FUSJON
Ingen stiftelse blir opprettet etter Hjelmeland Sparebank: – Vi oppretter en gaveinstitusjon
Hjelmeland Sparebank går inn i en fusjon med Sandnes Sparebank og blir til Rogaland Sparebank – men det blir ikke opprettet en stiftelse i navnet til Hjelmeland Sparebank.
Torsdag denne uken fusjonerer Hjelmeland Sparebank med Sandnes Sparebank. Det er sistnevnte som er overtakende bank og sammen blir de Rogaland Sparebank. Administrerende banksjef i Hjelmeland Sparebank, Bjørn Tjensvold, er glad for at de skal være med på å skape noe nytt.
– Vi har noen store konkurrenter i vårt område og konkurransen har vært knallhard for en liten bank som oss. Størrelsen vår har ført til utfordringer i bedriftsmarkedet og vi har ikke vært store nok til å følge bedriftskundene våre når de blir større. I den fusjonerte banken kommer vi til å ha muskler til å kunne være med kundene våre lenger, sier Tjensvold til BankShift.
Banken hans er lillebror i fusjonen og hadde et brutto utlån på 3,3 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal 2024. Sandnes Sparebank er nesten ti ganger større med et brutto utlån på 30,0 milliarder kroner. Mens Hjelmeland Sparebank hadde en negativ utlånsvekst de siste 12 månedene på 8,6 prosent, så vokste Sandnes Sparebank med 8,2 prosent.
Det er 27 ansatte i Hjelmeland Sparebank og Tjensvold sier at de gleder seg til å bli en del av Rogaland Sparebank.
– Det var en forutsetning for fusjonen at alle ansatte skulle være med videre. Nå skal vi skape en lokalbank for hele Rogaland, og det ser vi frem til, smiler Tjensvold.
Ingen stiftelse
Ofte når to banker fusjonerer, blir det en stiftelse igjen etter den minste eller begge. Men fusjonen mellom Hjelmeland Sparebank med Sandnes Sparebank skjer uten at det blir opprettet en stiftelse i Hjelmeland Sparebanks navn.
– Vi oppretter en gaveinstitusjon som skal sørge for at gaver fra Rogaland Sparebank går til Hjelmeland for all tid. Slik blir lokalsamfunnet sikret, forklarer Tjensvold.
– Hvorfor blir det ikke opprettet en stiftelse?
– Grunnet kapitalstrukturen og størrelsen på Hjelmeland Sparebank, ville det blitt uforholdsmessig dyrt å opprette en egen stiftelse, svarer Tjensvold.
Før fusjonen var Sparebanken Vest største eier i banken med 17,8 prosent, nest størst var Sandnes Sparebank med 6,4 prosent. Den åttende største eieren er Sparebankstiftinga Time og Hå med 1,8 prosent. Stiftelsen er igjen etter en fusjon i Jæren Sparebank.
Skal lede strategiarbeid
Etter fusjonen blir Tjensvold direktør for strategi, juridisk, strategisk forretningsutvikling og HR. Han påpeker at potensialet i området til Hjelmeland Sparebank er stort, men at banken også skal ha fokus på området der potensialet er størst, i Stavanger og Sandnes.
– Det viktigste er at vi har en brukervennlig digital plattform i bunnen, og det har vi gjennom Eika. Deretter er det folkene som er det viktigste. Derfor må vi å skape felles mål og felles kultur, forklarer Tjensvold.
Banken skal også sette i gang et nytt lederprogram for å øke kompetansen og sikre likt lederskap blant lederne i de to fusjonerte bankene.
– Vi har store ambisjoner om å bli oppfattet som den superlokale banken blant kunder og omgivelsene. Dette skal vi gjøre med å skape stort engasjement på ulike digitale flater, avslutter Tjensvold.