TEKNOLOGI

Reuters: Apple med forslag som kan åpne for Vipps

Nyhetsbyrået melder at Apple har lagt frem et løsningsforslag som åpner NFC-chipen for tredjeparter. Det betyr i så fall at Iphone-brukere snart kan benytte andre digitale lommebøker til å betale med - deriblant Vipps. 

Rune Garborg, daglig leder Vipps.
Publisert Sist oppdatert

– Dette er selvfølgelig god lesing. Vi har kjempet denne kampen i lang tid, men vi må vente med å poppe konfettien til det kommer offisielle nyheter fra EU, sier Vipps-sjef Rune Garborg til Bankshift.

Han og Vipps har i lang tid vært blant de fremste og mest høylytte kritikerne av monopolet Apple har lagt på NFC-brikkene i deres egne produkter. Dette er teknologien som blant annet tillater betaling ved å tæppe mobilen i bankterminaler.

En konsekvens av dette på hjemmebane, er at DNB, Sparebank 1 og flere andre banker - som har tunge eierinteresser i Vipps - ikke har tatt i bruke Apple Pay. Strategien har riktignok slått noen sprekker, og flere og flere norske banker har etter hvert begynt å tilby den amerikanske teknologigigantens løsninger.

Avventer EU-konklusjon

Nå kan det derimot virke som at Vipps har fått gjennomslag. Nyhetsbyrået Reuters viser til tre anonyme personer med kjennskap til prosessen, og skriver at Europakommisjonen vil hente inn tilbakemeldinger fra aktører i bransjen i løpet av neste måned, før de bestemmer seg for om løsningsforslaget fra Apple er godt nok.

Den angivelige kuvendingen til Apple kommer som følge av en konkurransesak EU kjører mot selskapet, som i ytterste konsekvens kan føre til en bot tilsvarende 10 prosent av selskapets globale omsetning.  

– Vi mener det er de beste løsningene som bør vinne i markedet – ikke de som bygger de høyeste murene rundt brukerne sine, slik Apple har gjort ved å blokkere NFC-teknologien. Vi avventer at EU-kommisjonen konkluderer, men vi håper dette er en liten forsmak på hva som kommer, sier Garborg, som tidligere i år gikk i strupen på Apple bak lukkede dører i Brussel.

Riktignok har Vipps heller ikke introdusert denne typen betalingsløsning for Android-brukere heller. Det handler etter hva Bankshift forstår mer om en «alt eller ingenting»-tankegang internt i Vipps, enn noe annet.

DNBs posisjon

Noe av det som har skapt mest bråk her til lands, knyttet til Apple Pay, var da DNB tidligere i år satte en stopper for tjenesten i Sbanken, som ble kjøpt opp i fjor.

Nylig uttalte også DNB-sjef Kjerstin Braathen seg til Bankshift om Apple Pay og storbankens posisjon i saken.

– Europeiske myndigheter har vært tydelig på at Apple bør åpne opp slik at andre aktører skal kunne ta imot samme funksjonalitet. På samme måte som vi åpner opp vår betalingsinfrastruktur gjennom API-er, så håper vi at tilsvarende regler gjelder for andre selskaper som for eksempel Apple, sa hun.