INTERNASJONALT

Apple-ekteskapet med Goldman går mot slutten

Big tech-giganten skal ha gått med på å avvikle samarbeidet tidligere enn planlagt.

Apple og Goldman Sachs har samarbeidet om Apple Card siden 2019. I 2025 kan det være over
Publisert

Ifølge Wall Street Journal skal Apple ha sendt over et forslag til Goldman Sachs som går ut på at selskapene kan avslutte samarbeidet i løpet av de kommende 12-15 månedene, ifølge personer som skal være kjent med saken. 

Verken Apple eller Goldman har kommentert saken. 

Surnet forhold

Det har vært kjent at forholdet mellom selskapene har surnet betydelig siden de sammen lanserte Apple Card i 2019. Likevel er det ikke mer enn drøyt et år siden Apple i og Goldman Sachs forlenget samarbeidsavtalen ut 2029.

Samarbeidet med Apple skulle være en av hjørnesteinene i investmentbanken Goldman Sachs satsing på å bli en tung aktør også innen privatmarkedet.  

Til å begynne med var stemningen god. Det tok ikke mer enn et par måneder etter Apple Card-lanseringen før Goldman-sjefen David Solomon erklærte det for «den mest suksessrike kredittkortslanseringen noensinne».

Trekker ser ut

Men kortsamarbeidet kostet penger. Det gjorde også satsingen på den egne spin-off-banken Marcus, og oppkjøpet av BNPL-plattformen Greensky. Sistnevnte ble solgt i oktober i år til et konsortsium av institusjonelle investorer ledet av investeringsselskapet Sixth Street.

Allerede i januar i år ble det kjent at Goldman Sachs hadde tapt omtrent tre milliarder dollar siden 2020 i førsøket på å nå ut også til vanlige amerikanske bankkunder.

I sommer kunne den amerikanske nettavisen The Information fortelle historien om hva som gikk skeis mellom gigantene.

«Ingen kommersiell bank med erfaring fra kredittkort skulle ha gått med på å gi Apple de samme vilkårene som Goldman gjorde», sa David Robertson, utgiver at the Nilson Report og ekspert på kort og betalinger til The Information.

Til tross for at forholdet allerede var anstrengt ble Goldman Sachs med på ytterligere et par Apple-lanseringer i vår. 

Først kom en sparekonto for alle amerikanske Apple Card-brukere, som ga kundene en rente på 4,15 prosent fra første cent.  Noen uker senere ble det trykket på startknappen for Apple Pay Later.

Begge tjeneste ble godt godtatt av Apple-kundene. I løpet av tre måneder satte sparekontokundene inn over 10 milliarder dollar, over 100 milliarder kroner.  Og en rapport fra analysebyrået JD Power fra midten av juli viste at nesten en av fem (19 %) BNPL-kunder i USA hadde testet å utsette betalingen med Apple Pay Later de første tre månedene.

Om partene skiller lag allerede om halvannet år, vil det omfatte alle de tre områdene der de samarbeider. 

Apple Card er ikke det eneste kredittkortsamarbeidet som Goldman Sachs ønsker å trekke seg fra. For et par uker siden fortalte banken sine ansatte at også samarbeidet med General Motors skulle avsluttes.