FUSJONER
Forskjellen mellom stor og liten i Eika øker: – Høy grad av interesse- og behovslikhet mellom bankene
August starter med at to av de største Eika-banken fusjonerer seg større. Forskjellene på store og små banker i alliansen har økt de siste årene.
August startet med at fire Eika-banker ble til to. Sandnes Sparebank fusjonerte med Hjelmeland Sparebank og ble til Rogaland Sparebank. Skue Sparebank fusjonerer med Hjartdal og Gransherad Sparebank, og beholder navnet. Rogaland Sparebank er alliansens største bank og Skue Sparebank er også blitt blant alliansens største banker.
Informasjonsdirektør Eika Gruppen, Sigurd Ulven, forklarer at det er blitt større forskjeller i størrelsen på alliansemedlemmene.
– For 10 år siden var det kun et fåtall banker i Eika med mer enn 10 milliarder i forvaltning, i dag er nær halvparten av bankene på den størrelsen og av disse igjen har 10 av bankene mer enn 20 milliarder i forvaltning. Samtidig har vi nærmere 15 banker med under 5 milliarder i forvaltning, utdyper Ulven overfor BankShift.
Administrerende direktør i Sandnes Sparebank, Trine Karin Stangeland, er nå leder for Rogaland Sparebank. Hun har tidligere sagt til BankShift at det er viktig for dem å kunne påvirke alliansen med hensyn til utvikling av systemer, teknologiutvikling og kostnader.
Skagerrak Sparebank er nesten like stor som Rogaland Sparebank, og alliansens nest største bank etter at de fullførte en fusjon i starten av året. Administrerende direktør Jan Kleppe har tidligere forklart til BankShift at de vil være mer aktive i å stake ut veien videre for alliansen.
Ulven forklarer at bankene har like interesser på tross av størrelsesforskjellene.
– Uavhengig av bankenes størrelse er det høy grad av interesse- og behovslikhet mellom bankene og alle ser verdien av å realisere skalaeffekter gjennom Eika innenfor en rekke områder som for eksempel IT, innkjøp, sikkerhet. Det kan like gjerne være andre forhold enn størrelse som gjør at bankene kan ha noe ulike prioriteringer, påpeker Ulven.
20 færre banker på 15 år
Fusjonene i begynnelsen av august er ikke de eneste i alliansen, også Eidsberg Sparebank og Marker Sparebank er i en fusjonsprosess.
Tidligere i år trådte Bank2 ut av alliansen da de fusjonerte med Bluestep og senere i år forlater Totens Sparebank alliansen og går sammen med Sparebank 1 Østlandet. Totens er for øvrig blant de største bankene i Eika Gruppen.
– Hvordan blir dere påvirket av at det blir færre banker i alliansen?
– I løpet av de siste 15 årene er det mange banker i Eika som har funnet sammen og fusjonert. Isolert har dette redusert antallet banker i alliansen med flere enn 20 i den samme perioden. Banker som velger å fusjonere gjør det ut fra et mål om å styrke seg i markedet ved å ta markedsandeler og bedre lønnsomheten i en positiv spiral. Erfaringen viser da også at banker som fusjonerer realiserer dette målbildet med god margin. Banker som vokser og styrker seg med god lønnsomhet er selvsagt positivt for hele alliansen. I Eika har vi derfor god erfaring med at banker velger å slå seg sammen, svarer Ulven.
– Hvordan blir kostnadsfordelingen når det er internfusjoner?
– Kostnadsmodellen i Eika er et sammensatt bilde som besluttes av bankene og alle leveranser til bank benytter selvkostmodell. Hoveddelen fordeles av volumdrevne faktorer som naturlig er koblet til størrelse på banken og kostnadsdrivere, men det er også en mindre del som fordeles likt per bank. Det er fusjonerende banker som betaler for merkostnadene for gjennomføring av fusjon, forklarer Ulven.
Bankene som fusjonerer har ikke oppsigelsestid, men det har bankene som forlater alliansen i en fusjon.
– Bankene i Eika har en avtale med tre års oppsigelse gjeldende fra kommende årsskifte etter oppsigelse.
Får nye banker med på laget
Senere i år fullfører Haugesund Sparebank en fusjon med Tysnes Sparebank. Førstnevnte er størst og fra DSS-alliansen. Likevel blir den fusjonerte banken en del av Eika Gruppen. I mai i år ble det også kjent at Skudenes og Aakra Sparebank forlater DSS til fordel for Eika.
– Dere har fått to banker med på laget hjelper det på med kostnadsfordelingen?
– Det er klart at desto flere banker som er med, desto bedre blir det med tanke på kostnadsdelingen mellom bankene og økt investeringskraft. Flere banker inn er derfor positivt for alle bankene, svarer Ulven.
Etter at de to forlot DSS var det bare seks banker igjen i alliansen. Uken etter at Skudenes og Aakra Sparebank valgte en ny allianse fusjonerte DSS og Lokalbank-alliansen. De hadde ikke bestemt seg for et nytt navn da fusjonen ble annonsert.