BEDRAGERI
Svensk politi mener at regelverk ødelegger oversikten over bedrageri i Norge
Stefan Larsson i svensk politi mener at bedrageristatistikken i Norge blir unøyaktig på grunn av det norske regelverket.
Under presentasjonen av DNBs rapport «Finansiell sikkerhet i en usikker verden», holdt Stefan Larsson fra Nationella operativa avdelningen (NOA) i det svenske politiet et innlegg. Der sa han blant annet at svenske voldelige gjenger tjener dobbelt så mye på bedragerier som på narkotikavirksomhet. I Sverige ble svenske bankkunder svindlet for 5,8 milliarder svenske kroner i 2022. Ifølge Larsson stopper bankene mellom tre og fire ganger den summen.
Han mener
at måten tilsvarende statistikk føres på i Norge, gjør at den ikke viser hele bildet.
– I Sverige dekker ikke bankene tapet etter bedragerier. De som er blitt svindlet må politianmelde bedrageriene for at bankene skal ta i det. Det gjør at statistikken i Sverige gir et klarere bilde på omfanget av bedrageriene, sier Larsson til BankShift etter seminaret.
I Norge er norske banker pålagt å dekke tap etter bedragerier som er gjennomført ved uautoriserte transaksjoner. Det gjør at færre bedragerier blir anmeldt.
Avhengig av et tett samarbeid
I foredraget poengterte Larsson at politiet ikke kan etterforske seg ut av problemene med bedragerier. Han mener at politiet er avhengig av en tett og god dialog med bankene.
Mens vi ser enkeltsaker, så ser bankene det store bilde.
Stefan Larson, NOA
– Vi er helt avhengig av en tett dialog med bankene. Mens vi ser enkeltsaker, så ser bankene det store bilde. Hvis vi skal få bukt med den økonomiske kriminaliteten må vi ha en god dialog mellom politiet og bankene, sier Larsson.
DNB har vært kritiske til tilbakemeldingene fra Økokrim og mener at de tolker lovverket for strengt. Larsson forklarer at det også er behov for lovendringer i Sverige.
– Nå er informasjonsdelingen mer uformell, vi ønsker nye lover som vil gjøre oss i stand til å formalisere kontakten mellom politiet og bankene. Og da står det på politisk vilje, forklarer Larsson.
Bankene jobber for et bedre samarbeid
Larsson forklarer at bankene i Sverige har gått sammen og jobber aktivt mot politikerne for å kunne jobbe tettere med politiet for å stoppe bedrageriene.
– Det er for mye penger i disse bedrageriene til at vi kan stoppe dem helt. Men hvis vi samarbeider bedre, så kan vi stoppe mye av det, kommenterer Larsson.