KJERNEBANKSYSTEMER

Ny aktør kaster seg inn i kampen om Frendegruppen

Frendegruppen ser etter et felles kjernebanksystem. Både Tietoevry og SDC mener de er gode partnere – nå kaster også Banqsoft hatten i ringen.

Administrerende direktør i Banqsoft, Terje Kjøs, og direktør for digitalbanker og kreditt i teknologiselskapet, Camilla Sorknes.
Publisert Sist oppdatert

Nylig meldte BankShift at bankene som distribuerer Frende Forsikring har formalisert samarbeidet og danner en ny allianse med egen administrasjon som de kaller Frendegruppen. Medlemmer i gruppen var tydelig på at de ser etter et felles kjernebanksystem på sikt. Både SDC og Tietoevry mente at de ville være gode partnere for alliansen.

Nå kaster en tredje aktør hatten i ringen; Banqsoft. Administrerende direktør i teknologiselskapet, Terje Kjøs, forklarer at de er i stand til å levere en kjernebankløsning til en allianse som Frendegruppen.

– Vi har utviklet et kjernebanksystem som er i bruk hos flere digitalbanker i dag. For å kunne levere et komplett kjernebanksystem til de store sparebankene måtte vi nok knyttet til oss noen partnere. Vi kan bli en god partner for Frendegruppen, sier Kjøs til BankShift.

Selskapet har over 400 ansatte og levere kjernebankløsninger til banker som har tilstedeværelse i syv land hvor Banqsoft sin løsning har blitt rullet ut. I Norden er Instabank og Bank Norwegian på kundelisten. De levere også tjenester innen bilfinansiering samt inkasso løsninger og har blant andre Nordea Finance, Santander og BNP Paribas på kundelisten. Selskapet er norsk og har hovedkontor i Oslo, men de er heleide av danske KMD som igjen er heleide av japanske NEC.

– Er det en utfordring at dere har en eier som sitter så langt borte?

– Nei, NEC er en langsiktig og industriell eier. Med dem i ryggen har vi både forutsigbarhet og økonomiske muskler til å gjøre nødvendige investeringer, svarer Kjøs.

– Hvorfor valgte NEC å kjøpe et nordisk selskap?

– De er ute etter selskaper som har lange kontrakter med kundene sine og med løsninger som er skalerbare. Det gir dem forutsigbarhet og god avkastning på sine investeringer, sier Kjøs.

Ingen stormaskin gjeld

Direktør for digitalbanker og kreditt, Camilla Sorknes, forklarer at en fordel med Banqsoft sine systemer er at de benytter moderne teknologi stack med agile arbeidsmetoder.

– Vi har aldri hatt stormaskin og drar derfor ikke på gamle og dyre systemer. Det gjør våre systemer kostnadseffektive i tillegg til at de har en god bredde på funksjonalitet som har skalert godt også utenfor Norden sier Sorknes.

Hun gikk fra Tietoevry til Banqsoft i november i fjor. Den gamle arbeidsgiveren hennes var nylig i en rettssak der Sparebank 1 Utvikling hadde saksøkt dem. Et viktig moment i den rettssaken er et nytt kjernebanksystem som Tietoevry skulle levert i 2016, men som nå er anslått levert i 2025. Det nye kjernebanksystemet skal flyttes fra stormaskiner til distribuert miljø.

– Hvis det er så vanskelig å flytte systemene over fra stormaskiner, hvordan kan dere eventuelt migrere over til et system som driftes på distribuert miljø?

– I et tilfelle der vi skal migrere over fra et system som bruker stormaskiner til våre systemer, så betyr dette at kunden tar i bruk Banqsoft sine egne løsninger. Vi sikrer at vi migrerer eksisterende data og tilpasser løsningene etter kundens ønsker og fremtidig behov. Utfordringene med å flytte et system som er på stormaskin over til distribuert miljø, handler ofte om uklare forventninger. Bankene har over mange år bygget opp produkter og tjenester som i en migrering til ny leverandør i stor grad blir påvirket med tanke på standardisering og kompetanse. Jeg tror at bankene må forenkle. Det innebærer å prioritere de viktigste systemene og velge bort funksjoner som få bruker, sier Sorknes som understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

– Hva er det som gjør at stormaskiner er så dyr i drift?

– Stormaskin forbindes gjerne med miljøer som har sterke krav til oppetid, høyvolum og gjerne forbundet med gammel teknologi. Det er få som ha kompetanse til å vedlikeholde det og det er færre og færre som bruker stormaskiner. Kostnaden for dem som bruker det går derfor opp, forklarer Sorknes. 

Hatt internasjonalt fokus

Til tross for at Banqsoft er et selskap drevet fra Norge, så har de vært mindre synlig enn Tietoevry og SDC. Kjøs forklarer at det har sammenheng med at de har hatt fokus på et internasjonalt marked.

– Siden oppstart i 1994, så har vi hatt kunder i flere land og har satset på å levere til dem. Vi har brukt mye ressurser på å utvikle tjenester innen finansiering og satset for alvor på leveranse av kjernebanksystemer fra 2014, forklarer Kjøs.

Bankene som får hele kjernebanksystemer levert fra Banqsoft i dag er heldigitale. Kjøs mener at det gjør Banqsofts kunder mer kostnadseffektive.

– Heldigitale banker har stort fokus på kostnadseffektivitet, det har gjort noe med hvordan vi tenker og løsningene vi leverer, sier Kjøs.

Både Tietoevry og SDC har poengtert at de har kontor i Bergen. Det er samme by som den desidert største aktøren i Frendegruppen, Sparebanken Vest, har hovedkontor. Banqsoft har ikke kontor i Bergen og de har ingen planer om å etablere seg der.

– Vi har kontorer i Oslo, Trondheim og Sandefjord, så vi er godt til stede i det norske markedet. Vi har god innsikt i norske regler og finansiell infrastruktur, det er det som er viktig for en kjernebankleverandør i tillegg til kostnadseffektive løsninger, poengterer Kjøs.