KAPITALKRAV
Mener bankenes insentiv for risikostyring svekkes: – Reguleringer fra norske myndigheter bør tilstrebe det motsatte
Sparebank 1 Sør-Norge får redusert kjernekapitaldekningen sin med 0,5 prosentpoeng og konserndirektør for risikostyring mener økningen i risikovektgulvet svekker bankenes insentiv til å drive god risikostyring.
Finansdepartementets økning av IRB-risikovektgulvet for boliglån fra 20 til 25 prosent, vil, sammen med implementering av CRR3-regelverket, redusere ren kjernekapitaldekning med om lag 0,5 prosentpoeng i Sparebank 1 Sør-Norge. Det melder banken i en børsmelding.
Beregningen er basert på proforma-tall fra 1. oktober 2024, inkludert boliglånsportefølje fra Sparebank 1 Sørøst-Norge overført til Sparebank 1 Boligkreditt.
– Vi er enige med Norges Bank i at risikovektgulvene ikke bør være for høye, og at dagens nivåer burde videreføres fordi sårbarheten i det finansielle systemet er omtrent på samme nivå som da gulvkravet på 20 prosent ble innført, sier Frode Bø, konserndirektør risikostyring i SB1 Sør-Norge, til BankShift.
Han mener at økningen svekker bankenes insentiv til å drive god risikostyring, og er en driver for at bankene kan komme til å ta mer risiko.
– Vi mener reguleringer fra norske myndigheter bør tilstrebe det motsatte.
Lettelsen betyr lite
Fjerning av skaleringsfaktoren er en av de få lettelsene for IRB-banker i det nye regelverket, men dette vil ikke bety stort for banken, ifølge Bø.
– Vi registrerer at det er en lettelse for IRB-bankene, men den vil ha liten betydning, sier han.
Han er likevel fornøyd med at Finansdepartementet ikke fulgte Finanstilsynets råd om å øke risikovektgulvet for næringseiendomslån fra 35 til 45 prosent.
– Det synes vi var fornuftig, sier Bø.
Langsiktig strategi
Til tross for reduksjonen i IRB-bankenes fordel, tror Bø fortsatt det vil være hensiktsmessig å forbli en IRB-bank.
– SB1 Sør-Norge har IRB-modeller for å drive god og profesjonell risikostyring. Som bank som tar risiko må vi ha dette på plass, for å være robuste over tid. Vi vurderer det som nødvendig å fortsette med det. Det er viktig for bankene og for finansiell stabilitet, sier han.
Han legger til at banken ikke vil endre sin strategi i møte med økt konkurranse fra standardmetodebanker som nå får lavere kapitalkrav.
– Det er allerede tøff konkurranse i markedet, og vi har en langsiktig strategi som vi tror på og holder fast ved, sier Bø.