EKSKLUSIVT INTERVJU
Lunar-sjefen om ny satsing: – Kan bli like stort som banken
Lunars egen bankinfrastruktur er blitt en snarvei til nordiske straksbetalinger for store internasjonale aktører. Nå skiller banken ut banking-as-a-service-delen i et eget selskap kalt Moonrise.
Lunar-gründer Ken Villum Klausens mål har helt siden starten vært å bygge en skandinavisk, digital dagligbank.
For å lykkes, har selskapet investert betydelige beløp i å bygge en moderne skybasert infrastruktur med et felles kjernebanksystem for alle land. En viktig faktor her har vært å få koblet banken til de lokale clearingsystemene for alle de tre nordiske kronetypene, danske, svenske og norske.
Det har gjort at Lunar og Nordea er de eneste bankene som i dag tilbyr clearing i alle tre land.
Stor internasjonal interesse
Dermed sitter Lunar på noe som kan bli en skikkelig gullgruve. Clearingmulighetene innebærer nemlig at Lunar kan tilby en snarvei for konto-til-konto-betalinger i sanntid til alle tre landene. Det er noe som har vekket stor interesse hos en rekke internasjonale aktører.
–Har dette vært målet hele tiden?
– Nå skulle jeg gjerne ha sagt at vi er strategiske «masterminds» med en langsiktig plan, humrer Klausen før han legger til:
– … men det ville ikke ha vært helt sant. Vi bygget dette fordi det var en forutsetning for å bli en god skandinavisk bank. Du må huske på at Skandinavia er virkelig komplekst. Det er tre valutaer, tre clearingsystemer og 32 forskjellige betalingsmetoder.
Det er den kompleksiteten som de internasjonale aktørene ønsker å unngå. Med Lunar er alt som trengs én integrasjon med bankens API, så kan selskapene selv initiere betalinger til kunder i Danmark, Norge og Sverige.
Tok av etter Trustly
Etter at svenske Trustly i fjor høst ble første aktør til å ta i bruk Lunars infrastruktur for konto-til-konto-betalinger på tvers av landegrensene har henvendelsene rent inn.
– Jeg tror det var omtrent 25 selskaper som hørte av seg med det samme og ville vite mer om våre «payment rails», sier Klausen.
I dag har antallet kunder vokst til 14, og nye kunder kommer til hver måned, ifølge Lunar-sjefen.
I tillegg til Trustly, finner man blant annet Truelayer, tyske PPRO, Viva Wallet, med JP Morgan på eiersiden, og Currencycloud, som eies av Visa.
Det sistnevnte selskapet er litt ekstra interessant. Currencycloud er på mange måter en global versjon av Lunars Moonrise-satsing, men kroner fra Nord-Europa har ikke vært en del av pakken. Det får de gjennom å kjøpe seg inn på Lunars skandinaviske betalingsmotorvel.
Ifølge selskapet blir det gjennomført cirka 10.000 transaksjoner per dag på Lunars. Omregnet til et løpende årlig transaksjonsvolum tilsvarer det fem milliarder euro.
– Det var for å gi et bilde av hvorfor vi skiller ut banking-as-a-service-delen i et eget selskap. Om vi med så liten innsats, kan få så mange store, spennende kunder og et slikt volum. Hva kan vi da få til med en skikkelig dedikert innsats, sier Klausen.
Skandinavisk fordel
– Ja, hvor stort tror du at Moonrise kan bli? Like stort som banken?
– Det kan definitivt bli like stort som banken, sier Klausen og fortsetter:
– Det finnes andre aktører som er gode på svenske betalinger, eller ta Currencycloud, som er gode i hele verden, men ikke her oppe i nord. Vi tror at vårt skandinaviske perspektiv kan være vårt unike salgsargument.
Blir sammenlignet med P27
– Med grenseskryssende betalinger i sanntid, skulle man kunne beskrive tjenesten som et mini-P27. Er det slik?
– Det er i hvert fall den sammenligningen som de fleste av våre fintech- og bankkunder gjør.
– Hvor langt tror du Moonrise har kommet om et år?
– Vår klare ambisjon er at Moonrise da har vokst til en fintech av betydelig størrelse, som har fått gode inntekter og kanskje betjener oppimot 50 internasjonale fintech-selskaper og banker, sier Klausen