FUSJON

I dag gjennomføres to bankfusjoner – en av dem fortsetter med Terra-modellen

August starter med to fusjoner mellom fire Eika-banker.

Fra venstre: Banksjef i Hjartdal og Gransherad Sparebank, Åse Kjersti Øverdal, blir viseadministrerende banksjef i Skue Sparebank, administrerende direktør i Skue Sparebank, Hans Kristian Glesne, fortsetter som leder i banken, administrerende direktør i Sandnes Sparebank, Trine Karin Stangeland, skal lede Rogaland Sparebank og administrerende banksjef i Hjelmeland Sparebank, Bjørn Tjensvold, blir direktør for strategi, juridisk, strategisk forretningsutvikling og HR i Rogaland Sparebank.
Publisert Sist oppdatert

Sandnes Sparebank fusjonerer med Hjelmeland Sparebank og blir til Rogaland Sparebank. Skue Sparebank fusjonerer med Hjartdal og Gransherad Sparebank, og beholder navnet. Administrerende direktør i Sandnes Sparebank, Trine Karin Stangeland, fortsetter som leder for den fusjonerte banken.

– Vi har høye ambisjoner for Rogaland Sparebank. Banken har en sterk merkevare, flinke folk og en god kultur, sier Stangeland til BankShift.

Selv om banken bytter navn, så beholder de logoen til Sandnes Sparebank og den gule profilen banken har hatt.

– Vi kommer ikke lenger til å hete den gule banken, men kanskje det blir kallenavnet vårt, smiler Stangeland.

Da hun overtok som leder i Sandnes Sparebank i 2017 hadde banken tapt tresifrede millionbeløp flere år på rad og kundene rømte banken. Siden da har banken kommet seg på bena og har hatt en god vekst.

– Hadde du en tanke om Rogaland Sparebank da du ble leder i Sandnes Sparebank?

– Jeg tenkte ikke på Rogaland i 2017. Da gikk all vår oppmerksomhet til å få banken på rett kjøl. Det har vi fått til steg for steg og nå har vi muligheten til å satse videre, svarer Stangeland.

Konsernet Rogaland Sparebank har 183 ansatte. 151 av dem jobber i Rogaland Sparebank og 32 ansatte jobber i Aktiv Eiendomsmegling. Bankens forvaltningskapital er i underkant av 39 milliarder kroner.

Tomas Nordbø skal være finansdirektør i banken, mens Harald Espedal, som har vært styreleder i Sandnes Sparebank siden 2015, fortsetter som styreleder i Rogaland Sparebank.

Bjørn Tjensvold, som har vært administrerende banksjef i Hjelmeland Sparebank, går inn i rollen som direktør for strategi i Rogaland Sparebank.

Beholder logoen til lillebror

Hans Kristian Glesne fortsetter som administrerende direktør i Skue Sparebank. Han mener at de to bankene er spesielt godt egnet for hverandre.

– Vi er begge Eika-banker og har hatt litt med hverandre å gjøre og kjenner hverandre relativt godt. Det at vi har like kulturer, gjør det lettere å slå sammen bankene.. I tillegg har vi ingen overlapp, Skue er til stede i hele Buskerud utenom Kongsberg, der er Hjartdalbanken til stede og videre oppover i Telemark, forklarer Glesne.

Skue Sparebank er et resultat av flere fusjoner. Først mellom Nes Prestegjelds Sparebank og Hol Sparebank i 2013. I stedet for å slå sammen navnene, bestemte bankene seg for å opprette et som ikke var stedsavhengig.

– Vi hadde større ambisjoner enn stedsnavene våre skulle tilsi. Skue handler om å skue utover lokalområdet, men også om å skue inn i fremtiden. Det var litt uvant i starten, men det er godt etablert nå, sier Glesne.

I 2020 ble Hønefoss Sparebank innfusjonert i Skue og nå er også Hjartdalbanken innfusjonert. Banken fortsetter å skue inn i fremtiden, men legger fra seg logoen til fordel for den logoen som Hjartdalbanken bruker.

– Logoen vi har hatt er profilen på Folarskardnuten, som er det høyeste fjellet i Buskerud. Nå som vi vokser er det naturlig at vi ikke har en så stedsbundet logo, forklarer Glesne.

Fortsetter med Terra-modellen

Ofte når to banker fusjonerer, blir det en stiftelse igjen etter den minste eller begge. Glesne refererer til det som Hallingdalsmodellen. 

Den finnes en annen modell kalt Terra, som innebærer at man setter av penger til lokalsamfunnet uten å opprette en stiftelse. Skue Sparebank har valt den sistnevnte modellen.

– Da blir grunnfondkapitalen i bankene merket med en viss prosent. Det avgjør hvor mye gaver som blir tildelt området til bankene som er med i fusjonen. Hvis vi på et senere tidspunkt skulle opprette stiftelser, så er det den merkede grunnfondskapitalen som blir skilt ut i stiftelsen, forklarer Glesne.

Fordi det allerede er tre banker som har merket grunnfondkapital i Skue Sparebank, og fordi det er uenighet mellom Norge og EU rundt eierforholdene i banker, så beholder Skue Sparebank Terra-modellen inntil videre.

– Hvorfor har dere valgt den modellen?

– Den gangen Nes Prestegjelds Sparebank og Hol Sparebank ble fusjonert og senere Hønefoss Sparebank og Skue Sparebank, så var det to banker med en ok kapitalisering som fusjonerte og ønsket å beholde kapitalen i banken. Samtidig er det mindre komplisert med den modellen. Nå når Skue og Hjartdalbanken fusjonerer, så er det to godt kapitaliserte banker som går sammen. Vi kunne ha valgt å skille ut stiftelser, men avventer til eierskapsmodellen for banker er avgjort, svarer Glesne.

Ifølge unntaksdokumentet som bankene publiserte i forbindelse med fusjonen, så kommer de fire bankene til eie rundt 22 prosent av grunnfondskapitalen i den fusjonerte banken. Hjartdalbanken får den største delen av den potten med 26,8 prosent. Hønefoss Sparebank har 22,6 prosent, Nes Prestegjelds Sparebank har 26,3 prosent og Hol Sparebank 24,3 prosent.