FUSJON

Fasmer: – Sparebanken Sør har solgt seg litt billig

Konsernsjef i Sparebank 1 SR-Bank, Benedicte Schilbred Fasmer, mener at Sparebanken Sør har solgt seg billig.

Konsernsjef i Sparebank 1 SR-Bank, Benedicte Schilbred Fasmer.
Publisert Sist oppdatert

I oktober gjennomføres en fusjon mellom Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 Sørøst Norge, og blir til Sparebank 1 Sør-Norge (SNN). Det er den største fusjonen de siste 20 årene og den fusjonerte banken blir den største sparebanken i Norge. Banken blir også den tredje største banken i landet, kun DNB og Nordea blir større. 

Den statusen får banken kun beholde i under ett år. Nå som Sparebanken Vest og Sparebanken Sør fusjonerer, så blir det den klart største sparebanken i Norge. 

Konsernsjef i Sparebank 1 SR-Bank, Benedicte Schilbred Fasmer, sier at det ikke er overraskende at det kommer nye store fusjoner i banksektoren. 

– Jeg tror det er positivt for landet og for næringslivet at det kommer flere store aktører som kan konkurrere om deres gunst, sier Schilbred Fasmer til BankShift.

– Til nå har regionbankene vært dominerende i sine egne regioner, hvordan blir konkurransen når man får to store sparebanker i Sør-Norge?

– Det har vært god bankkonkurranse i hele Norge over lang tid, slik sett tror jeg ikke at det kommer til å bli så stor forskjell, svarer Schilbred Fasmer.

Ikke bare størrelse som teller

SR-Bank og Vest har lenge vært de to største sparebankene i Norge, der SR-Bank har vært storebror. Når de to bankene har gjennomført sine respektive fusjoner, så er det banken som Vest nå går inn i, som blir størst.

– Er det litt surt at dere mister statusen som største sparebank i Norge?

– Nå er det ikke bare størrelse som teller. Kvalitet og tilbud teller like mye og der har vi konkurransedyktige produkter, svarer Schilbred Fasmer.

– Både SR-Bank og Vest er fra Vestlandet, hvorfor er det de som er blitt størst i Norge?

– Det tror jeg kommer av at det har vært sterke sparebanker i alle regioner i Norge, mens det har vært mer nasjonale aktører til stede i Oslo, resonerer Schilbred Fasmer.

Solgt seg litt billig

Hun poengterer også at hun mener at Sparebanken Sør kunne fått en høyere pris enn de har gjort i transaksjonen.

– Jeg er litt overrasket over prisen og synes at Sparebanken Sør har solgt seg litt billig, kommenterer Schilbred Fasmer. 

– Har du en pris som du mener ville vært mer fornuftig?

– Nei, svarer Schilbred Fasmer. 

I børsmeldingen angående fusjonen skriver Sparebanken Vest og Sparebanken Sør at de er enige om et bytteforhold på 64,3 prosent til Sparebanken Vest og 35,7 prosent til Sparebanken Sør.

Bytteforholdet og fusjonsvederlaget er fastsatt etter forhandlinger mellom bankene, basert på finansielle analyser. Det er også hensyntatt finansiell og juridisk due diligence samt gjennomgang av bankenes balanser per 31. mars 2024.

Bokført egenkapital ved utgangen av andre kvartal var på 21.710 millioner kroner i Sparebanken Vest og 15.607 millioner kroner i Sparebanken Sør.