KAPITALINSTRUMENT
NCR om bruken av verdipapirisering: – Overdreven bruk skaper moralske risikoer
Ratingbyrået Nordic Credit Rating er skeptiske til bruken av syntetisk verdipapirsisering om bankene selv velger å investere i instrumentet, men ser også positive tilfeller.

Stortinget vedtok nylig endringer i finansforetaksloven for å gjennomføre EØS-regler om verdipapirisering i norsk lov. Regelverket trer i kraft allerede 1. august, og partner og advokat i BAHR, Markus Nilssen, fortalte til BankShift at han har stor tro på verktøyet for norske banker fremover, om man skal være konkurransedyktig på kapitaliseringen i banken. Og da spesielt syntetisk verdipapirisering.
For Nordic Credit Rating (NCR) ser de både positive ting, men også negative ting, ved å bruke verdipapirisering som et verktøy i bankene.
– Dersom risikooverføringen kvalifiserer for lavere risikovekter, vil effekten være høyere kapitaldekning enn uten verdipapiriseringen. Vi vil imidlertid være opptatt av transparens i vilkårene og at eiendelene det gjelder er tydelig avgrenset for å sikre at risikooverføringen faktisk fungerer i praksis, sier analytiker Geir Kristiansen i NCR til BankShift.
– I liten skala kan dette være god risikostyring, men overdreven bruk skaper moralske risikoer for den enkelte bank. Vi vil også være opptatt av hvor stor konsentrasjon investoren har mot denne typen risiko, for å unngå et scenario der en nedgang i sektoren fører til kollaps i markedet. Vi vil være skeptiske til at banker selv investerer i denne typen verdipapir, legger han til på spørsmålet om hvordan NCR vil ta høyde for verdipapirisering i sine ratinger av bankene.
Kristiansen påpeker at NCR vil være opptatt av balansen mellom det å redusere kredittrisikoen i låneporteføljen, og det å øke risikoen knyttet til avhengighet av instrumentene, for eksempel for å avvikle dårlige lån eller overholde kapitalkravene.
– Når investorer da leter etter gode, norske banker å investere i låneporteføljene til. Blir jobben dere gjør i NCR enda viktigere da?
– Det er usikkert. For eksempel kan en investor kjøpe en banks svakeste 1 % av lånene, noe som vil forbedre bankens samlede risikoprofil og til og med forbedre vårt syn på banken. Samtidig holder investoren ekstremt risikable eiendeler. Fra et ratingperspektiv er korrelasjonen kanskje ikke veldig sterk mellom den avlastede risikoen og den gjenværende risikoen i banken, forutsatt at risikooverføringen er reell, sier Kristiansen.
Nilssen i BAHR var klar på at han allerede ser investorers interesse i norsk kreditt, og tror norske banker vil benytte seg av syntetisk verdipapirisering i tiden fremover. Nilssen tror norske banker er attraktive for utenlandske investorer. Noe Kristiansen også ser seg enig i, men kanskje i en litt mindre grad.
– Norske banker skiller seg kanskje ikke vesentlig fra europeiske banker i denne sammenhengen. En viktig forskjell er likevel at man i Norge har sterkere kreditorbeskyttelse enn i mange europeiske land, noe som selvfølgelig er gunstig sett fra et investorperspektiv, sier Kristiansen.