MARKEDSFØRING
Markerer seg som «byens eneste lokalbank»: – Takk, Norge!
I en tid der lokalbanker blir nasjonale, går Spareskillingsbanken for et reklamestunt som tar et oppgjør med utviklingen i bank-Norge.

Lokalene til Spareskillingsbanken har gjort seg bemerket i Kristiansand sentrum den siste tiden. Både Fædrelandsvennen og Avisen Kristiansand har banket på døren til lokalbanken og undret seg over «navnebyttet».
Det er ikke bare lokalene som fronter stuntet – også nettsidene har fått seg en overhaling. Der står det:

«Byens eneste lokalbank. Ja, da var vi byens eneste lokalbank. Takk, Norge! Vi bytter også navn, men er alltid like nær, engasjert og personlige. Velkommen til: Hos oss er du et navn-banken.»
– Vi, som du ser av kampanjen, gratulerer Norge både som nasjon – det er jo 17. mai – og vi gratulerer Sparebanken Norge med fusjonen. Hilsen byens eneste gjenværende lokalbank, sier administrerende direktør i Spareskillingsbanken, Kenneth Engedal, til BankShift.
– For oss er det en mulighet til å komme med en kommentar på hva som skjer i bank-Norge, og samtidig fremheve verdiene i lokalbanken. Sparebanken Norge blir nasjonal, og Sparebanken Sør gikk fra å være storebror i lokalbankmarkedet til å bli en nasjonal bank. Så vi er lokalbanken som er igjen i Kristiansand, mener han.
– De er ikke en lokalbank
Geri Bergskaug, som var konsernsjef i Sparebanken Sør før fusjonen med Sparebanken Vest – har ved flere anledninger uttalt til BankShift at «fusjonen ikke handler om å flytte fokus bort fra Sørlandet eller Vestlandet, men snarere om å styrke begge landsdeler samtidig som vi ser på vekstmuligheter nasjonalt», og at fusjonen i sør «skal styrke verdiskapningen for kunder og samfunn i årene fremover».
– Blir det nødvendigvis sånn at en storbank mister kontakten med det lokale?
– Sparebanken Norge blir en nasjonal bank som opererer i lokale markeder. De er ikke en lokalbank, slår Engedal fast.
Han mener det ligger i verdigrunnlaget til Spareskillingsbanken at de som lokalbank har større troverdighet til å levere på det kundene etterspør, for de som ønsker en nær og personlig relasjonsbank.
– Så får vi se om de klarer å være så lokale som de sier, men faktum er at de blir på linje med andre nasjonale banker som Nordea og DNB.
SMB-vakuum
– Kan ikke det lokale markedet tjene på at en lokalbank blir nasjonal?
– På personmarkedet konkurrerer vi alle på samme måte, men det som blir spennende, er om de klarer å beholde den lokale tilknytningen til næringslivet, mener Engedal.
Hun legger til at det banken hans får tilbakemeldinger på, er bekymringer om hvorvidt den store nasjonale banken vil kunne ivareta de mellomstore bedriftene på Sørlandet.
– Der har Sparebanken Sør vært flinke. Nå spørres det om de skal bli så store at de bare skal ta de største bediftene, og i så fall vil det kunne oppstå et vakuum.
Et slikt vakuum har andre merket seg, og Haugesund Sparebank har uttalt at de vil gå mer aktivt etter de SMB-kundene som føler at de forsvinner litt i de større bankene.
Dette er ikke en strategi Spareskillingsbanken vil følge, forteller Engedal.
– Nei, porteføljen består av 80 prosent personkunder og 20 prosent næringskunder, og vi vil nok fortsatt bygge stein på stein på dette grunnlaget.
Relasjonsbanken
Engedal forteller at banken har høstet mye oppmerksomhet for kampanjen, både fra presse og publikum.
– Det ble litt oppmerksomhet rundt lokalene våre – vi har jo markert litt på bankbygget, og vi har også byttet navneskilt. Her har vi fremhevet slagordet vårt "Hos oss er du et navn". I dette ligger det et verdisett om at vi vil være en personlig relasjonsbank, i motsetning til andre større aktører, der kunden kanskje blir et nummer uti rekka, forklarer Engedal.
På nettsidene forsikrer banken imidlertid om at "navnebyttet" ikke er varig:
«Vi bytter ikke navn for alltid – vi er snart tilbake til Spareskillingsbanken. Men vi syns det var gøy å prøve noe nytt – akkurat som andre banker rundt oss gjør.»