BEDRIFTSMARKED

Storbank med milliard-pant i konkurs – oversikten over de største konkursene i juni

Det var flere store selskap som gikk konkurs i juni måned, og hardest gikk det ut over Østfold og Trondheim. Her kan du se oversikten over hvilke banker som var inne i de forskjellige selskapene.

DNB er inne med pant i flere av de største konkursene for juni, blant annet med over 1 milliard kroner i Diamant Wire Teknik.
Publisert Sist oppdatert

Creditsafe Norway følger utviklingen i konkurser og betalingsanmerkninger i Norge tett, både for personmarked og bedriftsmarked. I sin siste pressemelding skriver selskapet at stadig flere selskaper har betalingsproblemer, mens konkurstallene svinger fra måned til måned.

BankShift har tatt en titt i statistikken til Creditsafe og de 10 største konkursene som skjedde i juni i år. Der finner vi store pant- og factoringavtaler fra flere av de større norske bankene.

Størst av dem alle er DNBs pant i bygge- og anleggsvirksomheten Diamant Wire Teknikk. Her har DNB et frivillig pant på i overkant av 3 milliarder kroner. Nordea Norge, Nordea Finance Equipment og Nordea Finans Norge har samlet en frivillig pant til samme selskap på omtrent 64 millioner kroner.

DNB har valgt å «takke høflig nei» til forespørselen fra BankShift om hvordan banken jobber med å sikre verdier i slike selskap, ettersom det er bred ferieavvikling om dagen. Men BankShift vil komme tilbake med DNB om norsk næringsliv på andre siden av sommeren.

Ellers har DNB frivillig pant hos to av de andre 10 største konkursene i juni måned på til sammen 80,3 millioner kroner og factoringavtaler på 45 millioner kroner.

Listen over de 10 største konkursene og hvilke banker som har pant og factoringavtale i følge tall fra Proff, følger her. Selskapene uten bank hadde ingen pant eller factoringavtale oppført på Proff (artikkelen fortsetter etter faktaboksen):

Topp 10 største konkurser juni 2025:

Frigaard Entreprenør

  • Frivillig pant: Pareto Bank - 250 mill.

  • Factoringavtale: Pareto Bank - 250 mill.

Brødrene AA

  • Frivillig pant: Sparebanken Sogn og Fjordane - 50 mill.

  • Factoringavtale: Sparebanken Sogn og Fjordane - 150 mill.

BKUBKU Bolig

Cover Brands

  • Frivillig pant: DNB - 70,3 mill.

  • Factoringavtale: DNB - 35 mill.

  • Tvunget pant: Lipscore og Marina Miracle, til sammen rett over 450k.

EM Distribution

  • Frivillig pant: Sparebank 1 SR-Bank - 40 mill., Nordea Direct - 630k.

  • Factoringavtale: SR-Bank - 20 mill.

Diamant Wire Teknikk

  • Frivilling pant: DNB - 3,2 mrd., Nordea Norge - 60 mill., Nordea Finance Equipment - 2,5 mill., Nordea Finans Norge - 1,5 mill.

Vats Anlegg

  • Frivillig pant: Sparebank 1 SR-Bank - 15,5 mill.

  • Factoringavtale: Sparebank 1 SR-Bank - 10 mill.

Stor Oslo Transport

  • Frivillig pant: DNB - 10 mill., Santander Consumer Bank - 585,5k.

  • Factoringavtale: DNB - 10 mill.

Frø Construction

Nedgang i konkurser

Positivt for andre kvartal var at konkurstallene totalt sank markant, og at man nå også er på en total nedgang for året, da totalt 970 selskaper gikk konkurs i andre kvartal.

Daglig leder i Creditsafe Norway, Per Fjærstad.

– Etter en økning i første kvartal er det positivt at vi nå ser en tilsvarende, og faktisk noe kraftigere nedgang i Q2. Det er for tidlig å slå fast hvorvidt denne trenden vil fortsette ut i Q3, men med positive konkurstall og en etterlengtet rentenedsettelse kan det hende at vi nå vil se tegn på økonomisk optimisme igjen, kommenterer sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

10 av landets 15 fylker hadde en nedgang i konkurser i juni, og kun to fylker hadde en økning, som dog var ganske kraftig, i Østfold og Trøndelag. 

Creditsafe skriver at det var spesielt bil- og eiendomsbransjen som skilte seg ut negativt i andre kvartal.

Økning i «første steg mot konkurs»

Sammenlignet med kvartalet i fjor ble det en nedgang på 16 prosent i konkursene i år. Likevel har Creditsafe sendt ut en bekymringsmelding, da betalingsanmerkningene har vokst.

– 16% av alle norske AS og ASA står nå oppført med en eller flere betalingsanmerkninger. Det er en større andel enn noen gang tidligere, sier Fjærstad.

Han påpeker at det kan tyde på at de fleste får betalt regningene sine på sikt, men at dette også kan være tidlige tegn på noe verre.

– Dette er tross alt registrert mislighold, noe som kan være et første steg på veien mot konkurs, sier han.