ESG-RAPPORTERING
Danske Bank vil tilby en «alternativ vei» i ESG-arbeidet: – Våre kunder føler at de står i et veiskille
Samtidig som EU varsler forenklinger i rapporteringskrav inngår Danske Bank et partnerskap for å gi kundene tilgang på verktøy, rådgivning og finansiell støtte mot ESG-reguleringen.

EU har varslet forenklede rapporteringskrav på ESG gjennom den såkalte Omnibus-pakken. Endringene betyr at det i praksis er færre selskaper som blir omfattet av rapporteringskravene i CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).
I en melding til BankShift skriver Danske Bank at banken nå inngår et nytt partnerskap med ESG-selskapet Position Green, for å tilby kundene en alternativ vei.
– Mange av våre kunder føler at de står i et veiskille. Skal de fortsette ESG-arbeidet med samme intensitet, trappe ned – eller løfte det til et mer strategisk nivå? For oss er svaret klart: ESG handler om mer enn rapportering. Det handler om å forstå risiko, gripe muligheter og sikre fremtidig konkurransekraft. Våre kunder skal ikke jobbe mer med bærekraft, men smartere, sier Linn Rønning, bærekraftspesialist for bedriftskunder i Danske Bank.
ESG-plattform
Position Green tilbyr en plattform med datainnsamling, analyse og strategisk innsikt, og gjennom partnerskapet skal Danske Banks bedriftskunder få rabatt på programvaren, tilgang til e-læringskurs, samt bistand til finansiering av tiltak knyttet til bærekraftig omstilling.
– Når regelverkene endres er det lett å tro at bærekraftarbeidet kan vente, men det er nå ESG-innsikter trengs som mest. Bedrifter trenger å forstå hva ESG-dataen sier om virksomheten og håndtere risikoer deretter, og deretter ta beslutninger som gjør en faktisk forskjell. Vår plattform hjelper bedrifter med å se disse mønstrene og koble bærekraftsdata til strategiske beslutninger som kan styrke både forretningen og bærekraftarbeidet, sier Morten Skodbo, leder for Position Green i Norge.
Verdiskapning
Ifølge meldingen fra Danske Bank og Position Green mener de to partnerne at det nå er en mulighet for norske selskaper å gå fra compliance til strategi. Nemlig å bruke ESG som en kilde til verdiskapning.
– ESG kan brukes til å forbedre alt fra energieffektivisering til leverandørstyring og innovasjon. Vårt mål er å gjøre dette arbeidet enklere og mer operasjonelt, sier Morten Skodbo.
Og selv om lettelsene i CSDR-regelverket nå kommer, påpeker Danske Bank at det ikke vil endre bankens krav til innsikt i kundenes ESG-risiko.
– Banker er underlagt andre EU-reguleringer som gjør at vi fortsatt må stille spørsmål om ESG-risiko i våre kredittprosesser. Det betyr at selskaper som ikke jobber strukturert med bærekraft, kan få utfordringer med fremtidig finansiering, og dermed sin fremtidige konkurransekraft, sier Linn Rønning.