, han i en pressemelding.
Alltid i pluss
Det senest tilgjengelige årsregnskapet fra 2023, viser at selskapet omsatte for 10,8 millioner kroner og leverte et knapt overskudd på 215.000 kroner. Selskapet har med ett unntak drevet lønnsomt siden oppstarten.
– I 2018 hadde vi to av prosessene parallelt, og da gikk vi i minus. Det var enormt krevende. Eika-prosessen tok over et år, og det kulminerte i en helukes «eksamen». Det var beinhardt og dyrt, erindrer Kristiansen.
Det kaster imidlertid av seg å være tro til strategien, mener han.
– Det blir mer lisensinntekter fremover. I fjor brukte vi litt over 13 millioner kroner, og i år budsjetterte vi med litt over 17. Inntjeningen kommer til å følge det, sier Kristiansen.
Liten stab
Han forteller at staben nylig er blitt utvidet - til 13 ansatte.
– Er det mulig å opprettholde leveransene til så krevende kunder med kun 12 ansatte?
– Det er ganske utrolig at vi klarer dette med de folkene vi har. Men det er sånn vi har operert, og det er en av grunnene til at vi vinner anbud – vi prøver å gjøre kundene våre gode og bygge opp folkene deres, så de sitter selv og drifter og implementerer løsningen. Vi bidrar med rådgivning og videreutvikling. Kunden gjør mye selv, noen ganger med konsulenthjelp. Det har tjent oss godt, sier gründeren.
– Dere trener opp folk til å erstatte seg selv?
– Det er mange medarbeidere som sitter med mye manuelt arbeid, så når vi presenterer dette så lurer folk på hva som skjer med jobbene – men dem bygger vi opp. De sitter heller og får inn nye systemer, forbedrer prosessene, har bedre kontrollrutiner. Man bruker tida på en bedre måte – for seg selv, og for selskapet. Det blir ingen nedbemanning av å implementere våre systemer, slår han fast.
Satser internasjonalt
Kristiansen tror at særlig kontrakten med Sparebank 1 vil bli en vekstkatalysator for IdentityStream. Denne avtalen er rigget slik at konsulenter fra Sopra Steria drifter hele plattformen inne i alliansen.
– Håpet er at de skal ta oss ut internasjonalt. Det har ikke vært et fokus før det siste halvåret, der vi har jobbet konkret mot det. Nå får vi på plass språkstøtten og alt det som trengs, avslører han.
Avviser investorer
Kristiansen er gründer og hovedeier i IdentityStream, og er oppført med 77,5 prosent eierskap. Øvrige aksjer er også på de ansattes hender.
– Er det aktuelt å ta inn investorer for å vokse raskere?
– Jeg opplever at investorer er mer interessert i raske penger enn kvalitet over tid. Vi skal vokse organisk og knytte til oss gode folk langsiktig. Jeg kan selge til de jeg vil, og det har de ansatte vært heldige med, sier han.
De ansatte har ifølge Kristiansen fått kjøpe seg inn «til en lav pris», med nedbetalting over tre år – slik at eierskapet kan finansieres over lønnsslippen.
– Venturekapitalister tenker gjerne ikke på inntjeningen, og da blir gründerne fort vannet ut fordi det spyttes inn penger. Da forsvinner lojaliteten og kontinuiteten. Jeg tror kundene er best tjent når selskapet er drevet av kundedrevet innovasjon og organisk vekst.