KONKURSER

Analytiker ser betydelig økning i konkursrisikoen i eiendomsbransjen – disse bankene har pant i de største konkursene

DNB med stort pant i to av de største selskapene som gikk konkurs i august måned. Analytiker tror konkursene vil øke for eiendomsbransjen fremover.

Mørke skyer over Barcode-rekken i Bjørvika i Oslo. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Publisert

I de nye konkursprognosene fra data- og analyseselskapet Dun & Bradstreet kommer det frem at antall konkurser i eiendom har økt med 42 prosent så langt i år, til tross for svak oppgang i konkurser på tvers av bransjer, skriver selskapet i en pressemelding.

– Dun & Bradstreets konkursprognose fra juni viste en betydelig økning i konkursrisikoen i eiendomsbransjen, som følge av stigende kostnader og fallende resultater. Prognosen samsvarer med situasjonen vi ser nå, sier anlytiker Gustav Lundberg i Dun & Bradstreet.

Eiendomsforvaltere truffet hardt

Analyseselskapet skriver videre eiendomsbransjen viser en oppgang på 42 prosent sammenlignet med fjoråret, mye på grunn av at bransjen er tungt belånt. Eiendomsforvaltere påvirkes også negativt.

– Vi ser en økning på 75 prosent i konkurser blant eiendomsforvaltere hittil i år, sammenlignet med samme periode if jor. Konkursras blant eiendomsforvaltere var det som pekte seg ut som fremtredende i prognosen vår fra juni, og vi forventer at antall konkurser vil fortsette å stige, sier Lundberg.

Selskapet seg også en økning i antall konkurser sammenlignet med samme måned, august, i fjor, i 12 av 16 fylker.

– Størst prosentvis økning i konkurser finner vi i Finnmark med 39 prosent, etterfulgt av Innlandet, Vestfold og Møre og Romsdal med henholdsvis 16, 13 og 10 prosent økning, sier Lundberg.

DNB utsatt

Jøra Bygg var det største selskapet som gikk konkurs i august, der Sparebank 1 Østlandet, med Sparebank 1 Finans Østlandet nå har pant på 84,3 millioner kroner.

OBAS Øst og RK Rør Anlegg var nummer to og tre i størrelse av selskaper som gikk konkurs, der DNB har pant på 50 millioner i OBAS Øst og 122 millioner kroner i RK Rør Anlegg.