BEDRAGERI
Svindlerne fikk mindre utbytte fra nettbankbedragerier i fjor: – Bankene har «upet gamet» sitt
Ofre anmeldte bedragerier for over to milliarder kroner i fjor, en oppgang fra året før. Samtidig gikk utbyttet de kriminelle fikk med seg fra nettbankbedragerier ned.

Økokrim har for første gang beregnet svindleres utbytte (ekstern lenke) fra bedragerier i Norge ved å analysere anmeldte saker i politiets straffesaksregister.
Nettbankbedragerier, som stort sett er bedragerier der svindlerene får tilgang til nettbankene og tapper ofrenes kontoer, summerte seg i 2024 til 221 millioner kroner. Det er en reduksjon i tap fra 2023. Samtidig gikk antallet anmeldelser for nettbedrageri opp til 4.150.
Avdelingsdirektør i Økokrim, Gunnar Holm Ringen, sier til BankShift at det er flere grunner til det.
– Bankene har «upet gamet» sitt. De har vært flinke på å kommunisere faren for bedragerier til kundene, og de har tettet hull slik at det er vanskeligere for bedragerne. I tillegg har det vært mye oppmerksomhet rundt denne typen bedragerier i media. Jeg tror de tre faktorene har ført til reduksjonen, forklarer Holm Ringen.
Rapporten «Beregnet utbytte fra bedragerier i Norge 2024» spesifiserer ikke hva tapet var i 2023 for nettbankbedragerier, og Holm Ringen forklarer at han ikke sitter på detaljene om det.
Totalt oppgang
Totalt har det vært en oppgang i utbytte fra bedragerier. I 2024 anmeldte norske kunder bedragerier for 2,13 milliarder kroner. Opp fra 1,86 milliarder året før. Antallet anmeldte saker er også gått opp fra 24.792 i 2023, til 27.904 i fjor.
Nettbankbedragerier er den nest største kategorien i tap, mens investeringsbedragerier er størst. Der stakk bedragerne av med 301 millioner kroner. Det er opp 35 prosent fra 2023, som er den største økningen blant bedrageritypene. Holm Ringen forklarer at kategorien både inneholder investeringsbedrageri og kjærlighetsbedrageri.
– Denne typen svindel er spesielt skruppelløs. Bedragerne bruker måneder på å bli kjent med ofrene og vet at de ødelegger livene deres. Likevel gjør de det. Internasjonalt har vi eksempler fra sextortion der ofrene tar livet av seg og at svindlerne deretter går etter foreldrene deres. Da har man ingen skrupler, konkluderer Holm Ringen.
Sextortion er en form for utpressing hvor gjerningspersonen truer med å offentliggjøre intime bilder eller informasjon for å presse offeret for penger eller tjenester. Ofrene for denne typen svindel er ofte unge menn.
Investerer tungt
Holm Ringen forklarer at Økokrim og enheten for finansiell etterretning (EFE) kommer til å få inn over 50.000 meldinger om mistenkelige transaksjoner fra norske banker og andre aktører i 2025. For å kunne analysere den mengden har de investert tungt i analyseprogrammer.
– Det er veldig mye data og vi investerer tungt i analyseprogrammer for å kunne bruke grafteknologi og kunstig intelligens i vårt analysearbeid, sier Holm Ringen.
For at analysene skal bli best mulig, så poengterer Holm Ringen at det er viktig at folk anmelder bedrageriene. Erfaring fra en av de store bedragerietterforskningene i Økokrim viste at omkring en tredjedel av ofrene anmeldte forholdet.
– Vår kartlegging blir mye bedre jo flere anmeldelser vi får inn og øker sjansen for at vi får tak i bakmennene, avslutter Holm Ringen.