RETTSSAK
Danske Bank tvunget til å legge frem dokumenter
Danske Bank har møtt Trygge Barnehager i retten tre ganger tidligere angående innsyn i bankens AML-kalkyler.
Etter første dag i retten mellom Danske Bank og Trygge Barnehager kommer det frem at det ikke er første gang partene møtes i retten. I dokumenter pressen ikke får tilgang til, hvor BankShift-redaksjonens begjæring om innsyn i, viser det at partene har møttes tre ganger tidligere rundt innsyn i AML-kostnader hos Danske Bank.
Saken har utviklet seg over flere rettsmøter, hvor Trygge Barnehager gang på gang har forsøk på å få tilgang til Danske Bank sine tall på hvor mye AML-arbeidet egentlig koster.
Tre runder i retten endte til slutt med at Danske Bank måtte legge frem dokumentene sine, og de fikk heller ikke dekket sakskostnadene, før partene denne uken møtes i retten for gebyrkostnadene.
Oslo tingrett, 15. januar 2024: Første avslag
Den 15. januar 2024 begjærte Trygge Barnehager at Danske Bank skulle legge frem dokumentasjon som viste bankens kostnader for AML-arbeidet, både generelt og spesifikt for Trygge Barnehager. Danske Bank motsatte seg dette og mente at de allerede hadde gitt nok informasjon. Tingretten avviste Trygge Barnehagers begjæring om bevistilgang.
Borgarting lagmannsrett, 12. februar 2024: Oppheving av kjennelsen
Trygge Barnehager anket Oslo tingretts kjennelse til Borgarting lagmannsrett, som kom frem til at tingrettens kjennelse skulle oppheves. Lagmannsretten påpekte i dokumentene at tingretten hadde gjort feil i sin vurdering av sakens «proporsjonalitet og relevans», og sendte saken tilbake til ny behandling i tingretten
Oslo tingrett, 2. mai 2024: Innsyn i dokumenter
I mai ble saken behandlet på nytt i Oslo tingrett.
Trygge Barnehager fortsatte å kreve innsyn i kostnadsberegningene knyttet til AML-arbeidet, og retten avgjorde at det var nødvendig med en mer detaljert gjennomgang av de faktiske kostnadene.
I retten oppga Danske Bank at deres samlede kostnader til finansiell kriminalitetsbekjempelse var rundt 3,5 milliarder kroner i 2023, men at de ikke hadde spesifikke beregninger knyttet til enkeltkunder som Trygge Barnehager.
Rettssaken som foregår i Oslo Tingrett denne uken er den første rettssaken mellom partene der Trygge Barnehager får fullt innsyn i dokumenter og kalkyler. Dette er de samme dokumentene pressen nå ikke får innsyn i.
BankShift har sammen med Norsk Presseforbund anket avgjørelsen om lukkede dører når dokumentene fremlegges, til lagmannsretten.
Dette er fordi redaksjonen anser saken som prinsipiell for resten av bankbransjen, og – som lagmannsretten sa – av proporsjonalitet og relevans.