AMBISJON
Fra konsulent til direktør: – Jeg er et eksempel på at banken tar karriereutvikling på alvor
Sparebank 1 SMN henter ny direktør fra egne rekker. Inga Marie Ekle tar over rollen som HR –direktør og får endelig bruk for en tolv år gammel masterutdannelse.

Inga Marie Aftret Ekle er ansatt som ny direktør for Mennesker og Organisasjon i Sparebank 1 SMN. Hun har hatt stillingen som konstituert leder siden februar, og overtar nå formelt stillingen etter Johan-Petter Winsnes, som tidligere i år gikk over til rollen som konserndirektør for Økonomisk Kriminalitet og Forretningsstøtte.
Til tross for at Aftret Ekle har en finansutdannelse i bunn, er SMN den første banken på CVen hennes. Hun er nemlig utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, med finans som hovedprofil.
– Den gangen skrev jeg masteroppgave om nibor-renta, og jeg har alltid vært glad i makro- og samfunnsøkonomi, forteller hun.
Likevel skulle det ta mange år fra masteren til hun fikk sin første bankjobb. Etter studiene begynte hun i konsulentbransjen, og der jobbet hun heller ikke med bankprosjekter, men ble godt kjent med offentlig sektor og «mange forskjellige bransjer».
– Jeg var hos Ernst & Young, hvor jeg ble i ni år. Jeg hadde den klassiske konsulentlæringskurven, lærte meg å jobbe prosjektbasert og ta stadig større ansvar for leveranser og ulike problemstillinger, inkludert større omstillinger og endringsprosesser.
Etter hvert fikk Aftret Ekle mer og mer ansvar knyttet til den menneskelige delen av prosjektene, spesielt i arbeidsstrømmer og omstillingsprosjekter. Som konsulent hos Ernst & Young jobbet hun de fleste årene i Oslo før hun flyttet tilbake til sin hjemby Trondheim.
– Og der, for fire år siden, begynte jeg i Sparebank 1 SMN som HR-forretningspartner mot privatmarkedet i banken.
Nervøs bankstart
Da hun skulle starte i sin første bankjobb, forteller Aftret Ekle, var hun litt nervøs fordi hun kom fra konsulentvirksomhet, hvor man lærer mye av å observere andre.
– I konsulentbransjen er arbeidsmiljøet for utvikling og læring veldig tydelig og fastsatt gjennom hierarkiet, som stadig dytter deg oppover. I linja i en bank er dette litt mer utydelig, så jeg gikk inn med nysgjerrighet: hvordan ville dette fungere, og hvilke muligheter finnes egentlig i en bank?
Hun forteller videre at hun i SMN opplevde å bli positivt utfordret og fikk utviklet seg mye med dyktige kolleger. Hun synes bankbransjen er spennende:
– Vi har kunder som gjør at vi stadig må forbedre og utvikle oss, og vi tar hele tiden i bruk nye teknologiske virkemidler. Banken er et stort maskineri, og jeg har fått lære på en annen måte, men fortsatt gjennom samhandling med andre.
– Et resultat av tillit
Aftret Ekle sier hun ikke vet hvem hun konkurrerte mot i løpet som HR-konserndirektør, men hun vet at grunnet stillingens store ansvar har det vært avgjørende å finne den beste kandidaten. SMN har hatt en ekstern rekrutteringsprosess med rekrutteringsselskapet Visindi og utlyste stillingen over lengre tid i flere kanaler.
Aftret Ekle sier at når hun nå går inn i denne rollen, er det et resultat av tilliten og utviklingskulturen i SMN.
– Jeg er et eksempel på at banken tar karriereutvikling på alvor, og jeg hadde ikke nådd hit hvis ikke SMN hadde gitt meg forutsetningene for å lykkes. Og selv om det er tolv år siden jeg skrev masteroppgaven min om finans, får jeg endelig bruk for litt av den finanskunnskapen fra NHH, ler hun.
Et skifte i lederstillinger
Bankbransjen er en av de mest gjennomdigitaliserte bransjene i landet, og Aftret Ekle spår endringer i lederstillingene i tiden som kommer:
– Teknologi får nå stort fotfeste i banksektoren. HR i SMN ligger faktisk under konserndirektør for teknologi og utvikling. Det beviser at bank ikke lenger bare handler om økonomi, og min leder Astrid Undheim har en tung teknologisk bakgrunn fra NTNU. Vi ser at det fremover vil komme større innslag av andre profiler enn klassiske økonomer fra NHH i lederstillinger, sier hun, før hun legger til med et smil:
– Jeg er muligens unntaket som bekrefter regelen her med min NHH-bakgrunn – det er kanskje litt uortodoks å ha en økonomibakgrunn i en HR-stilling, sier hun med et smil.
Skap ditt eget løp
Til dem som ønsker å klatre opp til en direktørstilling i bank, har Aftret Ekle et tips:
– Karriereutvikling handler om å eie narrativet: vis at du ønsker å utvikle deg, still spørsmål og utfordre ledelsen. Man må ha den pondusen som trengs for å tørre å prøve, og være nysgjerrig, sier hun, og kommer også med en tydelig oppfordring:
– Om det ikke eksisterer et karriereløp allerede, må man heller være med på å skape det selv.