RESULTAT

Konserndirektøren ser potensiell organisk vekst i DNB Carnegie: – Bør være masse muligeter her

Alexander Opstad la frem DNB Markets siste kvartalsresultat onsdag morgen. Nå er konserndirektøren klar for DNB Carnegie, og mulighetene det skulle gi.

Alexander Opstad, konserndirektør DNB Markets

DNB Markets og konserndirektør Alexander Opstad la frem sitt siste kvartalsresultat før man skifter drakt. Fra mandag av er det nemlig klart for DNB Carnegie.

– Det har vært veldig høy kundeaktivitet i kvartalet. Det er litt støy i DNB Markets-tallene, ettersom en måned med Carnegie er med her, men trekker man det ut er resultatet 10 prosent bedre enn i fjor, og kundeinntektene er 20 prosent bedre. Så det har vært en god start på året, sier Opstad til BankShift.

DNB Markets hadde et resultat etter skatt på 955 millioner kroner, en økning på over 100 millioner fra 821 millioner kroner i tilsvarende kvartal i 2024. Inntektene kom på 2,7 milliarder kroner, opp fra 2,2 milliarder kroner i første kvartal i fjor. 

Stillheten etter Trump

Opstad forteller at det har vært god aktivitet i alle områdene, og særlig innen obligasjonsmarkedet.

– Det var et konstruktivt og åpent kapitalmarkedsvindu frem til april, og da vet vi jo alle hva som skjedde, sier han.

For da Trump satte fyr under aksjemarkedet ved å implementere tariffer verden over, var det stor usikkerhet som bredte seg over markedet. 

– Det var en periode der ingenting skjedde. I high yield-markedet i USA var det en periode på to uker der det ikke var noen utstedelser, men vi ser nå at det har begynt å ta seg opp igjen. På lavere risiko tikker det og går uansett, mens det på produkter med høyere risiko ser vi nå at det kommer i gang igjen, sier Opstad.

Konserndirektøren påpeker at slike perioder, som er styrt av politiske avgjørelser, ofte kommer raskt tilbake. Nettopp fordi politikerne må gjøre mottiltak som for eksempel skattelettelser eller andre ting.

Siste i Markets-drakt

Carnegie fikk altså med seg én måned av resultatet sitt inn i DNB Markets sitt resultat i kvartalspresentasjonen. Fra scenen hos DNB kunne konsernsjef Kjerstin Braathen fortelle at Carnegie bidro med totalt 430 millioner kroner på resultatet, og at forventningene til Carnegie er at de skal komme inn og bidra med rundt 1 milliard kroner i året. 

– Vi opplever at det går etter planen, så vil integrasjonen skje gradvis. Det har vært en hyggelig velkomst fra kundene i Carnegie, og fra og med mandag opererer vi som én, sier Opstad, som blir lederen for DNB Carnegie.

Det som blir DNB Carnegie er da fysisk slått sammen fra og med mandag, med unntak av i USA, der man fortsatt vil operere under DNB Markets Inc. og Carnegie Inc. Årsaken er at man venter på en godkjenning for sammenslåingen fra Finra (Financial Industry Regulatory Authority), forteller Opstad. Som har stor tro på sammenslåingen.

– Det er to organisasjoner som er veldrevne og fungerer godt. Samtidig skal vi anerkjenne at det å slå sammen to organisasjoner er krevende og har høy kompleksitet. Så vi prøver å skynne oss med små skritt, sier han.

Komplimentære

Og potensialet i sammenslåingen mener Opstad er tydelig, ettersom man komplimenterer hverandre både geografisk og på produkter.

– Vi er veldig komplimentære og den mest åpenbare biten er det geografiske. Carnegie er sterke i Sverige, men også i Finland og Danmark, som DNB ikke er. Så er Carnegie i Norge gode på ting DNB kanskje ikke er så gode på, og DNB er gode på ting i Sverige som Carnegie ikke er så gode på, så vi har komplementære produkter, sier Opstad.

– Det handler om å tilby flere produkter til kundene og sy sammen det vi tror kan bli et enda bedre produkt. DNB er også typisk sterke innen investeringstunge bransjer som shipping, energi, eiendom. Mens Carnegie er sterke innen teknologi, industri og private equity. Så hele bakgrunnen for hvorfor vi mener dette blir bra, er nettopp fordi vi er så komplimentære, legger han til.

Og tankegangen bak oppkjøpet, om at DNB Markets og Carnegie er komplimentære, har bare blitt forsterket gjennom fasen før integreringen, forteller Opstad.

DNB har over tid nevnt målet om å bli mer nordisk og å ta en posisjon i hele Norden. Det gjør man med oppkjøpet av Carnegie. Men på spørsmål om oppkjøpet er starten på å gjøre dette tilbudet i DNB enda større, via flere oppkjøp rundt om i Norden, tar Opstad et skritt tilbake.

– Det nordiske kapitalmarkedet og nordisk næringsliv vokser bare tettete sammen. Man kan ikke velge ut et av de nordiske landene og si «her skal jeg være konkurransedyktig». Man må egentlig tilby hele regionen. Det vi syns er spennende herfra er de organiske vekstmulighetene som DNB og Carnegie har til sammen. Det bør være masse muligheter her de neste 10 årene, sier Opstad.