STRATEGI
Vokser som rendyrket næringsbank: – Åpenbart klare fordeler
Danske Bank vil ansette flere og legger ikke skjul på vekstambisjonene til den nå rene næringsbanken. Som også kan vise til klare tegn på at Norge er et marked det satses på.

I Danske Bank sin rapport for første kvartal får Norge og Sverige skryt for veksten i bedriftsmarkedet. Danske Bank i Norge økte utlånet fra første kvartal i 2024 til 2025 med 4.295 millioner danske kroner, i følge rapporten til banken.
– Vi gjør det bra, for å si det pent. Vokser både på lånevolum og topplinje i de to bedriftssegmentene vi fokuserer på, business customers og LC&I, har en tosifret vekst på topplinje og vokser omtrent 2-2,5-gangeren på det markedet vokser, så vi er godt fornøyde med hvordan banken utvikler seg i Norge, sier landssjef i Norge Erlend Angelfoss i Danske Bank til BankShift.
En direkte konsekvens av salget
Han tror veksten man nå ser hos banken er en konsekvens av det valget man gjorde med å selge personmarkedsporteføljen, som man solgte til Nordea på tampen av fjoråret.
– Jeg tror det er åpenbart at det å bli rendyrket, at vi har et smalere fokus, gjør at man får mer fart på den forretningen. Nå har vi valgt fra oss det som ikke ga ønsket effekt, sånn at vi kan fokusere der vi mener vi har mest potensial og muligheter. Og det ser vi fungerer nå. Både i Norge og Sverige har vi kraftige vekstmål fremover, sier Angelfoss.
En av tingene Danske Bank har fokusert på siden banken ble en rendyrket næringsbank, er tjenestene ut mot kundene. At man kan bruke ressursene mer spisset, har også vært en fordel, mener landssjefen.
– At vi ikke trenger å vedlikeholde nett- og mobilbank til privatmarkedet gjør at vi kan bruke de ressursene på bedriftsmarkedet. Samtidig er Danske Bank en bank som driver nordisk, og i privatmarkedet er det mange lokale tilpasninger som må gjøres. Det er ikke tilfellet i bedriftsmarkedet.
– Bedriftsmarkedet er mer samkjørt mellom de andre nordiske landene, noe som gjør at vi også kan tilby oversikt i sanntid, i flere valutaer, selv om overføringer skjer på tvers av landegrensene. Vi har ett system i alle land, så det å vedlikeholde og utvikle det ene systemet, gjør at vi kan være mye mer effektive når vi skal utvikle nye produkter og tjenester. Og det tror jeg gjør at vi scorer høyt ute blant kundene også, sier Angelfoss.
Han viser til at Danske Bank topper tre Prospera-kåringer; cash management, rentederivater og trade finance.
Ledere plassert i Norge
Når det gjelder det å vise hvor stort Danske Bank satser i Norge, påpeker Angelfoss at det sitter ledere for konsernet i Norge, også på store, globale forretningsområder som shipping, high yield, leverage finance og rådgivning for fornybaraktivitet.
– Hva tenker du det sier om satsingen til Danske Bank i Norge, da det var analytikere som mente dere kom til å selge hele operasjonen til banken og gå ut av Norge?
– Det må man nesten spørre de som kom med den spådommen om. For oss var det aldri et tema. Norge er et sted vi gjør det godt og har gode vekstmuligheter. Danske Bank ser på Norden som ett marked, og da ønsker vi å ha selskaper i alle markedene i vår portefølje, sier landssjefen.
For hos andre aktører BankShift har pratet med, nevnes det ofte vekstambisjoner gjennom organisk vekst, men også oppkjøp. Angelfoss skyter heller ikke ned ideen om mulige oppkjøp i fremtiden, selv om man nylig kvittet seg med en stor del av den norske virksomheten.
– Oppkjøp er alltid noe man fokuserer på, både for å se hva konkurrentene gjør, men også for seg selv. Døren vår er åpen, men vi har ingen umiddelbare planer om å gjøre noen store klyv, sånn sett. Vårt fokus er å drive forretningen sånn som den er, så får vi heller ta diskusjonen om oppkjøp når den kommer, sier han.
Skal ansette
Men vekstambisjonene er klare. Så klare at norgessjefen forventer at banken må ansette flere folk i tiden fremover.
– Vi skal fremover sørge for at de ansatte er godt motivert for å gjøre en god innsats. Vi vil ansette flere folk innen viktige deler av banken, og kommer til å fortsette å jakte gode tilbakemeldinger fra kundene. Vi skal gjøre alt vi kan for å fortsette en god vekst og ha fornøyde kunder, sier Angelfoss.
Og etter et drøyt halvår som ren næringsbank, ser han klare fordeler for Danske Bank i Norge.
– Personlig har jeg jo en bakgrunn fra bedriftsmarkedet, så det er et segment jeg føler meg godt hjemme i, og jeg kjenner drivkreftene bak. Danske Bank har alltid vært en sterk bank i bedriftsmarkedet i Norge og nå får vi virkelig vist frem hva vi kan. Det å være rendyrket har åpenbart klare fordeler, sier Angelfoss.
– I Norge har vi store vekstambisjoner, men vi skal ikke bare vokse i ett kvartal. Vi ser langt frem i tid, legger han til.