REGULERING

Sender lovforslag om egenkapitalbevis i retur og ber regjeringen vente på konklusjon fra eget utvalg

– En kjempeviktig avgjørelse, mener bransjeforening.

Therese Riiser, administrerende direktør i Sparebankforeningen, og Tore Bråthen, leder for Sparebankutvalget.
Publisert

I fjor høst fremmet Finansdepartementet et lovforslag om å endre finansforetakslovens bestemmelser om utdelinger fra utjevningsfondet – noe som fikk bransjen til å steile.  

En av hovedutfordringene, påpekte både Finans Norge og Sparebankforeningen, er at forslaget er basert på  EUs banktilsyn (EBA) sin tolkning av EU-regelverket; en tolkning de norske bransjeorganisasjonene mener er feil. 

Tirsdag ettermiddag konkluderte finanskomiteen på Stortinget med å sende forslaget i retur til Finansdepartementet.

– Dette er en kjempeviktig avgjørelse, et oppløftende signal og en anerkjennelse av sparebanknæringens betydning. En enstemmig innstilling viser at det er tverrpolitisk enighet om at sparebankene er viktige for det norske samfunnet, og at politikerne mener alvor når de sier at de vil legge til rette for at vi fortsatt skal ha en mangfoldig banksektor i Norge, sier Therese Riiser, administrerende direktør i Sparebankforeningen, i en pressemelding.

I tråd med lobbyens innspill, mener politikerne på Stortinget at lovforslaget griper inn i det pågående arbeidet i Sparebankutvalget, som ble satt ned av regjeringen så sent som i fjor sommer. 

«Komiteen ber regjeringen vurdere behovet for endringer i reglene om kapitalstruktur i sparebanker etter at sparebankutvalget har levert sin utredning,» heter det i innstillingen fra finanskomiteen.

Leder for Sparebankutvalget, Tore Bråthen, vil ikke kommentere saken nå, men viser til utvalgets mandat. Blant hovedpunktene de skal vurdere er:

  • Gjeldende regulering av og struktur på sparebankenes ansvarlige kapital, herunder hvordan kapitalstrukturen skiller seg fra andre banker
  • Gjeldende og ev. kommende antatt EØS-relevant regelverk om krav til instrumenter og andre kapitalposter som kan inngå som ren kjernekapital

Finansdepartementet kan utvide eller gjøre endringer i mandatet. Utvalget skal avgi sin utredning til Finansdepartementet innen 27. september 2024.