BETALING

Spareskillingsbanken først med BankAxept-betaling i Apple Pay

Når BankAxept nå endelig blir et betalingsalternativ i mobiltelefonen er første bank ut en ganske så uventet pioner. – For oss har det vært viktig å markere at selv en liten bank kan være med på å styrke den norske betalingsinfrastrukturen, sier Kenneth Engedal, administrerende banksjef i Spareskillingsbanken.

Apple Pay-pioner. Spareskillingsbanken og banksjef Kenneth Engedal blir første norske bank som kan tilby BankAxept.betaling i mobiltelefonen.
Publisert Sist oppdatert

Onsdag denne uken, satt Jes Rasmussen, leder for digitale betalinger i BankID BankAxept, i konferanse med Apples folk i London. Da han plutselig hørte dem si «Congratulations, you are now live», var det et øyeblikk han vil huske lenge. 

Han har nemlig jobbet med å få BankAxept til å bli et fungerende betalingsalternativ i Apple Pay helt siden 2018.

Fikk nyte et månelandingsøyeblikk. Jes Rasmussen, leder for digitale betalinger i BankID BankAxept

– Det var litt som å få være med på en personlig månelanding, humrer Rasmussen da BankShift tar kontakt for å få vite mer om veien videre.

Ti banker er med på lanseringen

I alt er det ti norske banker som er med på å lansere BankAxept i Apple Pay. De åtte medlemmene i De Samarbeidende Sparebankene (DSS); Flekkefjord Sparebank, Haugesund Sparebank, Lillesands Sparebank, Luster Sparebank, Skudenes & Aakra Sparebank, Spareskillingsbanken, Søgne og Greipstad Sparebank og Voss Sparebank.

I tillegg er Sparebanken Sogn og Fjordane og Sparebanken Vest blant pionerene.

Aller først ut er Spareskillingsbanken i Kristiansand, som sammen med de andre bankene i De Samarbeidende Sparebankene (DSS) valgte å åpne for Apple Pay for nesten eksakt et år siden.

Det var samtidig som BankAxept gjorde det offentlig kjent at man jobbet for å bli et betalingsalternativ i Apple Pay. Det var ikke tilfeldig. DSS-bankene har vært en essensiell del i arbeidet med å få betalingsløsningen på plass.

Ville ikke stille bak i køen

For Kenneth Engedal, administrerende banksjef i Spareskillingsbanken, som får æren av å være aller første bank, har det vært et viktig prosjekt å være med på.

– Vi mente dette var et prosjekt vi kunne mestre å håndtere. Det har vi lyktes med, sier Engedal til BankShift.

– Det har vært viktig å markere at selv en liten bank, og en liten bankgruppering, også kan ta ansvar i forhold til utvikling av IT-løsninger i Norge. Vanligvis så stiller vi mindre banker oss bare stille og rolig i pent i kø og la de store bankene kjøre løypa, fortsetter han.

Han forteller også at valget å gjøre det mulig for bankens kunder å betale med Apple Pay har vært en ubetinget suksess.

– Det var noe kundene våre etterspurte, og det tok ikke lang tid før vi kom opp i nokså store prosentandeler i bruk av Apple Pay, sier banksjefen.

Etter Spareskillingsbanken er planen at de andre bankene skal aktiveres i nok så høyt tempo.

– Vi regner med at alle utenom Sparebanken Vest skal ha betalingsløsningen på plass før sommeren, sier Jes Rasmussen.

Visa vs. BankAxept

Betalingsløsningen det er snakk om handler om at betalingsterminaler i fysiske butikker fra nå av kan merke om det betalingskortet som er lagt inn i Apple Pay, er et såkalt kombikort med både BankAxept og Visa som betalingsalternativ, og sende en instruks om at betalingen skal gjøres med BankAxept-delen, siden den er det foretrukne alternativet hos i prinsippet alle norske betalingsterminaler.

Frem til nå har det ikke vært mulig. Dermed har alle betalinger automatisk gått via Visas betalingsnettverk.

Det er også kjernen i den strid som har pågått mellom nettopp BankAxept og Visa under vinteren og våren.

Visa har forsøkt å gjøre det så vanskelig som mulig for BankAxept å komme inn på telefonen ved å kreve at norske banker må legge til rette for at kundene skal kunne velge betalingsnettverk på mobiltelefonen før terminalen gjør det. Det er løsning som egentlig ikke har latt seg gjøre, fordi Apple Pay ikke tilbyr en slik løsning.

For BankAxept har dette vært en kamp for å overleve på sikt. Etter en årrekke med synkende markedsandeler på kortbetalinger. I begynnelsen av 2000-tallet sto BankAxept for over 90 prosent av alle korttransaksjoner i Norge. I 2022 var andelen nede i 67 prosent.

– Skal vi overleve i det lange løp, må vi inn som betalingsalternativ i mobiltelefonen, sa Anders Lande, leder for politikk og samfunn i BankID BankAxept, til BankShift i tidligere i vinter da selskapet advarte om at Visas nye krav på norske banker risikerte å stoppe BankAxept fra å bli et reelt betalingsalternativ i mobiltelefonen.

Med dagens nyhet kan BankAxept begynne å håpe på at den synkende andelen kortbetalinger kan stabilisere seg fremover. Men Jes Rasmussen er tydelig på at det er en trend som ikke snus over natten.

– Dette handler om proof of concept, og at vi rigger oss til fremtiden, sier Rasmussen.

– Med andre ord, dere står klare da Vipps også har fått plass i Iphone og at de store norske bankene endrer mening om Apple Pay?

– Helt korrekt. Vi har samarbeidet med Tietoevry om plattformen for de digitale kortene. Om de ligger i Apple Pay, Google Pay, Samsung Pay eller Vipps spiller ingen rolle.

 

– Var dere ikke avhengige at Visa måtte gjøre noen tekniske justeringer for at dere skulle komme i mål med prosjektet?

– Det stemmer, og selv om vi har vært uenige om mye i løpet av våren, så leverte Visa det som måtte til, til avtalt tid, sier Rasmussen.

Det bør noteres at muligheten for butikker å velge BankAxept som betalingsvei bare gjelder ved handel i fysiske butikker. Det jobbes med en løsning for netthandel, men det ligger lenger frem i tid.

– Vi må ta en ting av gangen. Vi har et pilotprosjekt med Trumf og Norgesgruppen, som lanseres senere i år. Men det er en litt annen teknologi, som vi ikke har på plass for Apple Pay.

Samme dag som Spareskillingsbanken lanserer i BankAxept i Apple Pay, ble det kjent at den og de andre bankene i DSS, skal slå seg sammen med Lokalbank-alliansen, som ikke har åpnet for bruk av Apple Pay, og som i tillegg bruker SDC som kjernebanksystem i stedet for Tietoevry, som DSS-bankene gjør.

Disse forskjellene er ikke noe som vil påvirke Spareskillingsbankens Apple Pay-satsing.

– Dette er en permanent løsning for våre kunder på den plattformen vi er på i dag. Vi kommer ikke til å reversere dette som en konsekvens av sammenslåingen med Lokalbank-alliansen, sier Engedal.