KJERNEBANK
Fersk banksjef i Tietoevry vil servere ny teknologi på sølvfat: – Norske banker skal få velge fra den store menyen av innovasjon
Mario Blazevic har vært med å bygge teknologi siden studietiden. Nå skal han, som ny toppsjef i Tietoevry Banking, la bankene få smake på innovasjonsmenyen.

Som NTNU-student på starten av 2000-tallet startet Mario Blazevic et databrikkeselskap som senere ble kjøpt opp av det internasjonale teknologiselskapet Arm. Nå – over 20 år senere – tar han over som konstituert toppsjef i Tietoevry Banking, og lover tempo, innovasjon og intern kraft i satsingen fremover.
– Det har blitt utløst masse positiv energi de siste dagene, og timingen denne uken kunne knapt vært bedre. Jeg har hatt flere titalls interaksjoner med både norske og internasjonale kunder bare denne uken, kan en glad Blazevic fortelle til BankShift.
– På onsdag hadde vi et kundearrangement med over 100 kunder, hvor vi også annonserte nyheten. Tilbakemeldingene fra kundene har vært svært positive, særlig når det gjelder vår strategi. Det at vi rekrutterer internt, betyr at kundene ikke trenger å bruke tid på å bli kjent med selskapet på nytt, forteller Blazevic.
Selv har han vært i Tietoevry i over et tiår, og kjenner derfor selskapet svært godt.
– Og så har jeg hatt gleden av å jobbe tett med Endre Rangnes de siste åtte månedene. Vi har fått et tydeligere kundefokus, og mye av retningen vi følger nå, er lagt av Endre. Så nå er det bare å kjøre på.
Lederbytte
Nyheten om at Blazevic tar roret, kom like på hælen av at Endre Rangnes tar rollen som konstituert konsernsjef for Tietoevry. Blazevic er også konstituert i sin rolle.
– Du er konstituert, og Rangnes er konstituert. Hva er langtidsplanen?
– Endre må kommentere for seg, men for meg betyr ikke konstituert noe annet enn at vi bare kjører på. Vi vet hva som må gjøres, og Endre har satt en tydelig plan for Banking. Jeg fortsetter med alle aktiviteter vi har startet. Fra mitt ståsted er dette en utrolig spennende rolle med mye å lære. Vi sitter ikke og venter på at noen forteller oss hva vi skal gjøre. Jeg har god dialog med Endre og kan alltid sparre med ham. I tillegg har vi et glimrende lederteam.
– Når dere etterhver skal se dere om etter kandidater som ikke er konstituerte, tenker dere å fortsette med intern rekruttering?
– Vi mener det er det ekstremt viktig å utvikle talenter, og dette er noe vi har jobbet strukturert med over lang tid. Vi har en god leder-pipeline og kan fylle roller nedenfra og opp. Samtidig er impulser utenfra viktige. Det finnes ikke bare ett svar – vi trenger en god kombinasjon av intern og ekstern rekruttering, forteller Blazevic.
Han sier videre at ettersom Tietoevry jobber i Norge, Norden og internasjonalt, er de alltid ute etter den beste kompetansen og planlegger hele tiden etter hva de trenger strategisk.
– Noen ganger trenger vi spisskompetanse, og da rekrutterer vi ut fra det. Samtidig har vi over 1500 ansatte i Norge, og vi jobber aktivt med å utvikle og rekruttere fra universiteter og høyskoler, forteller Blazevic.
Et kraftsenter i vekst
Blazevic snakker på telefon fra Tietoevrys nye lokaler på Fornebu, som var klare til bruk for bare litt over en uke siden, og trekker frem Tietoevry som et unikt kompetansesenter.
– Mange av tingene vi gjør, kan man ikke lære andre steder lenger – vi er en talentskole for norsk og nordisk infrastruktur og programvare. Dette kommer fra oss, og det talentet vi utvikler, må vi utvikle kontinuerlig. Folk blir eldre og pensjonerer seg, og vi har et stort samfunnsansvar for å utdanne og videreutvikle teknologi for norske samfunnsområder, forteller han engasjert.
Han legger til at selskapet i Bergen har «verdensledende miljøer», mye takket være det sterke universitetet der.
– Vi har svært sterke kompetansemiljøer som jobber tett med Sparebanken Norge og Fana Sparebank. Jeg elsker å utvikle talenter og team, jobbe med kunder og koble sammen teknologi, talent og kundenes behov, sier Blazevic.
Årets Trøndere
Blazevic utdannet seg på NTNU i Trondheim, og allerede som student var han med på å starte et teknologiselskap ved navn Falanx microsystems, som senere ble kjøpt opp av teknologi-giganten Arm.
Allerede da trivdes unge Blazevic med å bygge team og teknologi. Teamet fra Falanx utvikler i dag databrikker som brukes til å trene KI-modeller, men da Blazevic startet selskapet i 2001, laget de brikker for dataspill.
Blazevic forteller at da selskapet ble solgt til det internasjonale selskapet Arm, gikk han og kompisene fra å være fattige studenter til å ble nominert til Årets Trøndere i Adressa.
– Mange venner skjønte ikke hva vi drev med da vi valgte å starte et IT-selskap etter dotcom-boblen, så det var ekstra gøy, mimrer Blazevic.
Kontinuitet
Blazevic forteller at han siden dette har jobbet mye med kommersialisering og kundearbeid, og har tilleggsutdannelse fra Insead i Frankrike for å fylle på med forretningsforståelse.
– Jeg har et entreprenør-mindset og liker å bygge teknologi sammen med de beste talentene i verden – teknologi som fungerer både i Norge og internasjonalt. Etter en periode i amerikanske, europeiske og asiatiske selskaper, kom jeg tilbake til det norske og begynte i Tietoevry-systemet – den gang Evry, forteller han.
Blazevic har vært i Evry/Tietoevry i over 13 år og har hatt ulike lederroller.
– Både Fana og Sparebanken Norge trakk frem Endre Ragnes som en viktig faktor for at de valgte Tietoevry som leverandør. Hvordan skal du sikre tilliten han har bygget opp?
– Jeg er veldig opptatt av kontinuitet. Endre er fortsatt med oss, og det er kort vei til ham i viktige beslutninger. Han kjenner markedet godt og er en inspirerende leder for meg. Vi har tett dialog og diskuterer alle viktige beslutninger sammen. Jeg skal fortsette å bygge tilliten videre, lover Blazevic.
Tillit, tempo og teknologi
Blazevic understreker at å bygge tillit tar lang tid, og Tietoevry skal være en langsiktig aktør:
– Vi skal være her i det uendelige. Samtidig må vi ha høyere sense of urgency. Nå føler jeg at vi har godt tempo, og vi har fått til å ta beslutninger raskere med Endre. Teknologiutviklingen går raskt, og her gjelder det å levere.
Blazevic trekker frem det han mener er en en unik fordel gjennom sine utenlandske kunder.
– Gjennom disse kan vi hente innovasjon tilbake til Norge, slik at norske banker kan velge fra den store menyen av innovasjon. For ti år siden var det ofte bankene som fortalte oss hva de trengte. Nå tenker jeg at vi skal kunne åpne menyen og vise dem alt som finnes – innen svindelforebygging, KI og digitalisering – og så kan de velge.
Blazevic sier videre at han føler at på mange områder er selskapet allerede der, men det er fortsatt områder de må bygge videre.
– Det skal jeg være ærlig på. Hvordan kan vi bli verdensledende her? Det er en god og spennende utfordring for meg.