BÆREKRAFT

Det knaker i bankenes internasjonale utslipps­allianse: Dette sier de norske medlemmene

Flere store banker vurderer å bryte med klimainitiativet Net-Zero Banking Alliance. De få og små norske medlemmene er heller ikke samstemt om veien videre.

Nidaros Sparebank går ut, mens Sparebank 1 Østlandet blir værende i den internasjonale klimaalliansen for banker NZBA.
Publisert Sist oppdatert

Amerikanske storbanker har allerede forlatt klimainitiativet Net-Zero Banking Alliance (NZBA) (se faktaboks), og nylig ble det kjent at også britiske HSBC bryter samarbeidet. Flere andre europeiske aktører også skal vurdere en exit, ifølge Financial Times.

På medlemslisten står også tre norske banker: Sparebank 1 Østlandet, Nidaros Sparebank og Fana Sparebank. De to førstnevnte har besvart vår henvendelse om saken.

– Vår oppfatning er at det primært er amerikanske banker som trekker seg fra/vurderer sin deltakelse i Net Zero Alliance, skriver leder for bærekraft i SB1 Østlandet, Simen Kristiansen, i en epost til BankShift.

– Dette knyttes til den politiske utviklingen i landet. Den sittende politiske administrasjonen har dessverre mer fokus på symbolpolitikk for å blidgjøre visse særinteresser, heller enn konkret handling for å løse de alvorlige problemene vi står ovenfor, fortsetter han.

Han påpeker at de fleste europeiske banker står fast ved netto null-forpliktelsen, og understreker at dette også gjelder for hans arbeidsgiver, SpareBank 1 Østlandet. 

– Det er viktigere enn noen gang å kutte klimagassutslipp og stoppe klimaendringene som blir stadig mer alvorlige for hvert år som går. Uten konkret handling går vi en usikker fremtid i møte. SpareBank 1 Østlandet vil fortsette å jobbe for å redusere utslippene i vår utlånsportefølje og mot netto null innen 2050, skriver Kristiansen.

Han beskriver Net Zero Alliance som et «viktig og riktig initiativ».

– Som ikke er mindre relevant i 2025, tvert imot. Vi trenger mer internasjonalt samarbeid og gode verktøy og løsninger for å løse klimakrisen, slår han fast.

Net Zero Banking Alliance

Alliansen ble etablert i 2021, med den hensikt å danne en felles plattform for banker på tvers av land og kontintenter, som skulle sette og bidra til å nå ambisiøse klimamål. 

Blant hovedmålsetningene var, som navnet tilsier, at medlemsbankene skulle ha netto null utslipp innen 2050. Ambisjonene er imidlertid blitt vannet ut med tiden, og i april 2025 ble dette kravet skrotet - blant annet grunnet press fra flere storbanker. Parisavtalens 1,5-gradersmål er også erstattet med et 2-gradersmål.

Alliansen ledes av medlemsbankene selv, men innkalles av FNs miljøprogram.

I dag er 127 banker fra 44 land tilknyttet alliansen.

Nidaros går ut

Fra Nidaros Sparebank kommer et litt lengre svar, som bunner ut i at banken nå kommer til å tre ut av alliansen.

Administrerende banksjef Bjørn Riise skriver at banken ble med «på kjøpet» etter at de meldte seg inn i UNEP-FI, finansinitiativet under FNs bærekraftsprogram.

– Verdt å prøve. Vi får mye god bistand, mange gode maler osv fra UNEP-FI. Så vi fortsetter med det. Anbefaler andre finansinstitusjoner å være med der i tillegg. De gjør mye bra og tilbyr mye bra, skriver Riise, men legger til:

– Vår egen vurdering etter å ha vært med i NZBA et år er at vi ikke skal delta mer, og det har vi meddelt, bekrefter han.

Riise forteller at banken ikke har brukt mye ressurser på NZBA, og mener det ikke vil gjøre «noen forskjell på noe vis» at banken ikke lenger er med i alliansen.

– At vi ikke er med i NZBA utgjør ikke noen forskjell for de overhodet. Og det er en ikke-nyhet for vår del, som ikke påvirker vårt syn på at riktig og langsiktig jobbing med «bærekraft» og «klima» er viktig for fremtiden. Men her som ellers må det nok jobbes annerledes, mener han.