FUSJON
Fusjonerer like etter SR-Bank: – Gir oss en mulighet til å være lokalbank
Ledelsen i Sandnes Sparebank er positive til storfusjonen hos naboen og tror det vil gi muligheter for å ta posisjonen som lokalbanken i regionen.
Torsdag morgen kom nyheten om at Sandnes Sparebank og Hjemeland Sparebank fusjonerer til det som skal bli Rogaland Sparebank. Sandnes Sparebank vil bli overtakende bank i fusjonen.
– Det går ut på den store trenden i bankmarkedet nå. Det regulatorsike blir mer krevende. Så for en liten bank som Hjelmeland Sparebank er, blir den administrative byrden ganske stor. For vår del er det en utvidelse av markedsområdet og det vil gå en tunnel fra det ene markedet til det andre, sier finansdirektør og viseadministrerende direktør Thomas Nordbø i Sandnes Sparebank til BankShift.
Kjente ikke til nabo-fusjon
Nyheten kommer ikke lenge etter at Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 Sørøst-Norge bestemte seg for å slå seg sammen. Nordbø forteller at planene til Sandnes startet like etter sommeren, altså før man visste at stor-konkurrenten SR skulle bli større.
– Vi kjente ikke til deres prosess da vi startet vår, nei. Men det som er skikkelig bra er at vi bygger sterke kompetansemiljøer i rogalandsområdet, sier administrerende direktør Trine Stangeland i Sandnes Sparebank til BankShift.
Både administrerende og finans-direktør er tydelige på at de ser på det som positivt at SR-Bank blir så stor som de blir.
– Vi heier på SR og det som blir Sør-Norge. Det er supert at de får et hovedkontor i Stavanger med en så stor bank. Det gjør noe med det lokale fotavtrykket, sier Nordbø.
Og nettopp fordi det som blir Sparebank 1 Sør-Norge blir så stor, tror man hos det som blir Rogaland Sparebank, at det er muligheter for å skille seg ut.
– Det er en mulighet for oss å være litt annerledes og tilby kundene noe annet i form av vårt kundekonsept. Vi er opptatt av dette med lokal kompetanse, at vi er tett på kundene og at vi kan ha lokale, raske beslutninger, sier Stangeland.
– For vår del er det positivt for det gir oss en større mulighet til å være lokalbank. Samtidig er det nok av konkurranse, så alt i alt blir det et bedre tilbud i regionen, sier Nordbø.
Fortsatt størst
Sandnes Sparebank er i dag største bank i Eika-alliansen, men etter fusjonen vil man ta en enda tydeligere posisjon som største bank i alliansen. Nordbø sier man er positive til at bankene innad i Eika-alliansen blir større, gjennom fusjoner.
– Det er enklere og rimeligere å slå seg sammen med noen i egen allianse. Det er mindre konverteringskostnader, for det å bytte kjernebanksystem er dyrt. Så sånn sett ser vi en trend i bransjen på fusjoner, ja, sier Nordbø.
– Vi er tilhengere av at bankene i Eika slår seg sammen og danner større banker. Vi tror at Eika-alliansen blir styrket om den har større og sterkere banker, legger han til.
Vurderte muligheter
Finansdirektøren forteller om at det ble gjort vurderinger, men at det var Hjelmeland som var riktig partner for Sandnes.
– Vi gjorde noen sonderinger, innad i alliansen så kjenner man folk, man prater sammen. Men det var denne løsningen som var på bordet. Det er kulturer som skal slås sammen og en del praktiske ting, sier Nordbø.
Samtidig har man sett på markedsområdet til Hjelmeland tidligere, oppgir Nordbø. Nå slipper man å gå inn i et marked som konkurrent.
– Det er et område som har vært attraktivt i lang tid. Vi har ikke etablert oss der tidligere fordi man måtte vært konkurrent, men nå kommer vi inn, allerede etablert, sier Nordbø.
Finansdirektøren peker på vekstpotensiale i bankenes kjerneområdet, og at Hjelmeland nå blir større, kan gi vesentlig vekst i det markedet.
– Hjelmeland har ikke kunnet ta spesifikke engasjement tidligere på grunn av størrelse. Nå vil man kan kunne ta betraktelig større kundeforhold. Det vil også bety større variasjon i næringslivskunder, så vi ser et bra potensial i markedene vi allerede er i, sier Nordbø.
Positive ansatte
Da BankShift fikk pratet med Stangeland torsdag morgen var den administrerende direktøren på vei hjem igjen fra Hjelmeland, der hun hadde fått pratet med de ansatte i banken.
– Jeg har ikke fått pratet direkte med de ansatte i Sandnes om dette ennå, men de tilbakemeldingene jeg har fått har vært positive. De ansatte i Hjelmeland, som jeg har møtt nå, de tok nyheten veldig godt og så frem til et samarbeid, sier Stangeland.
Hun forklarer at man gjorde et poeng ut av å ha god dialog med de tillitsvalgte i bankene fra starten.
– Det var viktig å ha de med fra første dag og gjennom hele prosessen. Det bidrar til en trygghet hos de ansatte som vi ønsket oss her, sier Stangeland.