RESULTAT

Instabank-oppgjøret satte dype spor i Lunar-resultatet

Lunar økte inntektene med 26 prosent i fjor, men 360 millioner kroner til aksjonærene i Instabank ødela alle muligheter til å nå lønnsomhet. 

Ken Villum Klausen er gründer og administrerende direktør i Lunar.
Ken Villum Klausen er gründer og administrerende direktør i Lunar.
Publisert Sist oppdatert

Uten massive ekstraordinære engangskostnader i 2024 hadde den danske utfordrerbanken Lunar vært veldig nær å bli lønnsom for første gang.

Resultat før skatt endte med et underskudd på 305 millioner danske kroner,  (482 mill, NOK). Det var 26 prosent bedre enn i 2023, da underskuddet kom på 421 millioner danske kroner,

Engangskostnadene endte på 303 millioner danske kroner, eller 479 millioner norske.

I norske kroner var disse fordelt på 360 millioner kroner til aksjonærene i Instabank, etter forliket som ble inngått i romjula. De resterende drøyt 100 millionene er tap etter salget av Lunars svenske låneportefølje til Morrow Bank.

«Ettervirkningene av Instabank-oppgjøret og det strategiske salget av vår svenske låneportefølje medførte kortsiktige tilbakeslag på veien mot lønnsomhet, og krevde at vi allokerte betydelige ressurser til disse hendelsene. Selv om dette påvirket vår finansielle ytelse på kort sikt, var det nødvendige steg for å optimalisere virksomheten vår og styrke vår langsiktige finansielle posisjon», skriver Lunar-sjef Ken Villum Klausen i årsrapporten.

180.000 nye kunder

Ellers er det nemlig flere ting som peker i riktig retning for Lunar.

Banken fikk 180.000 nye kunder i 2024 og passerte den magiske grensen én million kunder i Danmark, Norge og Sverige i begynnelsen av 2025. Rundt 100.000 av disse er norske. 

Antallet brukere som har gått fra å være gratiskunder til å velge et av bankens tre abonnementer  økte med 42 prosent til 170 000.

Dermed økte netto rente- og gebyrinntekter med 26 prosent til 539 millioner danske kroner (852 mill. NOK). Det er ikke uventet gebyrer og provisjoner som øker mest. I rapporten kommer det frem at økningen er på over 90 prosent.

Stabilt kostnadsnivå

Samtidig har Lunar klart å holde driftskostnadene stabile, slik at resultatet fra den ordinære driften er blitt bedre enn hva bankens meldte ved halvårspresentasjonen i fjor.

– Vi har holdt kursen i et år med motvind, og det kan nå sees i tallene i form av vekst i inntjeningen og stabile driftskostnader. Vi vinner nye brukere, og enda flere velger våre oppgraderte løsninger, som bygger på de tjenestene folk faktisk bruker i hverdagen, sier Klausen i en pressemelding.

Lunar-gründeren mener at selskapets dobbeltrolle som både teknologiselskap og bank gjør at man tilnærmer seg finansielle tjenester med et annet tankesett enn banker flest. 

Produktlanseringer som skiller seg ut

Det har resultert i flere produktlanseringer som skiller seg ut i bankmarkedet. I fjor sommer inngikk Lunar partnerskap med SAS om det første Eurobonus-debetkortet. Ved årsskiftet hadde over 25.000 personer skaffet seg et slikt. 

– Norge stikker seg ut i vår statistikk. Vi har fått klart best respons der, sa Mats Persson Bergius, kommersiell direktør og talsmann for Norge til BankShift kort tid etter lanseringen.

Satsingen på å bruke den egne bankinfrastrukturen som en snarvei til nordiske straksbetalinger for store internasjonale aktører var så vellyket at den i fjor høst ble skilt ut som et eget «banking as a Service»-selskap som fikk navnet Moonrise.

– Det kan definitivt bli like stort som banken, sa Klausen til BankShift i desember i fjor.

– Vi har i dag 15 partnere i Moonrise, som bruker Lunars infrastruktur og tilgang til clearing i Danmark, Norge og Sverige. Vi ser et langt større potensial og forventer økt inntjening i 2025 blant annet herfra, sier Lunars nye finansdirektør, svenske, Robert Stambro i pressemeldingen.

Andre satsinger som stikker seg ut er en KI-basert stemmestyrt assistent, som banken mente de var først i Europa med. I januar kunne norske kunder endelig gjøre som de danske og handle krypto rett i Lunar-appen, og mars kom Lunar Youth – en egen bank-app for barn og unge.

Holder planen

Fra første rapportering som selvstendig bank i januar 2021 og frem utgangen av 2024 har Lunar tapt nesten 4,5 milliarder kroner. Selv om Lunar til tider har hatt det svært tøft økonomisk, har bankens hovedeiere har imidlertid stått støtt bak banken, og stilt opp med frisk kapital. 

Senest i april i år, da flere av bankens viktigste investorer stilte opp med drøyt 200 millioner kroner i ansvarlig lånekapital.

– Det er vanlig praksis i banksektoren å benytte lånekapital for å sikre et solid kapitalgrunnlag. Lånekapitalen gir oss muligheten til å fortsette våre vekstinvesteringer og opprettholde den strategiske retningen, sier Stambro som er tydelig optimist om 2025.

– Vi har en klar plan – og holder den. Faktisk har vi levert bedre enn forventet i årets første kvartal. Resultatene for 2024 og starten på 2025 viser at vi er på riktig vei. I 2025 handler det om å øke inntjeningen ytterligere og ta de siste skrittene mot break-even, sier finansdirektøren.