REGULERING

Nordea vil endre boliglåns­forskriften: – Ser noen uheldige konsekvenser nå

En kredittvekst bremset av stresstesten i boliglånsforskriften gjør at landssjefen i Nordea Norge ønsker at forskriften nå vurderes.

Leder personmarked og landssjef Randi Marjamaa i Nordea Norge.

Nordea Norge vokser og har ambisjoner innen både personmarked og bedriftsmarked. Men akkurat nå er det vanskeligere å nå ambisjonen på vekst innenfor boliglån. Landssjef Randi Marjamaa i Nordea Norge mener det er på tide at man ser på mulige endringer av boliglånsforskriften.

– Markedet er preget av at det går litt tråere nå, men det er høy aktivitet og vi har sett en voldsom økning etter finansieringsbevis, sier Marjamaa til BankShift.

– Men kundene begrenses noe i hvor mye de kan låne slik som forskriften er nå. Og det begrenser kredittveksten innen boligmarkedet. Vi mener boliglånsforskriften må sees i lys av det nye, normale rentenivået, og da er spørsmålet om den gjør sin nytte slik den er nå?

Svakere konkurranse

Marjamaa mener forskriften har fungert godt over lengre tid, men når rentene har kommet opp på et høyere nivå, sier landssjefen at den nå skaper noen utfordringer.

– Vi ser noen uheldige konsekvenser nå. Konkurransen i markedet for eksempel. Noen som lånte penger for ett år siden og som nå skulle ha lånt litt til, får ikke det fordi man ikke tåler at renten skal øke tre prosent til i stresstesten hos bankene.

– Og hvis man skal bytte bank må en eventuell ny bank bruke av avvikskvoten til dette, og da blir ikke den brukt til sitt formål. Sånn sett tror jeg det er viktig at vi ser på forskriften og hva vi ønsker å oppnå, sier Marjamaa.

Fokus på dagligdags

For hos Nordea ønsker man å bli en tøffere konkurrent i markedet. Banken skal satse på å bli en bedre dagligdagsbank, og vil være en tøff konkurrent i bankmarkedet i Norge.

– Vi har valgt å investere i, og fokusere på, sparing. Særlig på innskudd har vi løftet vårt dagligdagstilbud, der vi vokser mer enn det doble av markedet, og 10 prosent år over år, sier Marjamaa.

Hun påpeker også at Nordea vil satse i både personmarked og bedriftsmarked i tiden fremover.

– Vi ser mange muligheter og det er god aktivitet i begge markeder. Det var litt stille i bedriftsmarkedet i fjerde kvartal 2023, men det har tatt seg opp igjen nå. Bedriftene investerer og ønsker å vokse, sier hun.

– Vi har veldig sterke ambisjoner om å være en sterk konkurrent i det norske markedet, legger Marjamaa til.

Danske-oppkjøpet etter planen

Et av punktene Marjamaa trekker frem når hun snakker om ambisjonene til Nordea i Norge er oppkjøp. Noe hun mener banken har bevist seg villig til å gjøre.

– Muligheten med å slå seg sammen med Danske Bank og det de har gjort i midt-Norge nå, gjør at vi blir sterkere et sted som er en strategisk «fit» for oss, sier Marjamaa.

Hun kan også fortelle at alt går etter planen og tidsrammen der Nordea kjøper Danske Banks personkundeportefølje står fortsatt på fjerde kvartal 2024.