RESULTAT

Freder staben etter fusjonen: – Vi har en vekstambisjon, og da trenger vi folkene våre

Regionen står overfor utfordringer, vedgår konstituert administrerende direktør Tomas Nordbø - men vekstambisjonen til den nyfusjonerte banken står fast.

Tomas Nordbø er finansdirektør og konstituert administrerende direktør i Rogaland Sparebank. For ordenens skyld: Nordbø er til høyre i bildet.
Publisert

– Det er gledelig at vi har fått så gode tall for tredje kvartal og at vi har klart  å balansere fusjon med å samtidig fokusere utover. Hele prosessen har gått på skinner, både for ansatte og kunder, og vi er veldig stolte av å ha levert godt på kundesiden gjennom dette, sier Tomas Nordbø, konstituert administrerende direktør i Rogaland Sparebank, til BankShift, om sine ferske tall. Han roser de ansatte for å ha gjort en kjempeinnsats i fusjonsprosessen. 

I dag leverte banken sine første kvartalstall som Rogaland Sparebank, etter fusjonen mellom Sandnes Sparebank og Hjelmeland Sparebank, som ble gjennomført 1. august.

– Vi ser nå at personmarkedet vokser. I Ryfylke, og spesielt Hjelmeland, har vi møtt en positiv respons på den nye banken i personmarkedet. 

Nordbø forteller at det alltid er spennende å se hvordan en endring blir mottatt i et lokalsamfunn.

– Vi har vært tydelige på vår satsing i Ryfylke. Jeg tror at både kundene og de ansatte har skjønt at vi står for dette, og de ansatte gjør en viktig jobb med kommunikasjonen her.

Enkelte tomme for reserver

Med valget av Donald Trump som president i USA dagen i forveien, sier noen spådommer at det kan komme til å drøye ytterligere før Norges Bank setter ned renten, grunnet en styrket dollar. Torsdag formiddag signaliserte sentralbanksjef Ida Wolden Bache at dagens rentenivå vil holde seg ut året.

Nordbø forteller at de på BM-siden merker at at enkelte kunder begynner å gå tomme for reserver til å håndtere økte renter. 

– Likevel er det viktig å si at næringslivet i Rogaland generelt går godt, og vi ser omsetningsvekst. Vi forventer å komme gjennom dette på en god måte, sier han.

Arbeidsledigheten i Rogaland er på 1,8 prosent, og ifølge rapporten har regionen mange ubesatte stillinger, særlig innen helse, pleie, ingeniørfag og industriarbeid.

– Vi ser at energibransjen skaper en syklikalitet i arbeidsmarkedet her. Det kommer også tilreisende arbeidskraft inn til regionen for å jobbe i energisektoren. Men det er klart, det er et reelt problem med mange ubesatte stillinger, og vi har også flere innvandrere fra Ukraina som foreløpig står uten jobb, forteller Nordbø.

Han sier at her er det viktig å styrke språkopplæringen, slik at disse kan komme inn i arbeidslivet. 

Skal ikke nedbemanne

I en tid hvor banker som DNB, SB1 Nord-Norge og SB1 Sør-Norge har satt i gang, eller varsler om, kostnadsprogrammer, gjør Nordbø det klinkende klart at dette ikke vil bli tilfelle for Rogaland Sparebank.

– Vi skal ikke nedbemanne, slår han fast.

– Det var lite overlappende funksjoner etter fusjonen, fordi Hjelmeland hadde en del innleide tjenester som de kunne avslutte etter innfusjoneringen. Vi har en vekstambisjon, og da trenger vi folkene våre.

Kostnadssynergier på vei

Nordbø forteller at banken nå er ferdige med sine kostnader knyttet til fusjonen.  I tillegg har fusjonen bidratt positivt til resultatet i dette kvartalet.

– Vi har allerede tatt ut noen kostnadssynergier, og flere vil komme fra nyttår – særlig innen IT-kostnader. I 2025 regner vi med at kostnadssynergiene er fullt implementert, og vi vil bruke året til å innarbeide ytterligere inntektskostnader, forteller Nordbø.

Rogaland Sparebank kjøpte nylig 4 prosent av aksjene i Brage Finans og inngikk en distribusjonsavtale om leasing-produkter til bedriftsmarkedet 

– Tidligere hadde vi et samarbeid via Eika med en leasingleverandør, men dette produktet passet ikke helt for våre kunder. Brage Finans har derimot et leasingprodukt som treffer bedriftsmarkedet vårt godt, og med denne avtalen er vi nå mer konkurransedyktige på leasing, forteller Nordbø om satsingen.