ANTIHVISVASK
Har finkjemmet Finanstilsynets AML-rapporter: Dette må bankene vite
Torgeir Storberget Lie reiser landet rundt for å fortelle hvordan din bedrift må jobbe for å bekjempe økonomisk kriminalitet. Her deler han noen av tipsene, og det starter med kultur.
Hva skal til for at selskaper faktisk etterlever hvitvaskingskravene, og hvordan blir man gode nok i jobben med antihvitvasking? Det reiser Torgeir Storberget Lie i FCPA rundt til norske banker for å fortelle.
Til BankShift deler han sine tips, og ting som han selv har funnet interessant gjennom å finkjemme tilsynsrapporter på området.
– Mye av det handler om å bygge kultur for compliance. Jeg kom fra korrupsjonssiden av området i 2018 da jeg begynte i FCGP, og der har man ingen lovverk eller tilsyn. Så der er eneste grunn for å drive med dette å forhindre at det faktisk skjer.
– Når jeg da kom inn i finans, opplevde jeg at man hadde skylapper på. Man er bare opptatt av det Finanstilsynet er opptatt av og man er redd for tilsyn. Det var lite ønske om å bekjempe hvitvasking. Hvis fokuset bare er å tikke boksene, da lærer man folkene sine hvitvaskingsloven. Men de trenger også å lære om kriminalitet, sier Storberget Lie.
Må nå toppen
Han påpeker at ting de siste årene har blitt mye bedre, og spesielt på operasjonelt nivå. Men selv om de som jobber med dette ute hos bankene i førstelinjen har fått en del kompetanse på området, føler han fortsatt at det kanskje ikke har nådd helt opp til toppen. Derfor mener han at opplæringskravet fra Finanstilsynet nå er viktig.
– De siste to årene har tilsynspraksis fokusert mer på opplæring som kjernesak. Det er jo nettopp opplæring som må komme i første rekke. Lære opp folkene sine til hva de skal gjøre, og så tar man en internkontroll etterpå. Har man ikke lært folkene hva de skal gjøre, så blir det heller ikke rett. Dette er noe vi har sett at nesten alle får kritikk for i tilsynsrapportene, sier han.
Tilsynsrapport som treffer
I en tilsynsrapport fra juni i år viser Finanstilsynet konkret til nettopp manglende opplæring som en rotårsak til etterlevelse av hvitvaskingsregelverket. Storberget Lie påpeker at det Finanstilsynet påpeker til selskapet, er noe som treffer bredt i hele bransjen.
«Manglende i etterlevelsen vurderes av Finanstilsynet hovedsakelig å være et resultat av foretakets manglende kunnskap og opplæring på området, samt valgte prioriteringer».
«Finanstilsynet understreker at god internkontroll og opplæring er grunnleggende for å sikre foretakets etterlevelse og gjennomføring av effektive tiltak for å motvirke at foretaket utnyttes til hvitvasking eller terrorfinansiering», skrev tilsynet i rapporten.
Finanstilsynet påpeker blant annet følgende:
- De ansattes roller, ansvar og arbeidsoppgaver
- Opplæring tilpasset egen virksomhet, risikoeksponering og erfaringer
- Opplæring manglet kriminalitetstrender, indikatorer og modus innenfor hvitvaskingsområdet
- Ikke formalisert systemer for opplæringsaktiviteter eller rutiner for gjennomføring
- Viktigheten av at øverste ledelse har tilstrekkelig kunnskap
- Opplæring av hvitvaskingsansvarlig skilte seg ikke nevneverdig fra øvrige ansatte i AML-teamet
- Daglig leder hadde ikke gjennomgått annet formell opplæring enn grunnleggende innføringskurs
- Styret hadde kun gjennomført det samme grunnleggende kurset som de øvrige ansatte i 2021
- Etterlevelsesansvarlig hadde ikke utført annen opplæring enn det generelle kurset for nyansatte
- Det pekes på foretakets mangelfulle opplæring av etterlevelsesansvarlig, hvitvaskingsansvarlig og foretakets øverste leder
– Så hvor starter man da, når området er så stort og vanskelig som det er?
– Man må starte med å kartlegge og få oversikt over hvilke roller man har i selskapet. Man skal helst ha gjort en kartlegging av risikoen sin fra før av, så man vet hva slags eksponering man har, og så ser man på de rollene man har i selskapet og hvordan de er eksponert for hvitvaskingsområdet. Hva trenger de da å lære?
– Da går vi tilbake til det Høyesterett sier, at hovedformålet er å fremskaffe mest og best mulig etterretningsinformasjon, ikke kun etterleve hvitvaskingsloven. Vi skal ikke bare være compliant, vi skal faktisk forebygge og avdekke. Og det fokuset må vi ha med, sier Storberget Lie.
Det samme går igjen hos de fleste
Etter å ha gått gjennom alle tilsynsrapporter på hvitvaskingsområdet finner Storberget Lie flere stikkord som går igjen, der «opplæringsplan», «rollebasert», «rutiner» og «målbart» går oftest igjen.
Derfor har Storberget Lie, sammen med Kundesjekk.no fra BankID BankAxept, laget et forslag til en femstegs-modell:
- Kartlegging
- Opplæringsplan
- Innholdsutvikling
- Gjennomføring
- Testing og evaluering
- Etterlevelsesrapportering
– Jeg tror den største utfordringen er at man tror man er compliant med alt for enkle løsninger. Mange tror dersom man gjennomfører en e-læring, og så er man «good to go». Man må faktisk se på hva man sitter igjen med. En kulturendring får man ikke ved å se på en generisk e-læring. Man må få det virksomhetsrettet og tilpasset egen hverdag. Da syns man det er betydningsfullt og interessant også, sier Storberget Lie.
Kulturforskjeller
For å vise hva Storberget Lie mener med nettopp kulturendring, viser han til meldinger om mistenkelige transaksjoner i Norge, sammenlignet med Sverige og Danmark:
For meglere er Norge soleklart på topp i 2023 med 2.359 meldinger, mot Sveriges 38 og Danmarks 16.
Norge topper også for regnskapsførere med 138, mot Danmarks 101 og Sveriges 67.
Når det kommer til revisorer er Danmark klart foran, med 2.611, mot Norges 71 og Sveriges 32.
– Dette beviser at det handler om kultur. De bransjene som har bestemt seg for å ha et fokus på hvitvasking, ser også flere MT-meldinger, sier Storberget Lie.
De beste overrasker
Og han kommer kanskje med en liten overraskelse til slutt, når det gjelder hvem som er best på antihvitvaskingsarbeidet.
– Alle får kritikk, også hos de større er man et godt stykke unna Finanstilsynets forventninger. Jeg synes nesten en del mindre banker er bedre. Særlig nisjebankene. De har kommet inn i senere år med en nyere kultur og jeg opplever at etterlevelseskulturen ofte er bedre i de bankene folk kanskje tror er dårlige, sier Storberget Lie.
FCPA gikk i høst sammen med BankID Bankaxept, gjennom Kundejsekk.no, om å lage skreddersydde kurs innen lovpålagt opplæring innen antihvitvask og bekjempelse av terrorfinansiering. Storberget Lie forteller at man har gått fra et titalls kunder til å ha halve banknæringen på kundelisten.
– Interessen er kjempegod, kanskje spesielt på det å holde de fysiske kursene som er skreddersydd. For de finner du ikke andre steder. Også kan man jo alltid ta e-læringskurs på generisk regelopplæring, men man lærer best når man faktisk snakker med folk, sier Storberget Lie.