RESULTAT

Kapasitetsknekk i Nordirekte etter rentekamp: – Har tatt aktiviteten ned for å komme à jour

I en beintøft boliglånsmarked har etterspørselen eksplodert hos Nordirekte, og mer enn halvparten av utlånsveksten kommer fra digitalbankkonseptet, kan Jan Kleppe fortelle.

Jan Kleppe, administrerende direktør i Skagerrak Sparebank.
Publisert

Skagerrak Sparebank åpner 2025 med kraftig resultatvekst. Resultatet etter skatt mer enn doblet seg til 81,8 millioner kroner i første kvartal – opp fra 37,4 millioner i samme periode i fjor. 

– Det har vært et godt kvartal – vårt første kvartal i ren drift etter fusjonen, uten ekstraordinære kostnader. Dermed ser vi et reelt driftsresultat, riktignok med litt hjelp fra verdipapirer og en liten post i Lea Bank. Men den underliggende driften er i riktig retning, og kostnadene er nede og har stabilisert seg på et lavt nivå, sier Jan Kleppe, administrerende direktør i Skagerrak Sparebank, til BankShift.

Et lettvint tilbud

Det er spesielt Nordirekte, Skagerrak Sparebanks digitale bankkonsept, som vokser kraftig i første kvartal etter å ha tiltrukket seg mange nye kunder på lav boliglånsrente, og denne strategien har gitt uttelling i et marked preget av intens digital konkurranse.

Flere aktører presser prisene: Eikas Penni har kuttet rentene aggressivt, Heder er på vei inn i markedet, og både Bulder og Sbanken vokser på lave priser. 

Presset merkes også hos konkurrenter som Sparebanken Øst, der utlånsveksten i digitale konsepter som Nybygger.no og DinBank har bremset – men banken signaliserer at de likevel vil videreføre satsingen.

– Mer enn halvparten av utlånsveksten i kvartalet skyldes Nordirekte. Det går bra nå – vi har en gunstig rente, og det er en bevisst strategi med boliglån her, forteller Kleppe om kvartalets resultat.

Han tror appellen med Nordirekte, i tillegg til gunstige rentebetingelser, er at det er lettvint. 

– Vi har hatt tett kontakt med kundene på digitale flater og telefon. Kundene opplever at det er enkelt, med god service og høy kundetilfredshet. Akkurat nå har vi tatt ned aktiviteten litt fordi pågangen har vært stor.

– Er det litt surt å måtte ta ned aktiviteten når det er vind i seilene, grunnet manglende kapasitet?

– Det er veldig hyggelig at vi er så populære, men vi er ikke store nok til å løse finansieringsbehovet for alle norske boliglånskunder som vil inn. Vi har økt kapasiteten, men ikke tilsvarende det etterspørselen har vært. Så nå har vi tatt aktiviteten litt ned for å komme à jour, forteller Kleppe.

Marginpress kan føre til justeringer

Netto renteinntekter økte til 135,3 millioner kroner i kvartalet, opp fra 111,4 millioner kroner, men netto rentemargin svekket seg til 2,01 prosent, ned fra 2,27 prosent. 

– Vi merker press og konkurranse på marginer, spesielt på boliglån, og det kan få litt effekt fremover, vedgår Kleppe. Han avviser samtidig at Nordirekte planlegger å fyre oppunder renta igjen så fort de har fått nye kunder på kroken, men legger til at det kan hende det vil komme noen justeringer.

– Nordirekte skal alltid være et konsept med gode betingelser, litt fordi kunden gjør mye av jobben selv. Det skal være skarpe priser, men det er nyanser i hvor skarpt det skal være over tid. Vi aner at det kommer en rentenedgang fra Norges Bank på et tidspunkt, og da skal vi muligens justere oss litt inn. Men det skal alltid være et godt tilbud. 

Han sier at de ikke har noen «umiddelbare planer» om å prise opp:

– Vi prøver å ta unna det vi klarer og holde trykket oppe.

Kleppe teoretiserer rundt den skarpe digitalbank-konkurransen som preger boligmarkedet nå,  og tror det delvis skyldes en forberedelse på endrignen i kapitalkravsreglene. 

– Dette preger konkurransen, og derfor følger vi med på hva våre digitale konkurrenter gjør, sier han.

Et gryende SMB-håp

– Vi er godt fornøyd med drift og utvikling i første kvartal og ser lyst på 2025, til tross for et litt variabelt makrobilde. Vi finner vår markedsposisjon og nisje som en regional lokalbank med et litt annet tilbud enn det de største bankene har. Vi har en gryende satsing innenfor små- og mellomstore bedrifter, i lys av at mange av bankene blir større, forteller Kleppe.

Et slikt vakuum har andre merket seg, og Haugesund Sparebank har uttalt at de vil gå mer aktivt etter de SMB-kundene som føler at de forsvinner litt i de større bankene.

En av Skagerraks sørlandskonkurrenter, Spareskillingsbanken, har imidlertid meldt at de ikke kommer til å søke ytterligere fotfeste i SMB-markedet, til tross for denne nye åpningen.

– Dette vakuumet i SMB-markedet treffer oss veldig. De store bankene vil nok ønske å fokusere på de største kundene, og en del av de mindre bedriftene passer kanskje ikke inn i IRB-modellene deres, sier Kleppe.

Han tror Skagerrak vil få en utfyllende rolle som ikke er negativ for de store bankene, som han mener vil rendyrke sine konsepter innenfor sine modeller. 

– Det gir oss tilgang til en nisje med SMB-kunder vi kan samarbeide med. IRB-modellene er på godt og vondt – det kan være gode kunder som faller utenfor også.