BANKINVESTERING
Forvalter 1,6 milliarder og investerer kun i bank: – Jeg tror ledelse er undervurdert
Ledelse og tilsynsrapporter kan bli avgjørende for hvilke banker Borea investerer i.
Borea Utbytte forvalter eierinteresser i norske banker for 1,6 milliarder kroner og fondet har hatt en avkastning på 11,2 prosent hittil i år. Porteføljeforvalter, Magnus Vie Sundal, forklarer at han ser etter flere faktorer når han investerer.
– Jeg tror ledelse er undervurdert og hvor avkastningsfokusert ledelsen er. Ledelsen har også mye å si for vekstpotensialet i en bank, sier Vie Sundal til BankShift.
Ifølge Borea Utbyttes månedsrapport for september er fondet tyngst investert i Sparebanken Vest, SR-Bank, Sparebanken Møre, SB 1 Sørøst-Norge og SMN. Vie Sundal understreker at resultat i forhold til pris er en viktig faktor for attraktiviteten til et egenkapitalbevis eller en aksje.
– Det siste året har det blitt et større skille i prisingen mellom store og litt mindre banker, både i forhold til leverte resultater og bokført egenkapital. Gjennom 2021 steg de fleste egenkapitalbevis ganske mye på børs, og mange ble nok litt dyre i forhold til leveranser og vekstpotensiale. 2022 var et seigt år for bankene, men de store har kommet seg og de små bankene har blitt liggende bak, forklarer Vie Sundal og fortsetter:
– Det kan eksempelvis være en refleksjon av at investorene verdsetter vekstutsikter mer, eller ser større konsentrasjonsrisiko, eller regulatorisk risiko, i mindre banker
Dårlige tilsynsrapporter kan avgjøre
Et annet aspekt som investorene følger nøye med på er tilsynsrapporter og bankenes egne rapporter.
– Det er ikke så attraktivt å investere i banker som får dårlige tilsynsrapporter fra Finanstilsynet. Det kan tyde på at bankene har dårligere kontroll på forskjellige typer risiko. I tillegg skjer det jo en del anekdotiske hendelser som i sum kan gi en indikasjon på hvor godt en bank drives, selv om vi skal være forsiktig med å legge for mye i disse, poengterer Vie Sundal.
Han påpeker at store enkelttap hos små banker gjør investorer nervøse. Nylig skrev Ilaks om oppdrettsselskapet Fiizk som gikk konkurs. Ørland Sparebank hadde pantsatt krav på 100 millioner kroner i selskapet.
– I akkurat dét tilfellet sier banken at de ikke kommer til å tape noen store summer, og selskapet skal ha prioritert å gjøre opp bankgjeld, etter hva jeg har forstått. Men som investor også i obligasjonsmarkedet, er dette et område vi følger med på. Makrobildet er jeg komfortabel med, men porteføljekonsenstrasjon er vi obs på, kommenterer Vie Sundal.
Tror ikke på mange fusjoner i nær fremtid
På tross av at de store bankene er mer interessante investeringsobjekter, så påpeker Vie Sundal at de fleste bankene har gjort det bra den siste tiden.
– Det har vært gode tider for bankene og det er få banker som har lav avkastning. Det må nok en større nedtur til for at det skal komme mange fusjoner. Banker som leverer en egenkapitalavkastning på to-tre prosent, vil lettere se etter noen å fusjonere med. Men det er få banker som er i den situasjonen, så jeg tror ikke det blir mange fusjoner i nær fremtid, resonnerer Vie Sundal.