EFFEKTIVISERING
Skal snu hver stein for å kutte kostnader etter overgangen til Sparebank 1: – Tar en ekstra runde og utfordrer oss selv
Selv om pilene peker rett vei, strever Sparebank 1 Sogn og Fjordane fortsatt med «doble kostnader» etter alliansebyttet. Nå er et stortsilt prosjekt for å finne skjulte kostnader iverksatt - både alt fra IT til bemanning skal under lupen.

– Vi er blitt godt vant med gode resultater, og dette er ikke vårt sterkeste, sier administrerende direktør i Sparebank 1 Sogn og Fjordane, Trond Teigene.
Banken gikk inn i alliansen i fjor, og måtte dermed bytte ut mesteparten av sine systemer - inkludert sin egenutviklede og populære mobilbank.
Denne uken presenterte banken tall for første kvartal, som viste svakere bunnlinje og egenkapitalavkastning, mens utlånsveksten økte.
Se nøkkeltall i faktaboksen!
– Det vi er veldig fornøyd med, er veksten. Et kritisk viktig poeng for oss da vi gikk inn i konverteringen til Sparebank 1, var at vi ikke skulle ende opp i en situasjon der vi tapte på kundesiden. Vi har levert på målene, og det er vi veldig godt fornøyd med, sier Teigene.
Han nevner også at banken er godt i gang med å distribuere Fremtind forsikring.
– Vi har høyere fart nå enn det vi hadde i Frende, så vi er godt i gang med ny merkevare, sier Teigene.
– Vi har stått i hard konkurranse i perioden, men vi har levert på vekstmålene våre, og det var en kristisk målsetting. Vi skal levere over 11 prosent egenkapitalavkastning, og vi skal jobbe videre med kostnader, selv om vi der er under målsettingen på under 40 prosent , slår han fast.
Snur hver stein
Kostnadssiden ser bedre ut enn de foregående kvartalene, som var tungt preget av allianseovergangen. Likevel er Teigene langt fra fornøyd på dette området.
– Kostnadsveksten er betydelig ned fra fjerde kvartal, men vi synes den fortsatt er for høy. Vi er i gang med å se på hvilke tiltak vi må gjøre for å komme tilbake som en god og kostnadseffektiv bank.
– Hva vil det innebære i praksis?
– Vi er i gang med å se på det nå. Vi er over på en ny kostnadsstruktur. Vi har skrudd av det meste av det vi hadde, og er over på en ny plattform, men vi har noen doble kostnader etter konverteringen. Noen kostnader er ned, vi har dratt med oss noe, og så har vi noen nye kostnader.
– Nå snur vi alle steiner og gjør en god analyse, så skal vi komme opp med konkrete tiltak, sier Teigene.
Kundestøy
Han forteller at det var flere 100 ulike systemer og løsninger som ble skiftet ut ved konverteringen.
– Vi valgte å opprettholde noen egenutviklet løsninger som fungerte godt, men tar nå en ekstra runder og ufordrer oss selv på hva vi kan kutte.
Blant annet har banken byttet ut sin egenutviklede mobilbank, som har vært populær blant kundene. Direktør for strategiske prosjekt i Sparebank 1 Sogn og Fjordane, Reiel Haugland, har tidligere beskrevet det som å gå fra verdens beste mobilbank til Norges beste.
Han forteller at spareområdet ble konvertert så sent som i april, og det ga også en del ekstra kostnader og noe «kundestøy».
– Konverteringen har gitt betydelig økt trafikk inn mot kunderådgivere og kundesenter, noe som er naturlig når kundene får helt nye systemer å forholde seg til. Vi hadde en fantastisk god egenutviklet mobilbank, så selv om Sparebank 1 sin er kåret til Norges beste, så har vi registrert en del kunder som savner vår gamle, sier Teigene.
Vurderer bemanningen
Flere banker har lignende prosesser på gang, og noen har valgt å la være å ersatte ansatte ved naturlig avgang for å kutte kostander. Teigene bekrefter at bemanning også blir tema i Sparebank1 Sogn og Fjordane fremover, men kan ikke si på hvilken måte.
– VI har ikke ansettelsesstopp, men det er naturlig å ta en runde på organisering og kapasitet når vi er på plass i alliansen, med nye system og arbeidsprosesser. Vi må bruke 2025 for å tune oss inn og bli en effektiv Sparebank 1-bank.