FUSJON

Nidaros åpner fusjonsdøra for banker som vil inn i byen: – Vi har en god posisjon her. Liten, men god

Etter seks krevende kvartaler med høy gjennomtrekk og omorganisering, ser Nidaros Sparebank igjen lys i tunnelen. – Vi er i full fart igjen, sier banksjef Bjørn Riise.

Bjørn A. Riise, administrerende banksjef i Nidaros Sparebank
Bjørn A. Riise, administrerende banksjef i Nidaros Sparebank
Publisert

TRONDHEIM:  At Bjørn Riise i Nidaros Sparebank skulle ende opp som bankdirektør var kanskje uunngåelig. Riise startet karrieren allerede som tolvåring med å sortere kontoutskrifter, da faren var banksjef i Trondheim.  

PÅ CV-en finner man at både utdannelse og karriere byr på en miks av teknologi og økonomi.   

Riise var med og stiftet Eika Gruppen AS og hadde rollen som gruppens første administrerende direktør. Etter noen år i ulike lederroller i Merkantildata leder han nå en bank i Trondheim med sterkt lokal fokus.

– Jeg tror bank handler om folk, tillit – og penger, sier Riise til BankShift. 

– Teknologien har forandret grensesnittet, men kjernen i bankdrift er den samme.

På offensiven etter krevende år

Nidaros har lagt seks krevende kvartaler bak seg med høy gjennomtrekk av ansatte.  

På tampen av fjoråret anslo Riise at i løpet av siste halvannet år var gjennomtrekket på om lag 30 prosent, og enda 10 prosentpoeng høyere blant ledende ansatte, fagansvarlige og i personmarkedet. Blant annet sluttet flere ansatte for å ta videre utdanning, forteller Riise.

Nå er organisasjonen igjen på plass og ser vekst i både kundeinngang og aktivitet.

– Vi er i full fart igjen, sier Riise. 

– Vi har fått god tilgang på nye kunder, og vi ser at både boligmarkedet og nybyggprosjektene begynner å røre på seg igjen etter tre års stillstand.

Byggeaktivitet i Trondheim har vært en indikator Riise følger nøye, og han merker nå en forsiktig optimisme. Banken har nylig finansiert et par prosjekter hvor salget endelig har vært godt nok til å starte opp, forteller han.

Strategisk navnevalg

Nidaros Sparebank het tidligere Klæbu Sparebank, og da kommunen ble slått sammen med Trondheim i 2019, skiftet banken navn. Det viste seg å være en god strategisk avgjørelse.

– Vi ønsket å vise at vi er en trondheimsbank, sier Riise. 

– Vi har nesten alt av volum i Trondheim. Så der skiller vi oss veldig fra andre. Det er her vi bor, og her vi kjenner markedet.

Fusjonsmarkedet er hett i bank-Norge om dagen. Også Nidaros ser på dette som en mulig vei fremover, selv om Riise understreker at banken ikke aktivt leter etter en partner.

– Det er naturlig at fusjonspresset øker når marginene faller og kostnadene øker. 

Han utelukker ikke fusjon, men peker på at banken først og fremst ønsker å gjøre seg attraktiv for eventuelle partnere – særlig dem som ønsker sterkere tilstedeværelse i Trondheim.

– Vi har en god posisjon her. Liten, men god, sier Riise. 

– Hvis det finnes banker som ser behov for å styrke sin tilstedeværelse i Trondheim, kan vi være et godt valg – selv om vi så klart er mest opptatt av å være attraktiv for kundene og de ansatte.

Optimisme 

Etter en krevende periode er det god stemning i banken, forteller Riise. Det nye teamet har fått opplæring og kulturen blant de nye ansatte er under utvikling.

For å styrke samholdet og dele kunnskap internt har Nidaros, i tillegg til månedlige, fysiske fellesmøter, startet Nidaros Nær-TV – en fast halvtimes seanse på Teams annenhver uke. Her deler ansatte kundehistorier, faglige innspill og små drypp av læring på tvers av avdelinger.

– Det handler om å bygge fellesskap i en organisasjon der mange er nye. Vi ser at dette skaper eierskap og forståelse for både strategi og kultur, sier Riise.